Priprema lokalnih vlasti za EU integracije

Objavljeno: 17 juna 2015

U okviru programa „Podrška lokalnoj samoupravi u Srbiji u procesu EU integracija“, koji finansira Kraljevina Švedska, u Beogradu je održan forum pod nazivom „Uticaj procesa pristupanja EU na lokalne samouprave u Srbiji“, sa idejom da se analizira mesto i uloga lokalne samouprave u okviru pregovaračkog procesa Republike Srbije sa Evropskom unijom, kao i da se predstavi stepen uticaja i obaveze koje nastaju za lokalne samouprave iz procesa usklađivanja sa pravnim tekovinama EU u konkretnim pregovaračkim poglavljima.

Dzunic

Na četiri okrugla stola, koje je osmislila Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), razgovaralo se i o rezultatima analiza uticaja procesa pristupanja EU na lokalnu samoupravu u oblastima: državne pomoći, finansijskog nadzora, javnih nabavki, životne sredine, energetike, transportne politike, ruralnog razvoja, regionalne politike, socijalne politike i zapošljavanja i kulture. Učesnici okruglih stolova bilio su gradonačelnici i predsednici opština, predsedavajući pregovaračkih grupa za pregovore o pristupanje Srbije EU, predstavnici stručne javnosti i civilnog društva.

U radu foruma učestvovao je i Boban Džunić, predsednik Gradske opštine Palilula-Niš. Niška opština Palilula je u izjavama zvaničnika zaduženih za evropske integracije, visoko ocenila projektne aktivnosti Palilule i njen doprinos ovim naporima.

U uvodnom delu skupa, prisutnima su se obratili, Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije, Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, Zoran Perišić, predsednik SKGO i gradonačelnik Niša, Torgni Svenungson, savetnik u Ambasadi Švedske i Ričard Masa iz Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Po rečima organizatora i učesnika skupa, forum je bio mesto da se ukaže na posledice procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji, na nadležnosti i kapacitete lokalnih vlasti i da se u međusobnom dijalogu pregovaračkih struktura na nacionalnom nivou i predstavnika lokalne samouprave dođe do ključnih preporuka za pripreme lokalnih vlasti radi preuzimanja obaveza koje slede.

(Izvor: GO Palilula, D.V.)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Rajko: Kakav gmaz, kakva miljana gde lumpuje zivi u neku ...
Draža: Bravo mito svetski čoveče...
Brt: Decko je iz Svrljiga, nije iz Nisa :-)...
Milena: Tacnije- Decko iz Svrljiga✨👑✨...
🐈: Momak svetskog glasa, za njim šizi cela masa...
: prelepa si...
Cica: Steta sto je slika pacijenta kome se rade hemoroid...
: preslatka ljubim je ljiljanaaaaaaaa...
: Vratiti smrtnu kaznu za ubice....
mentor max: Daleko je on od ove pozicije,neće nikada ni biti ...