Pred nama je zima kakva se ne pamti!

Objavljeno: 15 avg 2015

Leto još nije prošlo, topimo se danima na temperaturama blizu 40 stepeni Celzijusa, ali već sada stižu uznemirujuće najave o zimo koja je pred nama!

zim

Naime, zbog neuobičajeno izraženog vremenskog fenomena “El Ninjo”, koji se najavljuje za predstojeću zimu, veći deo planete za nekoliko meseci biće suočen s ekstremnim poplavama, sušama i šumskim požarima.

Kako piše britanski “Daily Telegraph”, pozivajući se na ugledne meteorologe, reč je o ekstremnom meteorološkom poremećaju koji će u Evropi izazvati ekstremno hladnu zimu kakva se ne ptamti, a u SAD razorne oluje.

U Južnoj Americi se predviđaju obilne padavine koje će izazvati poplave i odrone, dok se u južnoj Aziji očekuje suša, a u Australiji šumski požari.

Klimatolog Bil Pacert, zaposlen u NASA, kaže da ovogodišnji “El Ninjo” definitovno može da postane “Godzila”.
“Ako ostvari svoj potencijal, biće mnogo zime, poplava, odrona i haosa”, rekao je on.

“El Ninjo” je meteorološki fenomen koji se javlja svakih dve do sedam godina, a NASA s velikom pažnjom prati temperature mora na istočnom delu Tihog okeana, a koje su ključni indikator ove pojave.

Temperature površine okeana u blizini Perua već su 1,9 Celzijevih stepeni više od proseka i proteklih su nekoliko meseci u stalnom porastu. Temperature su skočile više nego što su bile u isto vreme 1997. godine, kada je zabeležen dosad najsnažniji i najsmrtonosniji “El Ninjo”.

U katastrofama širom sveta koje se povezuju s ovim fenomenom, tada je život izgubilo više od 23.000 ljudi, a nastala je šteta koja se procenjuje na 45 milijardi američkih dolara.

(Izvor: Alo!)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

novoselac: Zasto bre inicijali neka se vidi sramota i ko uzim...
Rajko: Kakav gmaz, kakva miljana gde lumpuje zivi u neku ...
Draža: Bravo mito svetski čoveče...
Brt: Decko je iz Svrljiga, nije iz Nisa :-)...
Milena: Tacnije- Decko iz Svrljiga✨👑✨...
🐈: Momak svetskog glasa, za njim šizi cela masa...
: prelepa si...
Cica: Steta sto je slika pacijenta kome se rade hemoroid...
: preslatka ljubim je ljiljanaaaaaaaa...
: Vratiti smrtnu kaznu za ubice....