ŠTA ĆE BITI SA NIŠKIM AERODROMOM? Njegova budućnost zavisi od samo jedne BROJKE

Objavljeno: 11 apr 2018

Ni Kosovo, ni rekonstrukcija Vlade ni previranja u opoziciji: prvorazredno političko pitanje prethodnih dana bilo je „otimanje“ niškog aerodroma od države. Šta je pozadina, a šta ishod turbulencija?

Aerodrom, foto: cnn.com

Početak aprila obeležili su protesti Nišlija zbog odluke gradske uprave da Republici prenese vlasništvo i upravljanje nad Aerodromom „Konstantin Veliki”. Za danas je bila zakazana i sednica niške skupštine na kojoj je trebalo da bude usvojena ova odluka, ali je odložena na inicijativu šefa odborničke grupe SNS Zorana Perišića zbog, kako je objasnio „učestalih dezinformacija o statusu aerodroma koje iznose pojedinci i interesne grupe“.

Nišlije iz građanske inicijative “Ne damo niški aerodrom” najavili su, ipak, novi protest za danas u devet sati.

Međutim, šta se zapravo desilo u Nišu? Kao retko kada, problem je uzrokovan uspehom: “Konstantin” je za tri godine ostvario 300 odsto bolji rezultat. Da su okolnosti drugačije, niški aerodrom bio bi predstavljen kao jedan od najvećih uspeha Vlade – koja ga i finansijski i strukovno unapređuje godinama – i lokalne samouprave, ali u jednačinu se umešao francuski “Vansi”, novi zakupac beogradskog aerodroma.

Odgovor na pitanje “čemu sve ovo” krije se u do sada neobjavljenom ugovoru između Srbije i francuskog giganta potpisanog sredinom marta. Šta je po sredi, slučajno ili namerno, objasnio je predsednik Vučić usred kosovskog usijanja i spekulacija o rekonstrukciji Vlade.

– Mi smo podigli taj aerodrom. Imamo obavezu da se konsultujemo sa “Vansijem” ako Niš pređe milion putnika, što je za narednih 12 godina nemoguće. Prognoza je da će 2027. on imati 774.068 putnika godišnje ako mi budemo njime upravljali – rekao je Vučić, i potom naglasio: “Hoćete aerodrom? Evo vam ga, ali nemojte da tražite pare od nas. Posle mesec dana biće: šalili smo se“.

Ova izjava otkriva da su u pravu i vlast i opozicija. S jedne strane – tačno je da “Konstantin” bez podrške Beograda ne bi mogao da ovoliko uveća prihod; s druge strane – tačno je da je državna “kontrola rasta” aerodroma u Nišu “Vansijev” uslov i, uslovno rečeno, “ubijanje konkurencije”. U analizi na svom specijalizovanom portalu “Tangosix” Petar Vojinović ovako objašnjava epilog situacije:

– Da li će Nišlije izgubiti aerodrom i da li će leteti skupo? Ne. Zapravo, sve će biti u redu. Tržište Srbije tek treba da raste kada je vazdušni saobraćaj u pitanju, para za njegov razvoj će biti i koliko god da neko pokuša da upropasti ovu bajku koja tek treba da nastupi, neće uspeti – piše Vojinović. On je skeptičan u pogledu toga da će država biti dobar domaćin “Konstantinu”. Što se tiče ograničenja na milion putnika, Vojinović je ovako objašnjava.

– U pitanju neće biti ograničenje, neće biti zatvaranja terminala kad se dosegne ta brojka, niti će aerodrom prestati sa rastom, karte neće poskupeti… Mehanizam kompenzacije će najverovatnije biti da država isplati određeni novac “Vansiju” ili im smanji koncesione naknade kada svi ostali aerodromi pređu milion putnika – piše on.

Direktor Regionalne razvojne agencije Jug Bojan Avramović (SNS), za koga mnogi tvrde da je najzaslužniji za uspeh niškog aerodroma, nije želeo da komentariše njegov prelazak u ruke republičke vlasti, uz objašnjenje da „postoji jasan stranački stav o tome“.

UGOVOR TAJNA DO JESENI

Ugovor s „Vansijem”, francuskom multimilionskom kompanijom koja od ove godine upravlja Aerodromom “Nikola Tesla” (koncesija na 25 godina), nije objavljen u javnosti. Zapravo, iz kabineta premijerke je medijima rečeno da će ugovor biti objavljen u septembru, a u ovom trenutku označen je kao poslovna tajna.

Izvor: Blic, piše: Mihailo Jovićević

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...