Premijera predstave “U čije ime“ o stradanju niških glumaca od komunističkih vlasti

Objavljeno: 28 nov 2017

Premijera predstave “U čije ime” po dramskom tekstu prvaka niškog teatra Aleksandra Mihailovića, a u režiji Milana Karadžića, biće premijerno izvedena u sredu u Narodnom pozorištu u Nišu, sa početkom od 20 časova.

foto: promo
foto: promo

Predstava “U čije ime“ napravljena je po motivima istinitih događaja posle Drugog svetskog rata, kad su glumci Narodnog pozorišta u Nišu stradali od partizana.

Ništa drugačije nije ni danas. Naime, radi se o večitom sukobu umetnosti, s jedne, i vlasti i politike s druge strane. Tim problemom se pozorište oduvek bavi – objasnio je Milan Karadžić, koji je 2002. u Nišu režirao “Ukroćenu goropad” Viljema Šekspira.

U predstavi igraju Miroslav Jović, Aleksandar Marinković, Sanja Krstović, Dejan Cicmilovič, Aleksandar Mihailović, Jasminka Hodžić, Danilo Petrović… Karadžić je uradio i scenografiju i izbor muzike, a kostimograf je Dragica Laušević.

Dugo se ćutalo o stradanju i streljanju glumaca niškog pozorišta nakon oslobođenja 1944. Znalo se o tome, nije to bila tajna, ali je to bila neka tabu tema. Želeo sam da ispričam tu priču jer je ona univerzalna. I sada glumci stradaju, doduše ne lete glave. Ovo je priča o stradanju malog čoveka u turbulentnim vremenima. Priča pokazuje kako taj mali čovek nema senku gde da se sakrije od svih strahota – istakao je autor komada Aleksandar Mihailović.

Mihailović nije krio oduševljenje što je Milan Karadžić pristao da režira njegov komad, a cela ekipa predstave nada se da je urađen dobar posao i da će komad biti izuzetno gledan i dobro prihvaćen.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...
neimenovano: ja hocu daimam takve oci ja imam svetlo zelene...
Mikica: Bravo za naše mlade Nišlije , svaka čast , treb...
mira: Poljoprivrednicima je potrebno mnogo da se pomogne...