Priznanje Kosova otvara vrata EU!

Objavljeno: 10 okt 2015

Srbiji je iz Brisela stigao hladan tuš u formi nacrta pregovaračke platforme za Poglavlje 35, kojim se predviđa niz rešenja koja direktno vode ka priznavanju nezavisnosti Kosova!

priznanje kosova

Prema saznanjima „Alo!“, u dokumentu od 36 tačaka, koji je u sredu uručen direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću, piše da se ukidaju administrativni prelazi i uspostavljaju granični sa kosovskim obeležjima i zastavama, kao i da se pregovori ubuduće vode između dve države.

– Većina od ovih 49 tačaka nije statusno neutralna, već direktno vodi ka priznavanju kosovske nezavisnosti. Srbija je sve te nepovoljne stvari teškom mukom ublažila tokom briselskih pregovora, ali su one vraćene u ovaj nacrt platforme za Poglavlje 35. Sve je još u formi nacrta, pa ostaje prostor da se ispregovara drugačiji tekst. Posebno nepovoljan po Srbiju je i onaj deo koji se odnosi na energetski sistem na KiM. Nacrtom se traži da praktično bude predat Prištini na upravljanje – otkriva naš izvor.

Prema njegovim rečima, ukoliko Brisel ne odustane od ovog dokumenta, moguće je da će srpske vlasti raspisati referendum na kojem će narod izjasniti o njegovom sadržaju.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun poručio je da se pojavljuju napori nekih džava da se čitav proces otvaranja poglavlja i normalizacije odnosa sa Kosovom završi promenom stava Srbije po pitanju statusa Kosova.

– Radi se o pokušaju nekih država da proces evorpskih integracija i normalizacije uslove da Srbija na kraju tog procesa formalno prizna Kosovo i otvori mu put u članstvo UN – objasnio je on, dodajući da se u zapadnim zemljama smatra da je nejasan status uzrok što Kosovo sporo napreduje u evropskom procesu. Drecun je napomenuo da se proces normalizacije odvija u statusno neutralnom okviru i da je za Srbiju neprihvatljivo da se izađe iz tog okvira. On smatra da je situacija u zemlji jasna – da imamo većinsko raspoloženje koje je protiv priznavanja, da imamo Ustav i skupštinska dokumenta, a da bi eventualni referendum samo potvrdio taj stav.

– Srbija ne može i neće da se odrekne Kosmeta – poručio je Drecun, i ocenio i da su moćne države obećale Prištini članstvo u Unesko kao kompezaciju zbog formiranja Specijalnog suda za ratne zločine i ZSO. On procenjuje da će Priština pokušati na sve načine da dođe do priznanja, a najbezbolniji put za to je da preko agencija svetske organizacije uđe u sistem UN-a.

Vučić: Ovo je jeziv dokument

Premijer Aleksandar Vučić otvoreno je rekao da je imao uvid u „jezivi“ nacrt dokumenta, koji se, između ostalog, odnosi na jezero Gazivode. – Ova informacija je još teža i gora od formalnog priznavanja Kosova. Sve što nisu uspeli sa direktnim dijalogom, napisali su u tom nacrtu. A pisalo je „predati Gazivode“. I to nije kraj – reagovao je Vučić i poručio: „Ne dam Gazivode, pa da vidimo šta ćemo dalje.“ Jezero Gazivode je strateški važno jer se iz ove hidroakumaulacije vodom snabdeva gotovo celo Kosovo, a strujom sever KiM.

(Izvor: Alo)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

kalimero: Vozač Niš-ekspresa je moga da skrati liniju,kao ...
branka: irinej neprijatelj svakog normalnog čeljadeta...
Martina: Nis postaje jedan veliki centar desavanja. U gradu...
Mićun: Malo je glupo i nezahvalno imati izbore na dva fro...
deda: Mir svima...
Mali: Zasto ja sada da platim više od nekog ko ima na p...
despot: Drugi sajtovi gotovo i ne pisu o praznicima koji s...
mira: samo napred i super je sto se organizujete i okupl...
Sloba: Gadafi je bio car ima oni da pate za njim...
Bejzbolka: Sa srecom,trebaceti...