Ne pije lekove, a proslavio 102. rođendan

Objavljeno: 01 dec 2015

Jedan od najstarijih stanovnika Srbije Ilija Čolović, rudar iz Jelašnice blizu Niša, napunio je pre desetak dana 102. godinu, a uz to i proslavio 51. godinu penzionisanja.

U rudarsko okno sišao sa 18 godina: Ilija Čolović

Kako „Beta“ piše, Ilija je poreklom iz Dalmacije, a penziju je stekao radeći u mnogim rudnicima širom tadašnje Jugoslavije, Ibarskim rudnicima, Trepči, Kopaoniku, Jelašića brodu i u Jelašnici, gde i danas živi.

U rudarsko okno sišao je kada mu je bilo 18 godina, po uzoru na oca i petoro starije braće.

Dobrog je zdravlja, a poslednji put bio je kod lekara pre četiri godine kada je operisao slepo crevo.

– Ne idem kod lekara i ne pijem nikakve lekove. Zašto bih ih pio kad sam zdrav? Rukama mogu sve da radim kao mladić od 20 godina. Jedino što me u poslednje vreme muči je vrtoglavica koja mi se povremeno javlja. Zadovoljan sam životom.

Deca, unuci i praunuci me poštuju i cene. Oni žive u Nišu, ali me stalno posećuju i obezbeđuju sve što mi treba od namirnica. Sa komšijama takođe lepo živim, vidimo se, popričamo – izjavio je Ilija.

Voli da se priseća svih značajnih događaja u svom životu, a najradije priča o služenju vojske u kasarni “Kralj Petar” u Celju 1934. godine.

– Prijavio sam se da budem graničar i poslali su me u Sloveniju. Taman sam se javio u kasarnu, ubili su kralja Aleksandra Karađorđevića u Marseju. Čuo sam to od dvojice narednika koji su se došaptavali u hodniku. Po završetku vojnog roka nastavio sam da se bavi rudarskim poslom. Pre rata nisi smeo ni da pitaš za platu ili da se pobuniš zbog loših uslova. U Ibarskim rudnicima su se moje kolege pobunile zbog malih plata, a zbog toga su gazde celu smenu zaključale u oknu.

Držali su ih ispod zemlje deset dana bez hrane i vode. Kada su ih pustili napolje svi su bili polumrtvi – ispričao je Ilija.

Rudarski posao doveo ga je po završetku Drugog svetskog rata u rudnik mrkog uglja u Jelašnici. Zahvaljujući kolegi Dalmatincu oženio se Smiljom koja je takođe bila iz Dalmacije.

(Blic)

Bažalost nema povezanih vesti.

Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Nis: Mislim da je novinar ovde pre glup ko noc......
Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...