Priprema lokalnih vlasti za EU integracije

Objavljeno: 17 jun 2015

U okviru programa „Podrška lokalnoj samoupravi u Srbiji u procesu EU integracija“, koji finansira Kraljevina Švedska, u Beogradu je održan forum pod nazivom „Uticaj procesa pristupanja EU na lokalne samouprave u Srbiji“, sa idejom da se analizira mesto i uloga lokalne samouprave u okviru pregovaračkog procesa Republike Srbije sa Evropskom unijom, kao i da se predstavi stepen uticaja i obaveze koje nastaju za lokalne samouprave iz procesa usklađivanja sa pravnim tekovinama EU u konkretnim pregovaračkim poglavljima.

Dzunic

Na četiri okrugla stola, koje je osmislila Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), razgovaralo se i o rezultatima analiza uticaja procesa pristupanja EU na lokalnu samoupravu u oblastima: državne pomoći, finansijskog nadzora, javnih nabavki, životne sredine, energetike, transportne politike, ruralnog razvoja, regionalne politike, socijalne politike i zapošljavanja i kulture. Učesnici okruglih stolova bilio su gradonačelnici i predsednici opština, predsedavajući pregovaračkih grupa za pregovore o pristupanje Srbije EU, predstavnici stručne javnosti i civilnog društva.

U radu foruma učestvovao je i Boban Džunić, predsednik Gradske opštine Palilula-Niš. Niška opština Palilula je u izjavama zvaničnika zaduženih za evropske integracije, visoko ocenila projektne aktivnosti Palilule i njen doprinos ovim naporima.

U uvodnom delu skupa, prisutnima su se obratili, Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije, Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, Zoran Perišić, predsednik SKGO i gradonačelnik Niša, Torgni Svenungson, savetnik u Ambasadi Švedske i Ričard Masa iz Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Po rečima organizatora i učesnika skupa, forum je bio mesto da se ukaže na posledice procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji, na nadležnosti i kapacitete lokalnih vlasti i da se u međusobnom dijalogu pregovaračkih struktura na nacionalnom nivou i predstavnika lokalne samouprave dođe do ključnih preporuka za pripreme lokalnih vlasti radi preuzimanja obaveza koje slede.

(Izvor: GO Palilula, D.V.)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...
neimenovano: ja hocu daimam takve oci ja imam svetlo zelene...
Mikica: Bravo za naše mlade Nišlije , svaka čast , treb...
mira: Poljoprivrednicima je potrebno mnogo da se pomogne...