Lekar koji je „prvi prijavio“ davanje pogrešne krvi pacijentu zapravo je…

Objavljeno: 12 sep 2015

Inspekcija Ministarstva zdravlja ustanovila je grešku u davanju krvne plazme pacijentu V. V. na Klinici za gastroenterologiju u Nišu.

dr

“Blic” je imao uvid u izveštaj inspekcije koja je konstatovala da je greška u davanju krvne plazme nastupila 8. avgusta tako što je dr Predrag Đorđević, specijalista transfuziologije, iz Zavoda za transfuziju krvi, prvu dozu krvne plazme pogrešno pripremio i prosledio Klinici za gastroenterologiju i hepatologiju, gde su dr Suzana Raičević–Sibinović i dr Danijela Jovanović dale pacijentu V. V. (30) plazmu bez provere krvne grupe.

U večernjim satima pacijent dobija drugu dozu ispravne krvne plazme nakon što je uočena greška dr Predraga Đorđevića, stoji u izveštaju.

Prema rečima glavne sestre na Klinici za gastroenterologiju i hepatologiju, pacijent se i danas dobro oseća, kao i nakon primljene pogrešne krvne plazme.

Direktor Zavoda za transfuziju krvi u Nišu dr Vesna Knežević je preduzela disciplinske mere protiv zdravstvenih radnika koji su učestvovali u izdavanju krvne plazme.

To su medicinski tehničar Dejan Radosavljević, ali i i dr Predrag Đorđević, za kog je direktorka Knežević prethodno rekla da je bio taj koji je prvi uočio grešku!

Direktor KC Niš će dostaviti inspektoru izveštaj Komisije za proveru kvaliteta stručnog rada, s eventualno preduzetim disciplinskim merama.

Zdravstveni inspektor će KC Niš – OJ Klinika za gastroenterologiju i hepatologiju i Zavodu za transfuziju krvi Niš rešenjem naložiti organizovanje i sprovođenje vanredne unutrašnje provere kvaliteta stručnog rada zdravstvenih radnika koji su učestvovali u lečenju pacijenta V. V. i uputiće zahteve Ministarstvu zdravlja za vanrednu spoljnu proveru kvaliteta stručnog rada. U skladu sa zakonom biće podnete prijave.

Inspekcija odlučuje i o kaznama
U Ministarstvu zdravlja zahtevaju da se kazne svi koji su napravili propust u terapiji pacijenta i dodaju da će lekar i medicinski tehničari biti disciplinski kažnjeni. O merama sankcija odlučiće Inspekcija Ministarstva zdravlja.

(Izvor: Blic)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

natali: Strasno a ulaz u Nis iz pravca Panteleja,iskljucen...
miki: i baneta su privodili pa sta ni tad nisu bili izb...
mare: Pih nista znacajno receno...
Mikonos: Strašno sinko,strašno...
Dragoljub Drakce: Kako lako covek moze da okonca politicku i bilo ka...
mita: sto bre coveka kakve veze on ima da ga samaraju?...
bravo policijo: Tako mlad i tako napredan. Nece me iznenaditi na...
Niški mangup: Stara planina treba da se promoviše što više i ...
Maja: Sve najlepse o Staroj planini i hotelu...
Marko: Svaka cast super vam je hotel i super je usluga. S...