Obeležen dan Narodne biblioteke u Nišu

Objavljeno: 13 maja 2015

Najstarija ustanova kulutre u Nišu, Narodna bibliteka “Stevan Sremac” svoj 136.rođendan proslavila je uz prisustvo javnih ličnosti grada, koje su se ovim povodom našle i u ulozi bibliotekara. Među njima bio je i Boban Džunić, predsednik Gradske opštine Palilula. I pored brojnih obaveza predsednik Džunić, kaže, ima dovoljno vremena za knjigu.

Narodna bibliteka “Stevan Sremac” u Nišu, po rečima direktorke Sonje Šuković dočekuje ovaj dan sa više od 20.000 redovnih članova-čitalaca, a biblioteku dnevno poseti između 500 i 1000 ljudi.

Pre 136 godina vladika niški Jeronim 13.maja ostavio je testamentom niškoj biblioteci svoju kuću sa imanjem, novac i 2000 knjiga. U znak poštovanja prema ovom dobrotvoru, koji je uz Stevana Sremca i poznate gimnazijske profesore toga vremena, postavio temelje ove ustanove, ovaj dan obeležava se kao Dan Narodne bibliteke “Stevan Sremac” u Nišu. Za ovaj 136.rođendan, gosti biblioteke, bile su poznate ličnosti iz javnog života grada, preporučivali su i izdavali knjige. Među “novim bibliotekarima” ovim povodom našao se i Boban Džunić, predsednik Gradske opštine Palilula. I pored brojnih obaveza predsednik Džunić, kaže, ima dovoljno vremena za knjigu. Narodna bibliteka “Stevan Sremac” u Nišu, 136.rođendan dočekuje sa više od 20.000 redovnih članova-čitalaca, a biblioteku dnevno poseti između 500 i 1000 ljudi. Najstarija ustanova kulutre u gradu je svoj rođendan proslavila uz prisustvo javnih ličnosti grada, koje su se ovim povodom našle i u ulozi bibliotekara.

(Izvor: GO Palilula, foto i tekst: D.Vidojković)

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Nis: Mislim da je novinar ovde pre glup ko noc......
Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...