On je oslobodilac Niša – Knez Milan Obrenović IV

Objavljeno: 22 dec 2016

Knez Milan Obrenović IV, je oslobodilac Niša, a ovo je deo njegove besede prilikom oslobođenja Niša:

Milan Obrenović IV

„Junaci, posle mesec dana ljute i teške borbe – borbe dvostruke protiv našeg krvnog neprijatelja i protivu prirodnih elemenata, borbe koju ste vi tako muški, kao pravi sinovi junačkih predaka izdržali, mogu već da vas pozdravim u gradu u kome se rodio prvi pravoslavni Car Konstantin, koji je naš Car Dušan nazivao slavnim Niškim gradom i koji je ključ Stare Srbije. Junaci! Hvala vam u ime Srbije, hvala u ime naroda srpskog. Vaše junaštvo ne samo da ceni ceo narod naš, nego ga priznaje i moćni zaštitnik Srbije. Car Oslobodilac Aleksandar II i ja sam srećan što vas danas mogu nagraditi ne samo u Moje ime, no i u ime Njegovog Veličanstva Cara Aleksandra i to onim odličijima koja i u divnoj ruskoj vojsci dobijaju samo najhrabriji među hrabrima. Uveren sam da ću vam iz srca progovoriti ako s vama zajedno kliknem: Živeo Car oslobodilac Aleksandar, živeo glavni komandant ruske vojske veliki Knjaz Nikola, živela nam junačka, bratska i saveznička vojska ruska. Ura!“

(Foto i info: Istorija Niša i južne Srbije)


Kralj Milan Obrenović (Milan M. Obrenović IV) je rođen u Marašeštiju, blizu Jašija u Rumuniji 22. avgusta 1854. godine na veleposedu svoga oca Miloša, sina Jevrema Obrenovića, brata kneza Miloša.

Otac Milana Obrenovića je kao strani najamnik služio u rumunskoj vojsci i poginuo je u borbi sa Turcima kod Bukurešta 20. novembra 1861.

Majka Milana, Elena Marija Katardži je bila ćerka rumunskog grofa Konstantina Katardžija. Po rođenju Milana, i Miloš i Elena Marija su se razišli. Milan je bio jedini njihov sin, i imao je jednu sestru Tomaniju.

Posle pogibije oca, o njemu se starala majka koja je vodila život raskošne aristokratkinje. Milanovom vaspitanju nije obraćala naročito pažnju. Brigu o mladom Milanu je preuzeo njegov rođak, knez Mihailo Obrenović, knez Srbije. Milan Obrenović dolazi sa šest godina u Kragujevac kod kneza Mihaila koji vodi računa o njemu. Knez mu je obezbedio izvrsnu guvernantu koja ga je vaspitavala i podučavala.

Po sazrevanju, knez Mihailo šalje Milana na školovanje u Pariski Licej. Vaspitanje koje je Milan dobio u Srbiji je bilo dosta oskudno. Bio je okružen neprijatnim i neraspoloženim ljudima u Kragujevcu koji su pokušavali na sve moguće načine da ga unazade.

Kao jedan od glavnih vaspitača mladog Milana Obrenovića bio je i poznati dubrovački pesnik Medo Pucić.

(Slobodna enciklopedija Wikipedia)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...
neimenovano: ja hocu daimam takve oci ja imam svetlo zelene...
Mikica: Bravo za naše mlade Nišlije , svaka čast , treb...
mira: Poljoprivrednicima je potrebno mnogo da se pomogne...
Lepoja: Mi bolje predsednika nismo imali u poslednje 50 go...
: NIJE VAZNA SPOLJASNA, VEĆ UNUTRAŠNJA LEPOTA!!! ...