Sudbina niškog radnika! Gladujem, a država mi duguje milione

Objavljeno: 16 jan 2016

Bivši radnik niške fabrike „MIN specijalna vozila“ Zoran Nešić (55) stupiće u štrajk glađu jer nema od čega da živi, a država mu duguje 6,5 miliona dinara po osnovu zaostalih plata sa kamatama.

radnik

On je jedan od 4.000 radnika u Nišu kojima je država ostala dužna za neisplaćene plate.

– Nemam od čega da živim. Ne radimo ni supruga ni ja, sin je srednjoškolac, a živimo kao podstanari. Jedini prihod mi je socijalna pomoć od 10.000 dinara, a plaćamo kiriju za stan 12.000 dinara. Radim sve fizičke poslove kada ih ima, ali ne uspevamo da skrpimo kraj sa krajem. Sa druge strane imam izvršne presude na 6,5 miliona dinara za zaostala primanja, ali ne mogu da ih naplatim – kaže Nešić, mašinski tehničar, koji je u fabrici „MIN specijalna vozila“ proveo 31 godinu.

Pošto je firma otišla u stečaj, on je otišao na biro rada 2013. godine.

– Po zakonu o stečaju, kao stečajni poverilac prvog reda – kao jedan od 13 radnika koji su ostali u fabrici do kraja, uspeo sam da naplatim 10 plata, ali mi duguju još 22 sa kamatama. Uzalud mi je što imam izvršne presude kada ne mogu da ih naplatim. Premijer Aleksandar Vučić je 23. jula u Nišu rekao da Vlada ima dve milijarde za isplatu potraživanja prema radnicima, ali od tada ništa nije učinjeno – jada se Nešić.

On kaže da je Vučiću uputio molbu da dođe na protest radnika 18. januara i da radnicima kaže kada će dobiti pare.

– Oko 4.000 radnika u Nišu ima potraživanja iz radnog odnosa u iznosu od 200.000 dinara pa do šest i više miliona. Bar dvadesetak mojih kolega iz preduzeća ima potraživanja veća od dva miliona. Mnogi imaju i presude suda u Strazburu. Sa druge strane, mnogi su u teškoj situaciji zbog loše materijalne situacije i dugova. Ako Vučić ne dođe, nemam drugi izbor nego da počnem štrajk glađu – kaže Nešić.

I za danas u 10 časova zakazan je jedan protestni skup pred Gradskom kućom na kojem će bivši radnici MIN, EI, „Građevinara“, „Đuke Dinić“ i drugih firmi zatražiti isplatu zaostalih zarada.

(Blic)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

: Vratiti smrtnu kaznu za ubice....
mentor max: Daleko je on od ove pozicije,neće nikada ni biti ...
Marijana: Koju kaznu prepisati licima koja su ubila čoveka?...
Nargilica: Sofija jeste jedno od najpopularnijih imena pogoto...
Oliver: Taman, pred beogradske izbore....
Dragan: Zasto je Darko Bulatovic malo zastupljen u vasem l...
Simfoniski: Sta bre vise maltretirate ove jadne ljude sto rade...
mekani: mnogo strasno izgleda.......
Miroslav: Imate veoma bogat sajt i cak sta vise, imate veoma...
marko deka: Ako sns bude ispod 33% u Beogradu to je veliki usp...