ROĐENI U NIŠU: Zoran Živković, bivši premijer i ministar

Objavljeno: 25 jan 2017

Internet portal ‚‚Niške novine“ priređuje serijal tekstova i priloga na temu ‚‚Rođeni u Nišu“. Cilj tekstova je da se podsetimo i ne zaboravimo ko je sve rođen u najlepšem gradu na Nišavi. 

Zoran Živković, foto: Youtube, Nova stranka

Zoran Živković je srpski političar, rođen je 22. decembra 1960. godine u Nišu.

Završio je Višu ekonomsku školu u Beogradu. Bio je predsednik Vlade Republike Srbije od marta 2003. godine do marta 2004. Takođe je vodio Demokratsku stranku do februara 2004. kada je na skupštini stranke za lidera izabran Boris Tadić. Tokom 2009. i 2010. godine bio je kolumnista dnevnih novina Danas. Kolumna mu je nosila naziv Direktno. Za predsednika Nove stranke, izabran je na Osnivačkoj konferenciji 7. aprila 2013. godine. Aprila 2014. godine, nakon vanrednih parlamentarnih izbora, izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Republike Srbije.

Godine 1988. osnovao je privatno preduzeće pod nazivom „Supertim“ koje se kasnije spojilo sa preduzećem „Tehnomeding“. To preduzeće se bavilo servisom elektromedicinskih uređaja, snabdevanjem zdravstvenih stanica potrošnim materijalno i uvozom-izvozom. Živković je bio direktor i vlasnik većinskog dela kapitala. U novembru 1995. preduzeće je prestalo da radi i pokrenut je stečajni postupak. Nakon toga, postaje jedan od osnivača i član upravnog odbora udruženja privatnih poslodavaca u Nišu.

Počeo je da se bavi politikom kada se učlanio u Demokratsku stranku, aprila 1992. godine i iste godine ulazi u Narodnu skupštinu Republike Srbije kao narodni poslanik, i ostaje poslanik do 1997. godine. Nakon 1994. godine, četiri puta je biran za potpredsednika stranke. Od 1993. do 1995. bio je predsednik gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu. U periodu od 1994. do 1997. bio je član Odbora za bezbednost Skupštine Srbije. Posle lokalnih izbora 1996. godine biva izabran na mesto gradonačelnika Niša. Dana 5. oktobra 2000. ponovo biva izabran za gradonačelnika Niša nakon što je koalicija DOS osvojila većinu na lokalnim izborima 24. septembra 2000. godine. U novembru iste godine podnosi ostavku na mesto gradonačelnika zbog prelaska na funkciju saveznog ministra unutrašnjih poslova. Od 1997. do 1999. predsedavao je Stalnom konferencijom opština i gradova Jugoslavije i savezom Slobodnih gradova. Dana 15. novembra 2011. postao je član Savetodavnog odbora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

(Delovi teksta preuzeti sa sajta slobodne enciklopedije Wikipedia)

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...