Nišlija napravio originalnu majicu za cepanje nakon rođenja deteta

Objavljeno: 14 sep 2016

Nišlija Uroš Tošić „patentirao“ je garderobu za novopečene očeve za tradicionalni običaj cepanja majice posle rođenja deteta.

Foto: FOTO Facebook / Privatna arhiva Pelcer majica za novopečene očeve
Foto: FOTO Facebook / Privatna arhiva
Pelcer majica za novopečene očeve

Običaj, koji se i dalje obavezno poštuje u Nišu i na jugu Srbije, nalaže da se na slavlju nakon rođenja deteta obavezno iscepa komad majce novopočenog oca koji se naziva “pelcer”.

Dešava tako da “taze tatko”, što bi rekle Nišlije, ostane za veče i bez 10 do 15 majica, jer ga gosti cepaju čim se pojavi u celoj majici. Zabava traje dok svaki gost ne otkine po deo majice, i nastavlja se čak i kada mu na zalihama nestane starih majica pa na red dođe nova garderoba.

Tošić je pokušao da na šaljiv način doskoči ovom običaju pa je, kao na uličnom oglasu, flomasterom označio i zasekao delove majice predviđene za cepanje kako bi svaki gost lakše otkinuo komadić tkanine koji simbolizuje „pelcer“ za bebu.

– Ideju mi je dao moj stariji sin Andrej (7). Kada sam mu objašnjavao kakav je to običaj cepanja majice, on me je jednostavno pitao a zašto svi ne uzmu parče po parče – priča on.

Kako dodaje, onda je odlučio da „kreira“ baš ovakvu majicu za proslavu rođenja drugog deteta.

– Isekao sam delove makazama, označio ih flomasterom i ispisao „pelcer“ plavim i roze flomasterom, zavisno da li neko želi mušku ili žensku bebu. I svi su bili oduševljeni  i uzimali po „pelcer“, dok nije došao jedan moj drug koji mi je iscepao celu majicu „po starinski“, od okovratnika na dole pa sam morao da je bacim – priča Tošić.

Čim je obukao novu majicu, drugovi su je odmah pocepali pa mu je tako stradalo još pet majica, jer su gosti, uz mnogo smeha i dobro raspoloženja, uzimali po više „pelcera“.

(Izvor: Blic, piše: B. Janačković)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Rajko: Kakav gmaz, kakva miljana gde lumpuje zivi u neku ...
Draža: Bravo mito svetski čoveče...
Brt: Decko je iz Svrljiga, nije iz Nisa :-)...
Milena: Tacnije- Decko iz Svrljiga✨👑✨...
🐈: Momak svetskog glasa, za njim šizi cela masa...
: prelepa si...
Cica: Steta sto je slika pacijenta kome se rade hemoroid...
: preslatka ljubim je ljiljanaaaaaaaa...
: Vratiti smrtnu kaznu za ubice....
mentor max: Daleko je on od ove pozicije,neće nikada ni biti ...