Premijera predstave “U čije ime“ o stradanju niških glumaca od komunističkih vlasti

Objavljeno: 28 nov 2017

Premijera predstave “U čije ime” po dramskom tekstu prvaka niškog teatra Aleksandra Mihailovića, a u režiji Milana Karadžića, biće premijerno izvedena u sredu u Narodnom pozorištu u Nišu, sa početkom od 20 časova.

foto: promo
foto: promo

Predstava “U čije ime“ napravljena je po motivima istinitih događaja posle Drugog svetskog rata, kad su glumci Narodnog pozorišta u Nišu stradali od partizana.

Ništa drugačije nije ni danas. Naime, radi se o večitom sukobu umetnosti, s jedne, i vlasti i politike s druge strane. Tim problemom se pozorište oduvek bavi – objasnio je Milan Karadžić, koji je 2002. u Nišu režirao “Ukroćenu goropad” Viljema Šekspira.

U predstavi igraju Miroslav Jović, Aleksandar Marinković, Sanja Krstović, Dejan Cicmilovič, Aleksandar Mihailović, Jasminka Hodžić, Danilo Petrović… Karadžić je uradio i scenografiju i izbor muzike, a kostimograf je Dragica Laušević.

Dugo se ćutalo o stradanju i streljanju glumaca niškog pozorišta nakon oslobođenja 1944. Znalo se o tome, nije to bila tajna, ali je to bila neka tabu tema. Želeo sam da ispričam tu priču jer je ona univerzalna. I sada glumci stradaju, doduše ne lete glave. Ovo je priča o stradanju malog čoveka u turbulentnim vremenima. Priča pokazuje kako taj mali čovek nema senku gde da se sakrije od svih strahota – istakao je autor komada Aleksandar Mihailović.

Mihailović nije krio oduševljenje što je Milan Karadžić pristao da režira njegov komad, a cela ekipa predstave nada se da je urađen dobar posao i da će komad biti izuzetno gledan i dobro prihvaćen.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Rajko: Kakav gmaz, kakva miljana gde lumpuje zivi u neku ...
Draža: Bravo mito svetski čoveče...
Brt: Decko je iz Svrljiga, nije iz Nisa :-)...
Milena: Tacnije- Decko iz Svrljiga✨👑✨...
🐈: Momak svetskog glasa, za njim šizi cela masa...
: prelepa si...
Cica: Steta sto je slika pacijenta kome se rade hemoroid...
: preslatka ljubim je ljiljanaaaaaaaa...
: Vratiti smrtnu kaznu za ubice....
mentor max: Daleko je on od ove pozicije,neće nikada ni biti ...