Radna grupa nastavlja rad na tekstu Medijske strategije

Objavljeno: 24 okt 2017

Radna grupa za izradu Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji do 2023. godine nastaviće da radi iako su iz radne grupe istupili predstavnici Asocijacije medija, Udruženja novinara Srbije (UNS) i Koalicije novinarskih i medijskih udruženja koju čine NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

Mikrofon, mediji, foto ilustracija ''freepik''
Mikrofon, mediji, foto ilustracija “freepik“

Kao razlog za napuštanje radne grupe Asocijacija medija je 17. oktobra navela da je metodologija od početka bila pogrešna, a dosadašnji način izrade tako važnog dokumenta neefikasan, na šta je Asocijacija više puta ukazivala.

Asocijacija medija predložila je ministru da raspusti radnu grupu, imenuje novu i promeni metodologiju, kako bi taj zahtevan posao mogao da bude završen u razumnom roku.

Upravni odbor Asocijacije medija usvojio je i izveštaj svoje predstavnice u radnoj grupi Dalile Ljubičić o radu radne grupe u kojem se konstatuje da to telo, do isteka roka za izradu radne verzije strategije, nije završilo ni analizu stanja javnog informisanja. Odbor je ukazao i da je imenovanjem novog državnog sekretara za informisanje, usred rada radne grupe, doveden u pitanje i njen legitimitet.

UNS je 19. oktobra obavestio Ministarstvo da se povlači iz radne grupe, a u dopisu v.d. pomoćnika ministra kulture i informisanja Milošu Jankoviću navedeno je da je Uprava odlučila da se UNS povuče do izbora novog državnog sekretara za informisanje, „iz razloga navedenih u obrazloženju ostavke članice radne grupe Ljiljane Smajlović koja je predstavljala UNS“.

Ljiljana Smajlović podnela je 13. oktobra ostavku, navodeći da je to lični protest zbog imenovanja novog državnog sekretara za informisanje Aleksandra Gajovića koji je izjavio da žene ne treba birati za predsednice, „muškarac mora da vodi kuću“ i da se žene „nisu dokazale“.

Predstavnik Koalicije novinarskih i medijskih udruženja Nedim Sejdinović saopštio je 20. oktobra da napušta radnu grupu, na osnovu zajedničke odluke članica Koalicije.

Koalicija je odlučila da napusti radnu grupu zbog uverenja da je njen rad u ovom formatu i u datim okolnostima – u potpunosti obesmišljen i da je jedini izlaz iz date situacije formiranje nove radne grupe sastavljene od osoba od profesionalnog i moralnog integriteta medijskih stručnjaka i predstavnika relevantnih novinarskih i medijskih udruženja, kao i udruženja civilnog društva kao zastupnika interesa gradjana u ovom procesu.

Radna grupa formirana je, kako se navodi na sajtu Ministarstva kulture i informisanja, 14. jula, a dogovoreno ja da nova medijska strategija bude izradjena do kraja 2017, do kada taj dokument treba da usvoji Vlada Srbije.

U radnoj grupi su i Stanko Crnobrnja, Maja Raković, Tamara Momirov, Nenad Krajnović, Dejan Nikolić, Dejan Masliković, Irini Reljin, Milan Petković, Čedomir Radojčić, Milivoje Mihajlović, Ištvan Bodžoni i Miloš Janković.

Izvor: Beta

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...