ROĐENI U NIŠU: Zoran Živković, bivši premijer i ministar

Objavljeno: 25 jan 2017

Internet portal ‚‚Niške novine“ priređuje serijal tekstova i priloga na temu ‚‚Rođeni u Nišu“. Cilj tekstova je da se podsetimo i ne zaboravimo ko je sve rođen u najlepšem gradu na Nišavi. 

Zoran Živković, foto: Youtube, Nova stranka

Zoran Živković je srpski političar, rođen je 22. decembra 1960. godine u Nišu.

Završio je Višu ekonomsku školu u Beogradu. Bio je predsednik Vlade Republike Srbije od marta 2003. godine do marta 2004. Takođe je vodio Demokratsku stranku do februara 2004. kada je na skupštini stranke za lidera izabran Boris Tadić. Tokom 2009. i 2010. godine bio je kolumnista dnevnih novina Danas. Kolumna mu je nosila naziv Direktno. Za predsednika Nove stranke, izabran je na Osnivačkoj konferenciji 7. aprila 2013. godine. Aprila 2014. godine, nakon vanrednih parlamentarnih izbora, izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Republike Srbije.

Godine 1988. osnovao je privatno preduzeće pod nazivom „Supertim“ koje se kasnije spojilo sa preduzećem „Tehnomeding“. To preduzeće se bavilo servisom elektromedicinskih uređaja, snabdevanjem zdravstvenih stanica potrošnim materijalno i uvozom-izvozom. Živković je bio direktor i vlasnik većinskog dela kapitala. U novembru 1995. preduzeće je prestalo da radi i pokrenut je stečajni postupak. Nakon toga, postaje jedan od osnivača i član upravnog odbora udruženja privatnih poslodavaca u Nišu.

Počeo je da se bavi politikom kada se učlanio u Demokratsku stranku, aprila 1992. godine i iste godine ulazi u Narodnu skupštinu Republike Srbije kao narodni poslanik, i ostaje poslanik do 1997. godine. Nakon 1994. godine, četiri puta je biran za potpredsednika stranke. Od 1993. do 1995. bio je predsednik gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu. U periodu od 1994. do 1997. bio je član Odbora za bezbednost Skupštine Srbije. Posle lokalnih izbora 1996. godine biva izabran na mesto gradonačelnika Niša. Dana 5. oktobra 2000. ponovo biva izabran za gradonačelnika Niša nakon što je koalicija DOS osvojila većinu na lokalnim izborima 24. septembra 2000. godine. U novembru iste godine podnosi ostavku na mesto gradonačelnika zbog prelaska na funkciju saveznog ministra unutrašnjih poslova. Od 1997. do 1999. predsedavao je Stalnom konferencijom opština i gradova Jugoslavije i savezom Slobodnih gradova. Dana 15. novembra 2011. postao je član Savetodavnog odbora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

(Delovi teksta preuzeti sa sajta slobodne enciklopedije Wikipedia)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

: Vratiti smrtnu kaznu za ubice....
mentor max: Daleko je on od ove pozicije,neće nikada ni biti ...
Marijana: Koju kaznu prepisati licima koja su ubila čoveka?...
Nargilica: Sofija jeste jedno od najpopularnijih imena pogoto...
Oliver: Taman, pred beogradske izbore....
Dragan: Zasto je Darko Bulatovic malo zastupljen u vasem l...
Simfoniski: Sta bre vise maltretirate ove jadne ljude sto rade...
mekani: mnogo strasno izgleda.......
Miroslav: Imate veoma bogat sajt i cak sta vise, imate veoma...
marko deka: Ako sns bude ispod 33% u Beogradu to je veliki usp...