Rusija pritiska Srbiju zbog baze u Nišu

Objavljeno: 18 feb 2016

Nekoliko dana po usvajanju Zakona o saradnji Srbije sa NATO Rusija je juče upozorila Beograd da bi trebalo da se drži politike vojne neutralnosti.

rusija srbija

– Uočavamo da Srbija razvija odnose sa NATO. Polazimo od toga da će se Beograd pridržavati politike neutralnosti, što je potvrđeno odlukom Skupštine Srbije – izjavila je juče agenciji Beta Marija Zaharova, portparol ruske diplomatije.

Kako saznaje „Blic“, ova ledena poruka iz Moskve nije samo posledica saradnje Srbije i NATO, već i obnavljanje pritiska da Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu dobije specijalni, eksteritorijalni status. Osoblje centra bi dobilo diplomatski imunitet, a Srbija izgubila mogućnost kontrole vozila i vazduhoplova. Pošto nijedna članica EU nema takvu rusku bazu na svojoj teritoriji, Srbija bi ovim činom sebe zaustavila na evropskom putu, što ne može da dozvoli.

politicari

– Premijer Vučić je u više navrata, i ovde i u Moskvi, predsedniku Rusije Vladimiru Putinu to jasno stavio do znanja – kaže izvor „Blica“ iz vrha vlasti.

Politički analitičar iz Vašingtona Danijel Server za „Blic“ objašnjava komplikovanu geopolitičku situaciju u kojoj se Srbija nalazi.

– Vrlo brzo će svi susedi Srbije biti u NATO. Kakvog smisla će tada imati da Srbija drži rusku bazu? – kaže Server.

Prema njegovom podsećanju, SAD uvek kada šalje vojnike, marince ili avijatičare da se rasporede u stranoj zemlji, uvek zahteva da zadrži jurisdikciju na njima.

– Ukoliko počine zločin, njima se sudi u SAD, a ne u državama u kojima su raspoređeni, osim ako se SAD odrekne svog prava da vrši jurisdikciju (što se ponekad dešava) – rekao je Server, dodajući da ne postoji “imunitet” u smislu zaštite od krivičnog gonjenja.

Sve to je, kako objašnjava, regulisano onim što se naziva “Sporazum o statusu snaga”.

Zaista ne znam šta Rusi rade, ali ne bih bio nimalo iznenađen da insistiraju na nečemu bliskom imunitetu.

server

Govoreći nezavisno od pitanja krivične jurisdikcije, Server kaže da ne može da se seti nijedne države članice EU koja ima ruske baze na svojoj teritoriji.

– Ukoliko je Srbija ozbiljna po pitanju pridruživanja Uniji, pitam se želi li i dalje da gosti Ruse na bilo koji način. Ako je odgovor odričan, nema poente davanju nikakvog imuniteta (ili slanja državne jurisdikcije). Jednostavan način jeste da se odbije ruski zahtev – objašnjava ovaj američki analitičar.

– Vidim da premijer Aleksandar Vučić govori o važnosti NATO zaštite Srba na severu Kosova. Beograd mora pažljivo da odmeri da li je njegova sadašnja politika balansiranja između NATO/EU i Rusije zaista u srpskom interesu. Jednog dana, vrlo brzo, svi susedi Srbije biće u NATO. Kakvog smisla će tada imati da Srbija drži rusku bazu? Kakav će to uticaj imati na komšijske zemlje? Moskva to u Nišu možda naziva humanitarnim centrom, ali svi znamo iz skorijih ruskih bombardovanja bolnica u Siriji koliko je Moskva ozbiljna prema humanitarnim pitanjima – rekao je Server.

Sa svoje strane Dragan Đukanović, iz Centra za spoljnu politiku, navodi da se na pomen ruske baze u Srbiji ne bi mogao očekivati blagonaklon stav EU.

Time bi Rusija ojačala prisustvo u dubini EU, a Srbija se obavezala da politiku usklađuje sa EU.

(Blic, I. M. Jasnić/N. Latković/ M. Pejić)

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...