Samo u Srbiji: Jedan lekar na 1800 pacijenata / NIŠ

Objavljeno: 07 maja 2016

Zbog nedovoljnog broja lekara, u ambulanti “Angropromet” u Nišu jedan doktor radi sam sa 1.800 pacijenata. Zbog toga ambulanta radi samo u prepodnevnim satima pa se stvaraju velike gužve.

Foto: terme-krka.com
Foto: terme-krka.com

– Ujutru se ljudi skupljaju oko ambulante još od pet sati, iako ambulanta radio od 7, da bi mogli da stignu na pregled ili da zakažu preglede u Kliničkom centru. Ja sam sa suprugom, koja treba da ide na operaciju, došao oko 11.30 časova, a uspela je da dođe na red i završi pregled tek posle dva i po sata. To je maltretiranje i pacijenata i lekara. Zašto ne zaposle dodatne lekare – pita se Miroslav Nedeljković.

Pacijenti svedoče da je od petoro lekara, zdravstvena služba spala samo na jednog doktora jer je troje penzionisano po sili zakona, a jedan lekar je morao da iskoristi zasluženi odmor.

– Pre nekoliko dana bila sam kod lekara, jedva je mogao da govori koliko je bio premoren. Čovek je jedva stigao da pregleda sve pacijente – kaže Nišlijka Zorica Nedeljković.

U Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Niš kažu da je tačno da je zbog odlaska u penziju i korišćenja odmora ova ambulanta ostala samo sa jednim lekarom zbog čega radi samo u prvoj smeni.

– U ovoj ambulanti su potrebna minimalno tri lekara, ali ih mi imamo samo dva od kojih je jedan na odmoru. Kolega koji je radio juče pregledao je od 7 do 14.30 časova 80 pacijenata iako je norma 36 pacijenata. To nije lako i veoma je iscrpljujuće – kaže pomoćnica direktora Zavoda Slađana Majkić.

Prema njenim rečima, u svim ambulantama, po proceni Instituta za zaštitu javnog zdravlja, nedostaje ukupno još 10 lekara, kao zamena onih koji su otišli u penziju, na specijalizaciju ili su preminuli.

– Od 2013. godine nismo dobili odobrenje da zaposlimo nijednog novog radnika, iako se stalno obraćamo Ministarstvu zdravlja i Komisiji za prijem radnika. Broj pacijenata je ostao isti, a broj lekara se stalno smanjuje. Trenutno zbog nedovoljnog broja lekara radimo skraćeno u dve ambulante – u “Angroprometu” i “Jastrepcu” a sledeće nedelje će raditi samo po jedna smena u tri ambulante u Nišu – dodaje ona.

(Izvor: Blic, B. Janačković)

Povezane vesti
Pročitajte i ovo
2 komentara
  1. MOLE SE GRADJANI NISA DA ZBOG NEDOSTATKA KADROVA/STRUCNIH/,OBOLEVAJU SAMO U SLUCAJU KRAJNJE NUZDE.

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Nis: Mislim da je novinar ovde pre glup ko noc......
Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...