Odluke važne za grad donete „ekspresno“ i bez TV prenosa sednice

Objavljeno: 19 nov 2015

Uprkos obećanju gradskih čelnika da će biti prenosa sednice Skupštine grada, to se nije dogodilo iz, kako je rečeno, “tehničkih razloga”. Predstavnici tri opozicione stranke pred govornicom su tražili da građani dobiju obećani prenos uživo, ali se zamenik predsednika gradskog parlamenta Nenad Stanković na to nije obazirao, već je nastavio svoj posao i za sat vremena je bez diskusije usvojeno 40 tačaka.

694692_nis-skupstina-opozicija-zajednicka-konferencija-foto-i-andjelkovic_f

Opozicija (DS, SDS, Narodni pokret Srbije i DSS) ne veruju da su u pitanju “tehnički problem”, već “namera da se o glavnim tačkama za grad, rad javnih preduzeća i budžet, raspravlja bez prenosa uživo”.

Šef odborničke grupe SDS-a Miloš Simonović izrazio je žaljenje što nije došlo do dogovora da se napravi pauza dok se “tehnički problemi“ ne otklone i sednica nastavi sa uživo prenosom.

– U Nišu definitivno imamo veliku krizu lokalne vlasti. Bilo je malo političke volje da se napravi dogovor i prenos bude omogućen. Ovo što se sednica Skupštine grada sa 50 tačaka završi za pola sata upravo pokazuje želju lokalne vlasti da se što manje sedi u Skupštini grada i da se ne čuje reč opozicije. Nadali smo se juče posle sastanka da će dogovor biti ispoštovan i da postoji minimum političke volje da se tradicija zadrži i da se čuje reč odbornika, ali svedoci smo da se na samom početku pokvario link i od tada nema prenosa – rekao je Simonović.

Lider Narodnog pokreta Srbije Branislav Jovanović uveren je da je “sve izrežirano”.

– Ubeđen sam da su svesno kasnili sa materijalima i čekali trenutak da se Niška televizija privatizuje, pa tek onda da puste ključne tačke dnevnog reda, a to je stanje u našim javnim preduzećima, sagledano kroz rebalans budžeta, pa sve preko komunalnih taksi. Vidi se da je Republika potpuno digla ruke od našeg grada. Danas je grad dao 500 miliona dinara za sanaciju javno-komunalnih preduzeća koja su u katastrofalnom stanju. Jednostavno, ovo je sve organizovano i siguran sam da današnjim činom uspeli da nas ujedine definitivno. Verujem da će “jedna lista da Niš zablista” omogućiti da dođe do promena na lokalnom nivou – rekao je Jovanović.

Miodrag Radović ispred DS nazvao je ova dešavanja “sumrakom demokratije”.

– U ovom trenutku se opozicija nije borila da građani čuju neku reč od neogovorne vlasti, nego se a trudila da održi tekovinu demokratije. Postavlja se pitanje da li je sve ovo danas bilo slučajno ili možda ova nespobna vlast želi da na današnji dan, kada premijer dolazi u Niš, pokaže kako imaju radikalski kapacitet da zasutave demokratiju – zapitao se Radović.

Vlast: Nemamo šta da krijemo

Predstavnici vlasti izjavili su da nemaju šta da kriju, a da je opozicija sama odlučila da ne diskutuje, time što je “opstruisala sednicu”.

Zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković navodi da je opozicija uvek diskutovala o tačkama, dok su predstavnici vlasti to radili ređe jer su sagalasni sa svojim predlozima.

– Svi odbornicu su pre pet dana dobili materijal i mogli su da se upoznaju sa njim, kao što je njihovo pravo da diskutuju ili ne. Zapisnici sa radnih sednica pokazuju da su se retko javljali odbornici vladajuće stranke, a da su pravo na diskusiju davali sebi odbornici iz opozicije. To je kod njih tako jer bliže se izbori i koriste ovo kao politički marketing, što je opet njihovo pravo – rekao je Slavković.

(Izvor: Blic)

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...