RIK verifikovao većinu od 99 spornih biračkih mesta

Objavljeno: 29 apr 2016

Republička izborna komisija saopštila rezultate glasanja na osnovu 98,64 odsto obrađenih biračkih mesta. Poništeni izbori na 15 biračkih mesta na kojima će glasanje biti ponovljeno. Na tim mestima upisano je više od 18.000 birača. RIK anulirao rezultate na 11 od 99 spornih biračkih mesta. Ostala mesta su verifikovana.

01.15 – RIK doneo rešenje o ponavljanju glasanja na 15 biračkih mesta na kojima su poništeni izbori. Izbori će biti ponovljeni 4. maja.

00.30 – Republička izborna komisija je anulirala rezultate na 11 od od 99 spornih biračkih mesta. Ostala mesta su verifikovana i rezultati sa tih birališta se unose u konačan zbir. Očekuje se da RIK raspiše ponovne izbore na 15 mesta.

21.50 – RIK se do sada izjasnio o polovini od 99 spornih biračkih mesta. Većina mesta je verifikovana i ući će u konačan zbir glasova.

Izveštaj Danice Kostić (23:00)

19.05 – RIK se izjašnjava o 99 biračkih mesta.

18.50 – Objavljeni novi rezultati glasanja na osnovu 98,64 odsto obrađenih biračkih mesta: SNS – 48,24 odsto glasova, SPS – 10,95, SRS – 8,11, DS – 6,04,  Dosta je bilo – 6,04, LDP-SDS-LSV – 5,03, Dveri-DSS – 5,01.

18.45 – Počela sednica RIK-a.

18.35 – RIK završio ponovno prebrojavanje glasačkih listića sa 99 biračkih mesta. Očekuje se da počne sednica RIK-a.

17.30 – Sednica RIK-a kasni jer je i dalje u toku brojanje glasova.

15.15 – Nova sednica RIK-a zakazana za 17 časova.

12.30 – U RIK-u počelo prebrojavanje glasova sa biračkih mesta gde su konstatovane greške u izbornom materijalu.

Džakovi sa glasovima

Džakovi sa glasovima

08.15 – RIK anulirao rezultate sa jednog biračkog mesta, za 12 odlučeno ponovno prebrojavanje. Tokom dana očekuje se odluka da li će u sredu biti ponovljeno glasanje na biralištima gde su poništeni izbori, javlja izveštač RTS-a.

01.00 – Izborni materijal sa 164 mesta o kojima noćas odlučuje RIK može odlukom tog tela biti priznat ili anuliran, tako što se na tim mestima u rezultate upisuje nula.

00.39 – Pauza na sednici RIK-a. Republička izborna komisija je, do sada, naložila da se ponovo prebroje listići iz džakova sa 12 biračkih mesta. Anulirani su rezultate sa biračkog mesta broj 70 u Smederevu.

23.40 – RIK odlučio da se ponovo prebroje glasovi na tri biračka mesta u Knjaževcu tako što će se pregledati kompletna dokumentacija iz džakova u koje je zapakovan materijal.

23.20 – Članovi RIK-a odlučuju o svakoj pojedinačnoj grešci u zapisniku i očekuje se da će rasprava i glasanje potrajati do duboko u noć.

20.35 – RIK na novoj sednici odlučuje o 164 logičko-računske greške u zapisnicima.

20.15 – RIK odlučio da se izbori ponove na još osam biračkih mesta, tako da će glasanje biti ponovljeno na ukupno 15 mesta u Srbiji.

19.35 – Noćas će biti objavljeni novi preliminarni rezultati izbora, najavljeno je iz RIK-a, javlja reporter RTS-a.

19.05 – Počela je treća sednica RIK-a, na kojoj se odlučuje o preostalim prigovorima na izborni proces.

Republička izborna komisija se izjašnjava o spornim biračkim mestima na kojima je bilo teških grešaka i koja nisu ušla u verifikaciju.

Sednica Republičke izborne komisije

Sednica Republičke izborne komisije

Takvih biračkih odbora je 163 (ranije je govoreno o 164 mesta), od kojih su na 15 ranije u sredu poništeni izbori na osnovu prigovora.

RIK je u dosadašnjem toku sednice, koja je počela u sredu oko 22.30, u 46 slučajeva verifikovao izborne rezultate, u 12 slučajeva se odlučio za ponovno prebrojavanje, a sa jednog biračkog mesta anulirao podatke iz zapisnika.

Komisija je u četvrtak oko 18.30 završila prebrojavanje glasova sa 99 biračkih mesta.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević objasnio je na početku sednice RIK-a da se odlučuje na koji način će glasovi sa tih biračkih mesta biti vraćeni u bazu.

Za to, kako je istakao, postoje dva načina – da se glasanje anulira ili da se zapisnici, tamo gde je moguće, gde je zapisnik validan i postoje greške koje se mogu ispraviti, vrate u bazu sa brojevima.

RIK je prethodno doneo odluku da se izbori ponove na još osam biračkih mesta – u Vranju, Nišu, Jagodini, Bačkoj Topoli, Sremskim Karlovcima, Užicu, Kladovu i Beogradu, tako da će glasanje biti ponovljeno na ukupno 15 biračkih mesta u Srbiji.

Usvojeni su prigovori na nepravilnosti glasanja na biračkom mestu 65 u Vranju, 23 u Panteleju u Nišu, biračkom mestu 29 u Jagodini, Bačkoj Topoli na mestu 9, kao i u Sremskim Karlovcima (biračko mesto broj 5).

Takođe, glasanje će biti ponovljeno u Užicu na biračkom mestu 86, u Kladovu na mestu 24 i u beogradskoj Paliluli na biračkom mestu 48.

Kao jedan od primera RIK je istakao da su u Vranju na biračkom mestu 65 bila upisana 443 glasača, a u kutiji je bilo 445 listića.

Ranije je doneta odluka da izbori budu ponovljeni na po jednom biračkom mestu u Vranju (mesto broj 24) i Jagodini (mesto broj 57), kao i na jednom biračkom mestu na Novom Beogradu i četiri u Nišu.

Rok za odlučivanje o prigovorima je istekao u četvrtak u 20 časova.

(Izvor: RTS)

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...