Šta treba jesti ukoliko imate bolove u želucu

Objavljeno: 17 maja 2016

Gorušica, ulkusna bolest i hronični gastritis veoma su česta oboljenja organa za varenje. Malo je ljudi koji nikada nisu doživeli gorušicu, koja nastaje kao posledica prelaska želudačnog soka iz želuca u jednjak, što dovodi do tegoba.

bol u ze
Foto: healthclub.rs

Krivac za nastanak gorušice je slabost mišićnog prstena na donjem kraju jednjaka. Gorušica izaziva osećaj gorkog ukusa u grlu, žarenje i pečenje, pritisak i bol u gornjem delu stomaka i iza grudne kosti. Kada dugo traje, kiseli želudačni sok može da dovede i do zapaljenja jednjaka.

Čir na želucu

predstavlja oštećenje sluzokože želuca koje je najčešće uzrokovano bakterijskom infekcijom, i to bakterijom helikobakter pilori (Helicobacter pylori).

Ove bolesti organa za varenje povezane su sa lošom ishranom, a da bi se sačuvao zdrav želudac, potrebna je uravnotežena ishrana. Ona je jedan od načina njihove prevencije, ali i pomoći pacijentima koji od njih već pate.

Izbegavajte masnu hranu, alkohol, čokoladu

Doskora se smatralo da pacijenti koji pate od bolesti želuca treba da se pridržavaju vrlo rigidnih pravila u ishrani. Međutim, pošto je praksa pokazala da pacijenti sa istim dijagnozama različito reaguju na iste namirnice, sve više se smatra da njihova ishrana treba da se bazira na individualnoj podnošljivosti, tj. da svaki pacijent osluškuje svoj organizam pri unosu pojedinih namirnica i prema tome određuje svoj jelovnik.

Ipak, postoje određene smernice u ishrani kojih bi oni trebalo da se pridržavaju budući da se zna da im neke namirnice mogu smetati, a da neke mogu biti dopuna njihovoj terapiji – kaže dr Danijela Ristić Medić, specijalista interne medicine i navodi da neke vrste namirnica opuštaju i otvaraju mišićni sfinkter, te tako dopuštaju da želudačna kiselina pređe iz želuca u jednjak. To su čokolada, nana, masna hrana, alkohol i crni luk, koji bi ovi pacijenti trebalo da izbegavaju, što se preporučuje i za namirnice koje podstiču lučenje kiseline u želucu, poput kafe, kola napitaka, piva i mleka.

Masna hrana dovodi do gorušice jer podstiče stvaranje velike količine holecistokina koji utiču na otvaranje sfinktera, a usporavaju pražnjenje želuca. Učestalu i intezivnu gorušicu posebno izazivajukobasice, pljeskavice, pržena hrana i prevreo sir, ljuta i začinjena hrana i sirov crni luk.

I alkohol izaziva gorušicu, ne samo kod osoba koje od nje pate već i kod zdravih ljudi, a posebno ako ga unose neposredno pre odlaska u krevet. Tokom sna alkohol opušta sfinkter dozvoljavajući kiselini da pređe u jednjak. Napad kiseline događa se najčešće tri i po sata nakon uzimanja alkohola.

Prepunjen želudac vodi do gorušice

Uzrok tegoba može da bude i unošenje velike količine hrane. Želudac tada bude prepunjen, više pritiska sfinkter koji se lako otvara, a to je put u gorušicu. Zato ne treba ležati na desnoj strani jer se tada sfinkter lakše otvara – savetuje doktorka.

Koje namirnice su dobre za želudac?

Osim što bi trebalo da smanje količinu masne hrane, doktorka pacijentima preporučuje da uzimaju više belančevina i ugljenih hidrata, da jedu manje obroke na svaka tri-četiri sata, da hranu žvaću polako i da ne jedu vruću već mlaku hranu.

Na vrhu liste namirnica koje se preporučuju nalazi seriba, i to kuvana ili pečena bez masnoće, ali ne i pržena, zatim nemasna mesa, takođe nepržena,mladi sir, acidofilni jogurt sa probioticima, kiselo mleko, kuvano i sveže lisnato povrće, raženo bražno ili dvopek, banane, jabuke, dinje, zeleni čaj, čaj od kantariona i kamilice, sok od svežeg kupusa– nabraja dr Danijela Ristić Medić.

 

Izvor informaicje i fotografije preuzete sa portala: healthclub.rs

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...