Ovo je razlog zašto je Niš jedno od najvećih žarišta MALIH BOGINJA

Objavljeno: 25 jan 2018

Broj dece vakcinisane MMR vakcinom u Nišu prepolovljen je za samo tri godine. Od 97 odsto vakcinisane dece u 2011. godini, Niš je stigao do procenta od samo 44 odsto mališana koji su primili vakcinu protiv malih boginja.

Ilustracija, male boginje, foto: thetimes.co.uk
Ilustracija, male boginje, foto: thetimes.co.uk

Da velika epidemija malih boginja nije pala sa neba i da je širenju zaraze doprineo višegodišnji drastičan pad broja vakcinisane dece, nesumnjivo potvrđuje statistika Instituta za javno zdravlje iz Niša.

Prepolovljen broj vakcinisane dece u 2014, što je poslednji podatak kojim raspolažu lokalne zdravstvene ustanove, doveo je do velike epidemije koja se u ovom gradu dogodila 2015, kada je obolelo 200 Nišlija. No, kako je negativan trend vakcinacije nastavljen, dve godine kasnije, 2017. godine, usledila je nova epidemija koja je već premašila posledice prethodne i kojoj se, kako stvari stoje, još uvek ne nazire kraj.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, u Nišu je zaključno sa 23. januarom od malih boginja obolelo 245 osoba, što već za četvrtinu nadmašuje broj obolelih u poslednjoj epidemiji morbila iz 2015. godine. Obolelih je trenutno više samo u Beogradu, 452 obolela. Treba napomenuti i da prestnoca broji oko 1.600.000 stanovika, a Niš svega nešto više od 186.000.

– To je broj potvrđenih i povezanih slučajeva, ali brojka se svakodnevno povećava. Juče su poslata 52 seruma na Torlak. Brojka od oko 15 novih slučajeva koji se svakodnevno javljaju je poprilično zabrinjavajuća, ali znajući koliko je dece koja nisu vakcinisana, odnosno onih koji su davno vakcinisani a nisu revakcinisani, onda možete misliti koliko će sve ovo drugo da traje i koliko će obolelih biti – objašnjava za “Blic” prof. dr Zoran Veličković, načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Institutu za javno zdravlje Niš.

On ističe da epidemiolozi već godinama upozoravaju da procenat vakcinisanih MMR vakcinom opada, da se ne postiže procenat koji je potreban da bi se stvorio imuni bedem da do takvih stvari ne bi dolazilo.

– Ono što je zabrinjavajuće jeste da je sada od 245 obolelih vakcinisano samo 13, revakcinisamo 8, nevakcinisano 75, a nepoznat je status 149, jer nema kartona. Procenat vakcinacije je bio u padu već godinama, a najniži je bio 2014. godine, svega 44 odsto. Kada smo mi pričali i upozoravali, smejali su nam se. Kažu, epidemiolozi opet plaše narod, a eto šta se sada dešava – kaže prof. dr Veličković.

U Kliničkom centru u Nišu na lečenju zbog komplikacija koje su izazvale male boginje trenutno se nalazi 25 pacijenata.

Direktorka Dečje interne klinike prof. dr Emilija Golubović kaže da se na odeljenju u izolaciji nalazi 11 mališana sa upalom pluća uzrokovanom morbilama, među kojima je i beba preminula porodilje Sabrine Marković (21).

– Beba ima upalu pluća kao komplikaciju morbilozne ospe, ali se polako oporavlja. Još uvek nije u željenom stanju, ali svakako polagano ide ka oporavku, ne ide ka pogoršanju. Nažalost, ovih dana se povećava broj dece čije stanje zahteva hospitalizaciju. Trenutno je hospitalizovano 11 dece sa upalama pluća, ali se broj onih koji zahtevaju bolničko lečenje povećava, što nam pravi veliki problem jer je potrebno obezbediti izolaciju zbog druge dece. Sva deca su ili odojčad ili su do dve godine starosti i svi su nevakcinisani jer se vakcina prima tek posle godinu i po dana – kaže prof. dr Golubović.

Dvoje preminulo

Dvoje obolelih od malih boginja u Nišu preminulo je. Dvogodišnji J. R. iz okoline Aleksinca, kod kog su bile potvrđene morbile, preminuo je 2. januara na odeljenju intenzivne nege Dečje interne klinike zbog komplikacija izazvanih malim boginjama. Sabrina Marković (21) iz Niša, koja je preminula 22. januara na Infektivnoj klinici, primljena je sa kliničkom slikom morbila i teškim zapaljenjem pluća, ali laboratorijska potvrda malih boginja još nije urađena. Očekuje se da danas uzorak njene krvi bude poslat na Torlak, kao i njene bebe stare 40 dana, koja je na Dečjoj klinici, ali nije životno ugrožena.

Pacijent koji ima zapaljenje mozga od morbila oseća se bolje

Na Infektivnoj klinici u Nišu je trenutno 14 pacijenata zbog komplikacija koje su izazvale morbile, među kojima je i muškarac star 37 godina iz Pukovca koji ima zapaljenje mozga.

– Niko nije na aparatu za disanje, niti je vitalno ugrožen. Pacijent koji ima zapaljenje mozga je dobro, stanje mu se popravilo. Trenutno imamo 14 pacijenata na klinici, ali će dvoje biti otpušteno danas – kaže direktor Infektivne klinike prof. dr Miodrag Vrbić.

Izvor: Blic, autor teksta: Branko Janačković

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...