Održan prostest nezadovoljnih Nišlija pred Palatom pravde

Objavljeno: 21 jan 2017

Nekoliko desetina prijatelja i rođaka mladića Viktora J. (16) iz Niša, koji je izboden nožem 12. novembra, zatražilo je na današnjem protestnom okupljanju pred Palatom pravde da se pooštre kazne za maloletne učinioce najtežih krivičnih dela.

Foto: B. Janačković / RAS Srbija
Protest pred Palatom pravde u Nišu

Moj mlađi brat brutalno je izboden od strane dečaka koji ima 15 godina. Dobio je ubode u glavu, nogu stomak… Za ovakav monstruzni zločin koji se vodi kao pokušaj ubistva kaznene mere su od šest meseci do četiri godine. Uz uzorno vladanje počinilac može da bude pušten za dve, tri godine a moj brat nikada više neće moći da hoda kao što je hodao. Izgubio je bubreg, izgubio je slezinu. Nosi jedan ogroman ožiljak od noža na licu. Jel to vredno šest meseci do četiri godine? – upitao je Petar Jovanović, stariji brat izbodenog mladića koji je inicijator protesta i pokretač inicijative za izmenu zakona.

On je istakao da bi zakon trebalo izmeniti tako da i roditelji krivično odgovaraju za najteža nedela koja učine njihova maloletna deca.

Za to dete je do 18 godina odgovoran njegov roditelj, ako je mogao da ne vaspita dete, može i da snosi posledice o njegovim brutalnim činovima. Pokrenuću inicijativu sa Savetom mladih Skupštine grada Niša za promenu zakona, rekao je Petar.

Okupljenima se obratio i Novica Jovanović, otac Nenada Jovanovića (19) koji je ubijen nožem u maju 2014.godine. On je istakao da je maloletni ubica njegovog sina dobio kaznu od svega pet godina zatvora kao i da su saučesnici blago kažnjeni.

Čitao sam da je u Švedskoj neko ko je drao pasa dobio pet godina zatvora. A eto koliko danas vredi život jednog deteta kod nas. Žao mi je što vidim da ljudi nisu u većem broju podržali ovaj skup. Pokrenite se ljudi. To je u vašoj zgradi, to je pored vaše kuće, ta smrt prolazi pored vašeg deteta. Preduzmite nešto da sutra ne bi išli na groblje, kukali za svojim detetom i prokljinjali. Izgubio sam ono što mi je najdragocenije. Imao sam jednog jedinog sina i to je sve.

Krivo mi je što nemam veći razglas da obuhvatim ne samo Niš nego i Srbiju i da poručim ljudima da se malo trgnu jer ne znaju koliko to boli. I nedao bog više nikom tako nešto, rekao je Novica.

Menjati zakon

Da zakon prema maloletnicima treba menjati, smatra i Nišlijka koja je prošle godine zadobila prelom kuka prilikom pljačke koju je izveo razbojnik star 17 godina. Ona je pala i polomila kuk zbog čega joj je jedna noga kraća.

Zakon treba menjati. Moja supruga je ostala doživotni bogalj i invalid a razbojnik koji ju je napao je kažnjen pojačanim nadzorom organa starateljstva. Moja supruga mu je bila sedma žrtva a suđeno mu je kao da mu je to prvo krivično delo, jer ranije nije osuđivan. Nismo mogli da prisustvujemo suđenju, niti imamo pravo žalbe, ispričao je suprug ove Nišlijke.

(Izvor: Blic, piše: Branislav Janačković)

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Nis: Mislim da je novinar ovde pre glup ko noc......
Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...