Sveti Luka ili Noć veštica?

Objavljeno: 31 okt 2017

Srpska pravoslavna crkva na današnji dan obeležava Lučindan, praznik posvećen Svetom Luki, apostolu i jevanđelisti koji se smatra zaštitinikom lekara i bolesnika, dok se širom sveta na današnji dan obeležava i Noć veštica.

Sveti Luka poštuje se kao jedan od prvih propovednika hrišćanske vere,i smatra se savremenikom Isusa Hrista, a najpoznatiji je kao jedan od četiri autora jevanđelja. Kao svetac koji je zaštitinik mnogih porodica, Sveti Luka je česta slava u mnogim srpskim pravoslavnim domovima, a vernici ga slave kao iscelitelja i zaštitnika pojedinih zanata.

U narodu se veruje da danas nikako ne bi trebalo započinjati svađe, jer je Sveti Luka bio blage naravi i pomagao je ljudima.

S druge strane, na ovaj dan, 31. oktobra širom sveta, pa i u Srbiji, naročito poslednjih godina proslavlja se još jedan praznik – Noć veštica.

Iako se tradicionalno obeležava u zapadnim zemljama, ovaj praznik je postao itekako popularan, naročito među mlađom populacijom, te se za ovaj dan pripremaju maske, slatkiši i prigodne dekoracije.

Noć veštica nije noć dobrih duhova, svetaca ili anđela, već veštica. Prema keltskom predanju veruje se da duše umrlih toga dana posećuju domove svojih porodica. Otuda običaj „maskiranja“ u kosture, duhove, veštice i demone. Na taj način bi živi stupali u „mističnu“ zajednicu sa umrlima, kroz čin podražavanja mrtvih i tumaranja po mraku.

Koji praznik vi slavite?

 

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

novoselac: Zasto bre inicijali neka se vidi sramota i ko uzim...
Rajko: Kakav gmaz, kakva miljana gde lumpuje zivi u neku ...
Draža: Bravo mito svetski čoveče...
Brt: Decko je iz Svrljiga, nije iz Nisa :-)...
Milena: Tacnije- Decko iz Svrljiga✨👑✨...
🐈: Momak svetskog glasa, za njim šizi cela masa...
: prelepa si...
Cica: Steta sto je slika pacijenta kome se rade hemoroid...
: preslatka ljubim je ljiljanaaaaaaaa...
: Vratiti smrtnu kaznu za ubice....