Priznanje Kosova otvara vrata EU!

Objavljeno: 10 okt 2015

Srbiji je iz Brisela stigao hladan tuš u formi nacrta pregovaračke platforme za Poglavlje 35, kojim se predviđa niz rešenja koja direktno vode ka priznavanju nezavisnosti Kosova!

priznanje kosova

Prema saznanjima „Alo!“, u dokumentu od 36 tačaka, koji je u sredu uručen direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću, piše da se ukidaju administrativni prelazi i uspostavljaju granični sa kosovskim obeležjima i zastavama, kao i da se pregovori ubuduće vode između dve države.

– Većina od ovih 49 tačaka nije statusno neutralna, već direktno vodi ka priznavanju kosovske nezavisnosti. Srbija je sve te nepovoljne stvari teškom mukom ublažila tokom briselskih pregovora, ali su one vraćene u ovaj nacrt platforme za Poglavlje 35. Sve je još u formi nacrta, pa ostaje prostor da se ispregovara drugačiji tekst. Posebno nepovoljan po Srbiju je i onaj deo koji se odnosi na energetski sistem na KiM. Nacrtom se traži da praktično bude predat Prištini na upravljanje – otkriva naš izvor.

Prema njegovim rečima, ukoliko Brisel ne odustane od ovog dokumenta, moguće je da će srpske vlasti raspisati referendum na kojem će narod izjasniti o njegovom sadržaju.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun poručio je da se pojavljuju napori nekih džava da se čitav proces otvaranja poglavlja i normalizacije odnosa sa Kosovom završi promenom stava Srbije po pitanju statusa Kosova.

– Radi se o pokušaju nekih država da proces evorpskih integracija i normalizacije uslove da Srbija na kraju tog procesa formalno prizna Kosovo i otvori mu put u članstvo UN – objasnio je on, dodajući da se u zapadnim zemljama smatra da je nejasan status uzrok što Kosovo sporo napreduje u evropskom procesu. Drecun je napomenuo da se proces normalizacije odvija u statusno neutralnom okviru i da je za Srbiju neprihvatljivo da se izađe iz tog okvira. On smatra da je situacija u zemlji jasna – da imamo većinsko raspoloženje koje je protiv priznavanja, da imamo Ustav i skupštinska dokumenta, a da bi eventualni referendum samo potvrdio taj stav.

– Srbija ne može i neće da se odrekne Kosmeta – poručio je Drecun, i ocenio i da su moćne države obećale Prištini članstvo u Unesko kao kompezaciju zbog formiranja Specijalnog suda za ratne zločine i ZSO. On procenjuje da će Priština pokušati na sve načine da dođe do priznanja, a najbezbolniji put za to je da preko agencija svetske organizacije uđe u sistem UN-a.

Vučić: Ovo je jeziv dokument

Premijer Aleksandar Vučić otvoreno je rekao da je imao uvid u „jezivi“ nacrt dokumenta, koji se, između ostalog, odnosi na jezero Gazivode. – Ova informacija je još teža i gora od formalnog priznavanja Kosova. Sve što nisu uspeli sa direktnim dijalogom, napisali su u tom nacrtu. A pisalo je „predati Gazivode“. I to nije kraj – reagovao je Vučić i poručio: „Ne dam Gazivode, pa da vidimo šta ćemo dalje.“ Jezero Gazivode je strateški važno jer se iz ove hidroakumaulacije vodom snabdeva gotovo celo Kosovo, a strujom sever KiM.

(Izvor: Alo)

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...