U Svrljigu završena 11. ‚‚Belmužijada“

Objavljeno: 08 avg 2016

Više od 90.000 ljudi prodefilovalo je opštinom Svrljig koja je za vikend bila turistički centar svih dešavanja u jugoistočnoj Srbiji.

Samardzic-u-Svrljigu

Mnogi kažu da ‚‚Belmužijada“ postaje brend, ne samo Svrljiga, već i celog dela ove zemlje, pa je tako u danima vikenda za nama, bukvalno  grad Niš preseljen u mali, ali ipak nama značajn Svrljig.

Pored Svrljižana koji željno očekuju početak svake nove ‚‚Belmužijade“, sa nestrpljenjem to čine i komšije iz Niša, Bele Palanke, Pirota, Vranja i ostalih mesta koji na ‚‚Belmužijadi“ izlažu svoje proizvode i kako mnogi izlagači kaž – dobro prihoduju.

belmuz-svrljig
Belmuž u kazanu, hrana za gurmane, foto: M.M.

Bogat kulturno-zabavni program, specijalitet svrljiški belmuž, izbor za najbolja jela i najlepše pastirice i pastire, privukao je mnogobrojne turiste da dođu i posete Svrljig.

Prve večeri, nekada ‚‚Pastirskog sabora“ – danas ‚‚Belmužijade“, protekao je u znaku gajdi i održavanju desetog ‚‚Sabora gajdaša balkanskih zemalja“. Pozornicom su se orile numer sa ovog starog, ali ne i zaboravljenog instrumenta, a stručni žiri sa Etnomuzikološkog instituta SANU imao je težak zadatak da odabere najboljeg, pobednika Sabora. Na kraju, odlučili su se za Vladana Radisavljevića iz Aleksinca koji je pored novčane nagrade, za osvojeno prvo mesto dobio svrljiške gajde.

Pored pastirskih igara, prvog polufinala u spravljenju belmuža, prvog dana na bini se orilo kolo mnogih folklornih ansambala, a na kraju večeri prisutne zabavljali su pevači Dragan Mihajlović Kanarinac i Jasna Kočijašević, a potom, u drugom bloku, nastupila je poznata grupa ‚‚Medeni mesec“.

Drugi dan bio je rezervisan za koncert Željka Samardžića koji je napunio gradski stadion, dok je trećeg dana ovogodišnju manifestaciju zatvorio Dejan Matić.

Kada je u pitanju belmuž, Svrljižani su ove godine prodavali ovaj ‚‚afrodizijak“ na tone, a za pripremu istog utrošeno je nekoliko hiljada kilograma sira.

Belmuzijada-Svrljig

Posetioci manifestacije kažu da je belmuž izuzetna, ali i jaka-kalorična hrana, sa jedinstvenim ukusom,

Belmuž ne može da pripremi svako. Ima tu nečega, za njegovu pripremu trebaš biti majstor, kažu posetioci ‚‚Belmužjade“.

Inače, za vreme ‚‚Belmužijade“ u okolini organizovali su se još mnogi festivali, koji su na žalost pali u senku, pa bi mnogi predstavnici drugih lokalnih samouprava morali dobro da razmisle kada će organizovati svoje manifestacije.

Ovogodišnju manifestaciju zatvorili su predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović i narodni poslanik Milija Miletić, koji svake godine, na zatvaranje, na binu izlaze obučeni u tradicionalnu nošnju na oduševljenje mnogih.

Povezane vesti
Pročitajte i ovo
2 komentara

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...