Onlajn kontrola suđenja

Objavljeno: 12 okt 2015

Na internet-portalu od ove nedelje moguće je pratiti predmet od Osnovnog suda pa sve do Vrhovnog. Svaki građanin ili advokat ubuduće će moći da zna u čijoj fioci je završio predmet.

sudjenje

Građani koji vode sudski spor, bilo da je u pitanju krivica, parnica ili upravni spor, od ove nedelje mogu da prate kompletan tok svog predmeta preko Portala sudova. Doskora su bili umreženi samo osnovni i viši sudovi, ali sada su u elektronskoj vezi i podaci apelacionih sudova, VKS i Upravnog suda. To strankama u postupku, advokatima ili državnim institucijama pruža potpuni uvid u postupak.

– Sudski postupak se često ne završava pravosnažno na nivou Višeg suda, jer po žalbama u drugom stepenu odlučuju apelacioni sudovi. Zato Portal sudova do sada nije pružao kompletnu informaciju – objašnjavaju u Ministarstvu pravde.

Sada građani, firme, advokati, kao i državne institucije mogu besplatno da se informišu o statusu određenog predmeta, o postupajućem sudiji, preduzetim radnjama i drugim važnim procesnim činjenicama (broj predmeta, vrednost i osnov spora, datum prijema, da li je podneta žalba višoj instanci itd.). Sve je ovo moguće videti ne samo preko računara, već i preko pametnog telefona.

– Ovaj servis – kažu u Ministarstvu – povećava javnost rada sudova i sudija, unapređuje transparentnost celog pravosuđa i na najjednostavniji način pokazuje efikasnost rada svakog suda i postupajućeg sudije u predmetu. Portal sudova postaje mehanizam kontrole rada sudija.

To, konkretno, znači da građani, ali i mediji, mogu vrlo lako da utvrde u kom stepenu i kod kog sudije je neki predmet zapeo ili završio u fioci!

Pored osnovnih podataka, zainteresovani mogu da dobiju i more drugih informacija. Na primer, datum kada je preduzeta poslednja radnja u predmetu, opis te radnje, kada je formiran predmet pod određenim brojem i kom sudiji je dodeljen, kada je primljen određeni podnesak, kada je ekspedovana procesna odluka ili dopis, kada je predmet rešen na određeni način, za kad i u kojoj sudnici je zakazano ročište, kada je uložen redovan ili vanredan pravni lek na procesnu ili konačnu odluku, na koju odluku i ko je podnosilac…

Osim što obezbeđuje javnost rada, Portal štedi strankama i novac, jer više ne moraju da putuju do mesta suda pred kojim se vodi postupak da bi imali uvid u sudske spise.

Naročito je važno što će svi oštećeni radnici imati potpuni uvid u svoje radne sporove, koji se po zakonu moraju rešavati kao hitni, a mnogi od njih se vode godinama.

Advokati bukvalno dnevno mogu da prate promena i dešavanja na predmetima u kojima su oni zastupnici. Obezbeđena je, ujedno, i mogućnost da stranke kontrolišu advokate.

U Ministarstvu pravde, Portal sudova smatraju jednim od efikasnijih oružja u borbi protiv korupcije i najavljuju dalje poboljšanje rada elektronskog pravosuđa i pokretanje novih elektronskih servisa.

(Izvor: Večernje novosti)

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Nis: Mislim da je novinar ovde pre glup ko noc......
Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...