Novčane kazne za emitovanje neprikladnih sadržaja

Objavljeno: 02 mar 2016

Elektronski mediji u Srbiji najčešće ne poštuju postojeći Zakon i pravilnike, time što ne obeležavaju sadržaje koji su adekvatni za određeni uzrast, rečeno je u Beogradu na skupu o primeni novog sistema označavanja televizijskog programa. Generalni sekretar Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Nenad Janković ocenio je da to telo nije jedini krivac za činjenicu da pružaoci medijskih usluga ne obeležavaju sadržaje na propisani način.

image

Prema njegovim rečima, od prošle godine, kada je usvojen novi Pravilnik o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga, REM je izrekao šest opomena, tri upozorenja i kaznio jednog pružaoca medijskih usluga zabranom emitovanja do 24 sata.

On smatra da bi izmene postojećeg Zakona o radiodifuziji, kojim bi se uvele novčane kazne za emitere koji ne poštuju pravila, doprinele da se ta oblast reguliše, jer postojeće sankcije nisu dovoljne.

„Kada bi regulator imao meru novčanog kažnjavanja, kao što imaju sve kolege u regionu, vrlo brzo bi došlo do uređivanja programa onako kako treba da bude. Nadam se da će posle izbora novi parlament imati sluha za to“, rekao je Janković.

Najčešća greška koju prave emiteri jeste emitovanje određenog programa u neodgovarajuće vreme, ali i neoznačavanje programa markicama, na kojima piše za koji uzrast je program prilagođen. Pored toga, emiteri vrlo često ne najavljuju programski sadržaj ni glasovno ni pisano, a jedna od grešaka je i prekrivanje markice reklamom.

Medijski stručnjak Maja Divac istakla je da EU teži da ujednači pravila emitovanja programa, međutim, zemlje regiona još nisu u potpunosti dostigle očekivane standarde i one koje preporučuje EU.

„Evropske zemlje ističu da je bitno označavati i naglasiti koje vreme je dozvoljeno za emitovanje nekog programa. Teži se tome da program bude oslobođen bilo kakvog sadržaja koji štetno deluju na razvoj dece i maloletnika“, rekla je Divac.

Direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen-Lo rekao je da su mediji, a posebno televizija, veoma važno sredstvo za socijalizaciju deteta, ali da mogu da imaju i veoma loš uticaj, zbog emitovanja negativnih modela ponašanja.

„Zato je potrebno poštovati pravilnik, a glavna odgovornost tu je na emiterima. Zbog toga je još više potrebno primeniti sistem označavanja televizijskih sadržaja i koristiti preporuku na osnovu uzrasta. I roditelji moraju paziti šta deca gledaju“, rekao je Sen Lo.

Potpredsednik Udruženja novinara Srbije novinar Zoran Stanojević smatra da se svi moraju založiti da se pravila sprovode.

„UNS smatra da REM ima najveću odgovornost da kazni one koji krše pravila. Ne vidim veći interes od zdravlja dece“, rekao je Stanojević.

(UNS)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

: Vratiti smrtnu kaznu za ubice....
mentor max: Daleko je on od ove pozicije,neće nikada ni biti ...
Marijana: Koju kaznu prepisati licima koja su ubila čoveka?...
Nargilica: Sofija jeste jedno od najpopularnijih imena pogoto...
Oliver: Taman, pred beogradske izbore....
Dragan: Zasto je Darko Bulatovic malo zastupljen u vasem l...
Simfoniski: Sta bre vise maltretirate ove jadne ljude sto rade...
mekani: mnogo strasno izgleda.......
Miroslav: Imate veoma bogat sajt i cak sta vise, imate veoma...
marko deka: Ako sns bude ispod 33% u Beogradu to je veliki usp...