Sveti Luka ili Noć veštica?

Objavljeno: 31 okt 2017

Srpska pravoslavna crkva na današnji dan obeležava Lučindan, praznik posvećen Svetom Luki, apostolu i jevanđelisti koji se smatra zaštitinikom lekara i bolesnika, dok se širom sveta na današnji dan obeležava i Noć veštica.

Sveti Luka poštuje se kao jedan od prvih propovednika hrišćanske vere,i smatra se savremenikom Isusa Hrista, a najpoznatiji je kao jedan od četiri autora jevanđelja. Kao svetac koji je zaštitinik mnogih porodica, Sveti Luka je česta slava u mnogim srpskim pravoslavnim domovima, a vernici ga slave kao iscelitelja i zaštitnika pojedinih zanata.

U narodu se veruje da danas nikako ne bi trebalo započinjati svađe, jer je Sveti Luka bio blage naravi i pomagao je ljudima.

S druge strane, na ovaj dan, 31. oktobra širom sveta, pa i u Srbiji, naročito poslednjih godina proslavlja se još jedan praznik – Noć veštica.

Iako se tradicionalno obeležava u zapadnim zemljama, ovaj praznik je postao itekako popularan, naročito među mlađom populacijom, te se za ovaj dan pripremaju maske, slatkiši i prigodne dekoracije.

Noć veštica nije noć dobrih duhova, svetaca ili anđela, već veštica. Prema keltskom predanju veruje se da duše umrlih toga dana posećuju domove svojih porodica. Otuda običaj „maskiranja“ u kosture, duhove, veštice i demone. Na taj način bi živi stupali u „mističnu“ zajednicu sa umrlima, kroz čin podražavanja mrtvih i tumaranja po mraku.

Koji praznik vi slavite?

 

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...