Sveti Luka ili Noć veštica?

Objavljeno: 31 okt 2017

Srpska pravoslavna crkva na današnji dan obeležava Lučindan, praznik posvećen Svetom Luki, apostolu i jevanđelisti koji se smatra zaštitinikom lekara i bolesnika, dok se širom sveta na današnji dan obeležava i Noć veštica.

Sveti Luka poštuje se kao jedan od prvih propovednika hrišćanske vere,i smatra se savremenikom Isusa Hrista, a najpoznatiji je kao jedan od četiri autora jevanđelja. Kao svetac koji je zaštitinik mnogih porodica, Sveti Luka je česta slava u mnogim srpskim pravoslavnim domovima, a vernici ga slave kao iscelitelja i zaštitnika pojedinih zanata.

U narodu se veruje da danas nikako ne bi trebalo započinjati svađe, jer je Sveti Luka bio blage naravi i pomagao je ljudima.

S druge strane, na ovaj dan, 31. oktobra širom sveta, pa i u Srbiji, naročito poslednjih godina proslavlja se još jedan praznik – Noć veštica.

Iako se tradicionalno obeležava u zapadnim zemljama, ovaj praznik je postao itekako popularan, naročito među mlađom populacijom, te se za ovaj dan pripremaju maske, slatkiši i prigodne dekoracije.

Noć veštica nije noć dobrih duhova, svetaca ili anđela, već veštica. Prema keltskom predanju veruje se da duše umrlih toga dana posećuju domove svojih porodica. Otuda običaj „maskiranja“ u kosture, duhove, veštice i demone. Na taj način bi živi stupali u „mističnu“ zajednicu sa umrlima, kroz čin podražavanja mrtvih i tumaranja po mraku.

Koji praznik vi slavite?

 

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...
neimenovano: ja hocu daimam takve oci ja imam svetlo zelene...
Mikica: Bravo za naše mlade Nišlije , svaka čast , treb...
mira: Poljoprivrednicima je potrebno mnogo da se pomogne...