Niš – grad sa najviše štrajkova u Srbiji!

Objavljeno: 03 sep 2015

Uprkos izuzetno visokim temperaturama, leto u Nišu obeležili su štrajkovi i nezadovoljstva građana.

protest

Skoro svakodnevno održavaju se protesti, jednom zbog cene grejanja, drugi put zbog neredovnih plata i neoverenih knjižica, potom zbog privatizacije NTV, a ima i onih koji se s vremena na vreme okupljaju ispred zgrade Suda.

Građani kažu da su uvek za bunt kada je to potrebno i da su Nišlije uvek složno ustajale da izraze svoje nezadovoljstvo. Tako je to još od izborne krađe 1996, kada se mesecima šetalo sa šerpama u rukama i pištaljkama.

Usledila je pauza, a jedan od masovnijih protesta desio se prošle godine u februaru posle ubistva mladića Vuka Stoiljkovića: hiljade Nišlija izašlo je na ulice protestujući protiv rasta nasilja.

U ovoj godini najaktuelnije su bile protestne šetnje od Toplane do Gradske kuće u kojima su hiljade Nišlija izrazile nezadovoljstvo zbog cena grejanja.
Transparenti, pištaljke, performans sa hoklicama ispred sedišta gradonačelnika imao je odjeka, pa je i gradska vlast ozbiljno poradila na rešavanju problema. Posle pregovora sa čelnicima grada, obećano je da će grejanje biti jeftinije za 20 odsto.

Trenutno su aktuelne vožnje automobilima, koji uz zvuke sirena bude građane protiv privatizacije Niške televizije.

Sociolog Đokica Jovanović, jedan od vođa protesta, za “Blic” je priznao “da je teško pokrenuti ljude jer su zapali u apatiju i ne veruju više ni sami sebi”.

– Teško je okupiti ljude, ali uspeli smo da hiljade građana izvedemo na ulice i ne pamtimo da smo skoro videli ovoliki socijalni bunt. Ustali smo protiv Toplane, tamo je situacija najkritičnija, cena grejanja je visoka i zasada smo dobili samo obećanja. Ukoliko se naši zahtevi ne ispune, nastavićemo sa protestima – objašnjava Jovanović.

On dodaje da je protest za Nišku televiziju podjednako važan za građane jer je i Nišu potreban javni servis kao što ga imaju Beograd i Vojvodina.

– Pokušaćemo da spasemo NTV, ne sporimo to što Beograd i Vojvodina imaju svoje, samo je i Nišlijama potreban javni servis. Što se protesta tiče, nastavićemo da se okupljamo, prioritet je grejanje. Pozabavićemo se i drugim preduzećima, jer svugde je situacija katastrofalna. Ovde nema političke pozadine, nisam član nijedne partije i mi kao Udruženje skupštine stanara ne želimo da sarađujemo sa političkim partijama – kaže Jovanović.

(Izvor: Blic)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...
neimenovano: ja hocu daimam takve oci ja imam svetlo zelene...
Mikica: Bravo za naše mlade Nišlije , svaka čast , treb...