Ne pije lekove, a proslavio 102. rođendan

Objavljeno: 01 dec 2015

Jedan od najstarijih stanovnika Srbije Ilija Čolović, rudar iz Jelašnice blizu Niša, napunio je pre desetak dana 102. godinu, a uz to i proslavio 51. godinu penzionisanja.

U rudarsko okno sišao sa 18 godina: Ilija Čolović

Kako „Beta“ piše, Ilija je poreklom iz Dalmacije, a penziju je stekao radeći u mnogim rudnicima širom tadašnje Jugoslavije, Ibarskim rudnicima, Trepči, Kopaoniku, Jelašića brodu i u Jelašnici, gde i danas živi.

U rudarsko okno sišao je kada mu je bilo 18 godina, po uzoru na oca i petoro starije braće.

Dobrog je zdravlja, a poslednji put bio je kod lekara pre četiri godine kada je operisao slepo crevo.

– Ne idem kod lekara i ne pijem nikakve lekove. Zašto bih ih pio kad sam zdrav? Rukama mogu sve da radim kao mladić od 20 godina. Jedino što me u poslednje vreme muči je vrtoglavica koja mi se povremeno javlja. Zadovoljan sam životom.

Deca, unuci i praunuci me poštuju i cene. Oni žive u Nišu, ali me stalno posećuju i obezbeđuju sve što mi treba od namirnica. Sa komšijama takođe lepo živim, vidimo se, popričamo – izjavio je Ilija.

Voli da se priseća svih značajnih događaja u svom životu, a najradije priča o služenju vojske u kasarni “Kralj Petar” u Celju 1934. godine.

– Prijavio sam se da budem graničar i poslali su me u Sloveniju. Taman sam se javio u kasarnu, ubili su kralja Aleksandra Karađorđevića u Marseju. Čuo sam to od dvojice narednika koji su se došaptavali u hodniku. Po završetku vojnog roka nastavio sam da se bavi rudarskim poslom. Pre rata nisi smeo ni da pitaš za platu ili da se pobuniš zbog loših uslova. U Ibarskim rudnicima su se moje kolege pobunile zbog malih plata, a zbog toga su gazde celu smenu zaključale u oknu.

Držali su ih ispod zemlje deset dana bez hrane i vode. Kada su ih pustili napolje svi su bili polumrtvi – ispričao je Ilija.

Rudarski posao doveo ga je po završetku Drugog svetskog rata u rudnik mrkog uglja u Jelašnici. Zahvaljujući kolegi Dalmatincu oženio se Smiljom koja je takođe bila iz Dalmacije.

(Blic)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...
neimenovano: ja hocu daimam takve oci ja imam svetlo zelene...
Mikica: Bravo za naše mlade Nišlije , svaka čast , treb...
mira: Poljoprivrednicima je potrebno mnogo da se pomogne...