Odmah lekaru ako se pojave mrlje i crte

Objavljeno: 12 juna 2015

Iako većina insekata koji žive u našem podneblju nemaju otrov kojim bi mogli da ugroze život čoveka, postoje situacije u kojima ubodi komarca, ose, pčele, pauka ili stršljena mogu da budu izrazito nezgodni, pa čak i opasni po život. Najopasniji su ubodi više insekata odjedanput (recimo, roja pčela), kao i ubodi u vrat, lice, u blizini očiju ili oni u ustima.

 

Leti su česti ubodi osa dok osoba prinosi ustima voćku ili čašu soka. U tim situacijama otok može da dovede i do opstrukcije disanja, pa se svakako treba javiti lekaru. Čak i kad je reč o jednom, naizgled bezazlenom ubodu, treba biti oprezan, jer je moguće da ste ranije razvili alergiju na otrove. Ako se nakon uboda pojavi veliki otok, crvene mrlje po telu ili crvene crte od mesta uboda prema srcu, kao i otežano disanje ili oticanje u predelu lica ili vrata, to su reakcije zbog kojih odmah morate da se javite lekaru.

U svim ostalim situacijama možete sami sebi da pomognete. Pre svega, kad osetite ubod, prvo i najvažnije pravilo jeste da ne češete to mesto. Žaoku nikako nemojte čupati pincetom ili noktima, jer tako možete istisnuti ostatak otrova u ranu. Lagano je izvucite pritiskom u stranu tupom stranom noža. Mesto uboda pčele ili ose operite sapunom, a da biste izbegli otok i crvenilo, ohladite oblogom, odnosno pod mlazom hladne vode.

(Izvor: Alo)

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...