Nove kazne za prekršaje

Objavljeno: 16 jan 2016

Drsko ponašanje, pod šta može da se podvede i pogrdno izražavanje o političaru u javnosti, biće kažnjavano i sa 150.000 dinara umesto dosadašnjih 700 dinara.

kazne

Ako policija proceni i sud donese odluku da je neko uznemiren zbog uvrede izrečene na račun nekog političara, „brbljivac“ će platiti kaznu i do 1.200 evra. To je predviđeno novim predlogom zakona o javnom redu i miru, koji je u skupštinskoj proceduri. Ovim predlogom neki prekršaji su ukinuti, neki su dodati, a kazne za već postojaće prekršaje su i do 50 puta veće!

Predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović kaže da je dobro što je u zakon uneta definicija dela koja se sankcionišu, ali se slaže da su neke stvari mogle dodatno da se preciziraju. Na pitanje da li bi pod „nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje“ neko mogao da podvede i, na primer, pogrdno izražavanje o nekom političaru u javnosti, on odgovara da je preduslov za procesuiranje to da neko u javnosti bude time uznemiren.

– Nepristojno ponašanje je ono koje odskače od opšteprihvaćenih društvenih normi, na primer, ako se neko šeta go ulicom. Bezobzirno bi bilo ako bi neko, ignorišući prisustvo drugih ljudi, recimo, urinirao pred njima na ulici – objašnjava Marinović.

Ukinuti su skitničenje kao prekršaj i držanje opasnih životinja poput pasa bez nadzora, što je sadržano u drugim aktima. Vređanje službenog lica više nije krivično delo, već prekršaj koji može biti sankcionisan dvomesečnim zatvorom. Ukoliko, upravljajući dronom ili automobilom na daljinsko upravljanje, ugrozite sigurnost građana ili narušite javni red i mir, možete biti osuđeni i na 60 dana zatvora.

Kada je reč o prostituciji, kazna i dalje sleduje samo onome ko pruža seksualne usluge, a ne i onome ko plaća za seks.

Pored zatvorske kazne, koja umesto dosadašnjih mesec dana, može da traje i do dva meseca, uvedena je i opcija plaćanja novčane kazne od 50.000 do 150.000 dinara.

(Blic)

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Nis: Mislim da je novinar ovde pre glup ko noc......
Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...