Poreska uprava: Mera zatvaranja kafića i restorana je nepopularna, razmotrićemo je

Objavljeno: 04 okt 2016

Zatvaranje ugostiteljskih objekata je mera koja nije popularna i ona će u narednom periodu ići pod lupu, izjavio je danas Nenad Krtolica iz Sektora za kontrolu Poreske uprave Srbije.

poreska

Krtolica je, na radnom sastanku u Uniji poslodavaca Srbije (UPS) sa predstavnicima ugostitelja i potrošača, naglasio da se ova mera nikada ne izriče na ad hoc bazi, kao i da je u osnovi rada Poreske uprave – prevencija.

On je ukazao na veliki značaj ovakvih sastanaka, navodeći da je cilj Poreske uprave da saradnja sa ugostiteljima bude što bolja i da im Uprava stoji na raspolaganju.

Predsednik UPS-a Nebojša Atanacković se založio za određivanje blažih kazni ugostiteljima u slučaju prekršaja, usprotivivši se meri privremene obustave vršenja delatnosti, zbog koje, kako kaže, dolazi do obustave prometa, a samim tim se ostaje i bez poreza. Atanacković je predložio da se ugostiteljima najpre odrede novčane kazne, i da se dodatno urede propisi u toj oblasti.

– Neophodno je da se u posredovanju te stvari urede na jedan civilizovan način i da svi budemo u istoj poziciji. Porez mora da se plaća – istakao je predsednik UPS-a.

Predsednik Udruženja potrošača Srbije Goran Papović rekao je da se to Udruženje godinama zalaže za uređenje inspekcijskog nadzora, ocenivši da je „potreban ozbiljniji nadzor, kao i veći broj inspektora“. Problem je i u tome što, kako kaže, ogroman broj prekršaja ode na sud, gde se predmeti razvlače godinama i na kraju zastare.

„Najbolji vid kazne za kršioce propisa je mandatna kazna, pomoću koje se puni budžet, a potrebno je i uvodjenje prekršajnog naloga koji se odnosi na Zakon o zaštiti potrošača“, istakao je Papović.

Direktor Poslovnog udruženja hotelijera i ugostitelja Srbije (HORES) Georgije Genov je izjavio da 150 članova tog udruženja, hotelijera i restoratera, ima dosta problema i da je teško pratiti sve propise.

On je naveo da se gotovo svim zakonima, počev od regulativa za plaćanje poreza pa do propisa za zaštitu životne sredine, predviđa mera zatvaranja objekata.

„Mi se zalažemo za povećanje finansijske kazne, ali nikako za zatvaranje objekata“, isktakao je on, dodajući da dosta pitanja ostaje otvoreno i da je potreban stalni dijalog sa predstavnicima državnog aparata.

Predsednik udruženja ugostitelja iz Niša Bojan Mitić kaže da zatvaranje jednog ugostiteljskog objekta na 60 dana znači i njegovo trajno zatvaranje, nazivajući takvu meru represivnom politikom.

Osim predstavnika ugostitelja iz Niša, odakle je i potekla ova inicijativa za dijalog sa predstavnicima nadležnih državnih organa, sastanku su prisustvovali i ugostitelji iz Vojvodine i Beograda.

(Izvor: Blic, Tanjug)

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...