Premijera predstave “U čije ime“ o stradanju niških glumaca od komunističkih vlasti

Objavljeno: 28 nov 2017

Premijera predstave “U čije ime” po dramskom tekstu prvaka niškog teatra Aleksandra Mihailovića, a u režiji Milana Karadžića, biće premijerno izvedena u sredu u Narodnom pozorištu u Nišu, sa početkom od 20 časova.

foto: promo
foto: promo

Predstava “U čije ime“ napravljena je po motivima istinitih događaja posle Drugog svetskog rata, kad su glumci Narodnog pozorišta u Nišu stradali od partizana.

Ništa drugačije nije ni danas. Naime, radi se o večitom sukobu umetnosti, s jedne, i vlasti i politike s druge strane. Tim problemom se pozorište oduvek bavi – objasnio je Milan Karadžić, koji je 2002. u Nišu režirao “Ukroćenu goropad” Viljema Šekspira.

U predstavi igraju Miroslav Jović, Aleksandar Marinković, Sanja Krstović, Dejan Cicmilovič, Aleksandar Mihailović, Jasminka Hodžić, Danilo Petrović… Karadžić je uradio i scenografiju i izbor muzike, a kostimograf je Dragica Laušević.

Dugo se ćutalo o stradanju i streljanju glumaca niškog pozorišta nakon oslobođenja 1944. Znalo se o tome, nije to bila tajna, ali je to bila neka tabu tema. Želeo sam da ispričam tu priču jer je ona univerzalna. I sada glumci stradaju, doduše ne lete glave. Ovo je priča o stradanju malog čoveka u turbulentnim vremenima. Priča pokazuje kako taj mali čovek nema senku gde da se sakrije od svih strahota – istakao je autor komada Aleksandar Mihailović.

Mihailović nije krio oduševljenje što je Milan Karadžić pristao da režira njegov komad, a cela ekipa predstave nada se da je urađen dobar posao i da će komad biti izuzetno gledan i dobro prihvaćen.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

branka: irinej neprijatelj svakog normalnog čeljadeta...
Martina: Nis postaje jedan veliki centar desavanja. U gradu...
Mićun: Malo je glupo i nezahvalno imati izbore na dva fro...
deda: Mir svima...
Mali: Zasto ja sada da platim više od nekog ko ima na p...
despot: Drugi sajtovi gotovo i ne pisu o praznicima koji s...
mira: samo napred i super je sto se organizujete i okupl...
Sloba: Gadafi je bio car ima oni da pate za njim...
Bejzbolka: Sa srecom,trebaceti...
Meli: Lepo je videti ovakve tekstove na internetu na jed...