Onlajn kontrola suđenja

Objavljeno: 12 okt 2015

Na internet-portalu od ove nedelje moguće je pratiti predmet od Osnovnog suda pa sve do Vrhovnog. Svaki građanin ili advokat ubuduće će moći da zna u čijoj fioci je završio predmet.

sudjenje

Građani koji vode sudski spor, bilo da je u pitanju krivica, parnica ili upravni spor, od ove nedelje mogu da prate kompletan tok svog predmeta preko Portala sudova. Doskora su bili umreženi samo osnovni i viši sudovi, ali sada su u elektronskoj vezi i podaci apelacionih sudova, VKS i Upravnog suda. To strankama u postupku, advokatima ili državnim institucijama pruža potpuni uvid u postupak.

– Sudski postupak se često ne završava pravosnažno na nivou Višeg suda, jer po žalbama u drugom stepenu odlučuju apelacioni sudovi. Zato Portal sudova do sada nije pružao kompletnu informaciju – objašnjavaju u Ministarstvu pravde.

Sada građani, firme, advokati, kao i državne institucije mogu besplatno da se informišu o statusu određenog predmeta, o postupajućem sudiji, preduzetim radnjama i drugim važnim procesnim činjenicama (broj predmeta, vrednost i osnov spora, datum prijema, da li je podneta žalba višoj instanci itd.). Sve je ovo moguće videti ne samo preko računara, već i preko pametnog telefona.

– Ovaj servis – kažu u Ministarstvu – povećava javnost rada sudova i sudija, unapređuje transparentnost celog pravosuđa i na najjednostavniji način pokazuje efikasnost rada svakog suda i postupajućeg sudije u predmetu. Portal sudova postaje mehanizam kontrole rada sudija.

To, konkretno, znači da građani, ali i mediji, mogu vrlo lako da utvrde u kom stepenu i kod kog sudije je neki predmet zapeo ili završio u fioci!

Pored osnovnih podataka, zainteresovani mogu da dobiju i more drugih informacija. Na primer, datum kada je preduzeta poslednja radnja u predmetu, opis te radnje, kada je formiran predmet pod određenim brojem i kom sudiji je dodeljen, kada je primljen određeni podnesak, kada je ekspedovana procesna odluka ili dopis, kada je predmet rešen na određeni način, za kad i u kojoj sudnici je zakazano ročište, kada je uložen redovan ili vanredan pravni lek na procesnu ili konačnu odluku, na koju odluku i ko je podnosilac…

Osim što obezbeđuje javnost rada, Portal štedi strankama i novac, jer više ne moraju da putuju do mesta suda pred kojim se vodi postupak da bi imali uvid u sudske spise.

Naročito je važno što će svi oštećeni radnici imati potpuni uvid u svoje radne sporove, koji se po zakonu moraju rešavati kao hitni, a mnogi od njih se vode godinama.

Advokati bukvalno dnevno mogu da prate promena i dešavanja na predmetima u kojima su oni zastupnici. Obezbeđena je, ujedno, i mogućnost da stranke kontrolišu advokate.

U Ministarstvu pravde, Portal sudova smatraju jednim od efikasnijih oružja u borbi protiv korupcije i najavljuju dalje poboljšanje rada elektronskog pravosuđa i pokretanje novih elektronskih servisa.

(Izvor: Večernje novosti)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...
neimenovano: ja hocu daimam takve oci ja imam svetlo zelene...
Mikica: Bravo za naše mlade Nišlije , svaka čast , treb...