Premijera predstave “U čije ime“ o stradanju niških glumaca od komunističkih vlasti

Objavljeno: 28 nov 2017

Premijera predstave “U čije ime” po dramskom tekstu prvaka niškog teatra Aleksandra Mihailovića, a u režiji Milana Karadžića, biće premijerno izvedena u sredu u Narodnom pozorištu u Nišu, sa početkom od 20 časova.

foto: promo
foto: promo

Predstava “U čije ime“ napravljena je po motivima istinitih događaja posle Drugog svetskog rata, kad su glumci Narodnog pozorišta u Nišu stradali od partizana.

Ništa drugačije nije ni danas. Naime, radi se o večitom sukobu umetnosti, s jedne, i vlasti i politike s druge strane. Tim problemom se pozorište oduvek bavi – objasnio je Milan Karadžić, koji je 2002. u Nišu režirao “Ukroćenu goropad” Viljema Šekspira.

U predstavi igraju Miroslav Jović, Aleksandar Marinković, Sanja Krstović, Dejan Cicmilovič, Aleksandar Mihailović, Jasminka Hodžić, Danilo Petrović… Karadžić je uradio i scenografiju i izbor muzike, a kostimograf je Dragica Laušević.

Dugo se ćutalo o stradanju i streljanju glumaca niškog pozorišta nakon oslobođenja 1944. Znalo se o tome, nije to bila tajna, ali je to bila neka tabu tema. Želeo sam da ispričam tu priču jer je ona univerzalna. I sada glumci stradaju, doduše ne lete glave. Ovo je priča o stradanju malog čoveka u turbulentnim vremenima. Priča pokazuje kako taj mali čovek nema senku gde da se sakrije od svih strahota – istakao je autor komada Aleksandar Mihailović.

Mihailović nije krio oduševljenje što je Milan Karadžić pristao da režira njegov komad, a cela ekipa predstave nada se da je urađen dobar posao i da će komad biti izuzetno gledan i dobro prihvaćen.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...
neimenovano: ja hocu daimam takve oci ja imam svetlo zelene...
Mikica: Bravo za naše mlade Nišlije , svaka čast , treb...
mira: Poljoprivrednicima je potrebno mnogo da se pomogne...
Lepoja: Mi bolje predsednika nismo imali u poslednje 50 go...
: NIJE VAZNA SPOLJASNA, VEĆ UNUTRAŠNJA LEPOTA!!! ...