Ne pije lekove, a proslavio 102. rođendan

Objavljeno: 01 dec 2015

Jedan od najstarijih stanovnika Srbije Ilija Čolović, rudar iz Jelašnice blizu Niša, napunio je pre desetak dana 102. godinu, a uz to i proslavio 51. godinu penzionisanja.

U rudarsko okno sišao sa 18 godina: Ilija Čolović

Kako „Beta“ piše, Ilija je poreklom iz Dalmacije, a penziju je stekao radeći u mnogim rudnicima širom tadašnje Jugoslavije, Ibarskim rudnicima, Trepči, Kopaoniku, Jelašića brodu i u Jelašnici, gde i danas živi.

U rudarsko okno sišao je kada mu je bilo 18 godina, po uzoru na oca i petoro starije braće.

Dobrog je zdravlja, a poslednji put bio je kod lekara pre četiri godine kada je operisao slepo crevo.

– Ne idem kod lekara i ne pijem nikakve lekove. Zašto bih ih pio kad sam zdrav? Rukama mogu sve da radim kao mladić od 20 godina. Jedino što me u poslednje vreme muči je vrtoglavica koja mi se povremeno javlja. Zadovoljan sam životom.

Deca, unuci i praunuci me poštuju i cene. Oni žive u Nišu, ali me stalno posećuju i obezbeđuju sve što mi treba od namirnica. Sa komšijama takođe lepo živim, vidimo se, popričamo – izjavio je Ilija.

Voli da se priseća svih značajnih događaja u svom životu, a najradije priča o služenju vojske u kasarni “Kralj Petar” u Celju 1934. godine.

– Prijavio sam se da budem graničar i poslali su me u Sloveniju. Taman sam se javio u kasarnu, ubili su kralja Aleksandra Karađorđevića u Marseju. Čuo sam to od dvojice narednika koji su se došaptavali u hodniku. Po završetku vojnog roka nastavio sam da se bavi rudarskim poslom. Pre rata nisi smeo ni da pitaš za platu ili da se pobuniš zbog loših uslova. U Ibarskim rudnicima su se moje kolege pobunile zbog malih plata, a zbog toga su gazde celu smenu zaključale u oknu.

Držali su ih ispod zemlje deset dana bez hrane i vode. Kada su ih pustili napolje svi su bili polumrtvi – ispričao je Ilija.

Rudarski posao doveo ga je po završetku Drugog svetskog rata u rudnik mrkog uglja u Jelašnici. Zahvaljujući kolegi Dalmatincu oženio se Smiljom koja je takođe bila iz Dalmacije.

(Blic)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...
neimenovano: ja hocu daimam takve oci ja imam svetlo zelene...
Mikica: Bravo za naše mlade Nišlije , svaka čast , treb...
mira: Poljoprivrednicima je potrebno mnogo da se pomogne...
Lepoja: Mi bolje predsednika nismo imali u poslednje 50 go...
: NIJE VAZNA SPOLJASNA, VEĆ UNUTRAŠNJA LEPOTA!!! ...
albano: vase veeme je proslo mismo vas motkovali kada ste ...