Privredna komora Srbije: Usvojeni zakoni unaprediće poslovni ambijent

Objavljeno: 27 okt 2015

Paket privrednih zakona usvojen danas u parlamentu i njihova efikasna i dosledna primena značajno će unaprediti ambijent za poslovanje, doprineti atraktivnosti Srbije za domaća i strana ulaganja, ubrzati ozdravljenje privrede, omogućiti uspešnije privređivanje i veće zapošljavanje, saopštila je Privredna komora Srbije.

542435_privrednakomorasrbije660x330_f

Povodom donošenja Zakona o ulaganjima, Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju i Zakona o Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika PKS je ocenila da će usvojena zakonska rešenja doneti jasan i po međunarodnim standardima kreiran regulatorni i efikasniji institucionalni okvir.

Pružiće veću predvidivost, pravnu sigurnost i uslove za smanjenje neodgovornosti i korupcije u privrednim tokovima.

Zakon o ulaganjima izjednačio je domaće i strane investitore, što je bio dugogodišnji zahtev privrednika, a takođe je definisao i ko se bavi ulagačima i ko je za njih odgovoran, precizirajući prava, obaveze i nadležnosti, što će investitorima iz zemlje i inostranstva obezbediti lakšu i bolju komunikaciju sa institucijama na svim nivoima, dodaje se u saopštenju.

Novi Zakon o sporazumnom finansijskom restukturiranju omogućiće privrednicima, uključujući prvi put i preduzetnike, da bez sudskih sporova, kroz jednostavniji postupak, brže i povoljnije reše svoja dugovanja prema bankama i drugim poveriocima, nastave da održivo posluju i servisiraju svoje obaveze, navodi se u saopštenju PKS.

To je za privredu posebno važno zbog ublažavanja problema nenaplativih potraživanja i stvaranja uslova za veću solventnost i zaštitu svih učesnika na tržištu.

Jačanju i realnog i finansijskog sektora doprineće i Zakon o Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika omogućavajući efikasnije i brže stečajne postupke i unapređen okvir za zaštitu poverilaca, saopštila je Privredna komora Srbije.

(Izvor: Blic i Tanjug)

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...