Naša Nišlijka u NASA!

Objavljeno: 02 nov 2017

Tridesetdvogodišnja Nišlijka i doktorantkinja Vesela Tanasković živi je dokaz da se snovi ostvaruju uz vredan rad, a istraživački centar NASA samo i zanima da li imate san, a posebno šta ste uradili da taj san i ostvarite, kaže Vesela.

foto: twitter.com
Vesela Tanasković, foto: twitter.com

Njen doktorski rad na temu pošumljavanja Sahare prvo joj je otvorio vrata Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA) u Kaliforniji, a posle toga je odveo i u Dubai.

Snovi se zaista ostvaruju, ali koliki je u tome udeo požrtvovanog i vrednog rada? Naizgled, Vesela je do NASE stigla na jednostavan način.

Za vodeći svetski istraživački centar, NASA Ames, prijavila se elektronskim putem za program koji se bavi naučnim biznisom. Igrom slučaja, taj program će se ove godine baviti upravo izvodljivim projektima iz oblasti globalnog zagrevanja i klimatskih promena.

Predhodno je učestvovala u programu “Global Solutions” na američkom Singularity University, a projektna ideja o pošumljavanju Sahare korišćenjem veštačkih jezera i blata koje se nalazi u njima, učinila je da se Vesela već koliko u junu nađe u NASI.

Celokupan podsticaj i ideja došla je od njenog oca, inžinjera, nakon njegovog putovanja Nilom i Egiptom. Njena ideja o ozelenjivanju Sahare itekako ima smisla, budući da je ova naša doktorantkinja primljena za jedan od najelitnijih programa u svetu, koji se bavi samo projektima koji su izvodljivi.

Prilikom svog naučnog rada i istraživanja, Vesela se osvrnula i na problem automatizacije, koja je u poslednjih par godina u svetu učinila da ogroman broj ljudi ostane bez posla. Stoga se njen projekat, osim globalnog zagrevanja kao suštinskog dela, bavi i ovim problemom, te doprinosi zapošljavanju ljudi.

logo, foto: nasa.gov
logo, foto: nasa.gov

Vesela je u Nišu završila arhitekturu na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu, sada je još uvek je doktorant na Tehničkom univerzitetu u Beču, a sponzor njenih studija jeste firma “Gramond inženjering, čiji su osnivači njeni roditelji.

U toku doktorskih studija u Beču, ona je, takođe, osnovala i organizaciju “Afforest4Future”, čiji je zadatak popularizacija ideje o održivom pošumljavanju svetskih pustinja.

Kroz program NASE, Vesela je dobila mogućnost da razgovara i uči od najboljih svetskih stručnjaka, među kojima je bila i prva muslimanka koja je otišla u svemir, Anousheh Ansari. Kako kaže Vesela, ona je bila izbeglica iz Irana koja je u četrdesetoj godini života uspela da ostvari svoje snove.

foto: twitter.com
foto: twitter.com

Vesela je jedina osoba sa prostora bivše Jugoslavije, a u program je uključeno 90 osoba iz 47 zemalja sveta, za koje kaže da su sada njena druga proodica. Njoj je, kako kaže, najbliža bila genijalka iz Ujedinjenih arapskih emirata, Razan, koja je “izmislila“ tepih koji porizvodi struju kada se po njemu hoda.

Ona objašnjava da je NASA zapravo gradić napravljen za boravak oko 10.000 ljudi, ali da ih sada nema više od 6.000. Grad je sastavljen od mnoštva fakulteta i instituta, od kojih je svakako najpoznatiji onaj svemirski. Tamo je sretala neke od najvećih svetskih naučnika.

Sam grad Vesela opisuje govoreći da deluje pusto i da je tempratura konstantna, i iznosi 25 stepeni. Iako nije previše toplo, “čudno Sunce“ gori kožu, kako kaže Vesela.

Tokom programa svi su živeli u bunkeru u kojem su živeli i pripremali se astronauti koji su prvi sleteli na Mesec. Taj bunker je istorijski zaštićen, što žnači da ništa nije izmenjeno. Sve je starinsko, sobe su minimalističke, sa krevetom, stolom i natkasnom.

Iako i dalje radi na projektu u okviru NASE, od 1. oktobra, Vesela će biti u Dubaiju, gde će realizovati projekat poljoprivrednog pošumljavanja tog grada, sa ciljem da do 2020. ima za 10% više zelenih površina nego danas. Ona kaže da je uz pošumljavanje drvetom „moringa poligrina“, koje veoma brzo raste, taj plan itekako izvodljiv.

Pretpostavlja da će zbog tog projekta, koji finansira opština Dubai, pod patronatom šeika Mohamed bin Rašid al Maktouma, ostati do 2020. Međutim, Vesela kaže da nema želju da se “skrasi“. Pred njom je čitav svet, i otvorena je za sve što dolazi. Nije joj bitno gde će joj biti baza, samo da ima dobru avio-liniju do drugih delova sveta. Čak i Niš dolazi u obzir.

Vesela naglašava da je obrazovanje izuzetno bitno, kao i da, uprkos popularnom verovanju, ono ne mora biti skupo. Spominje veliki broj besplatnih “onlajn“ akademija i  kaže da internet nije  prozor, već vrata u svet.

Povezane vesti
Pročitajte i ovo
Jedan komentar
  1. Svaka cast nasoj sugradjanki. Projekat je pravo cudo i ovo treba podrzati.

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Nis: Mislim da je novinar ovde pre glup ko noc......
Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...