Minimalac 129 dinara po satu?

Objavljeno: 08 sep 2016

minimalacSednica Socijalno-ekonomskog saveta, na kojoj će biti utvrđena nova minimalna cena rada, očekuje se najkasnije do 15. septembra, a prema nezvaničnim saznanjima Tanjuga, na poslednjim sastancima predlog predstavnika vlade bio da ona iznosi 129 dinara po radnom satu.

Prvobitno, predstavnici poslodavaca i vlade bili su za to da ona bude 125, eventualno 127 dinara, a stav sindikata je nepromenjen i oni smatraju da minimalna cena rada ne bi trebalo da bude ispod 135 dinara po radnom času.

Trenutna minimalna plata u Srbiji iznosi 21.050 dinara. Ukoliko dođe do povećanja minimalne cene radnog sata za osam dinara, to praktično znači da ce minimalac skočiti za oko 1.300 dinara na mesečnom nivou.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je Tanjugu da će predstavnici poslodavaca prihvatiti svako povećanje pod uslovom da im se ukinu, neke od dažbina koje sada plaćaju, a koje u velikoj meri otežavaju poslovanje.

Predstavnici sindikata i poslodavaca očekuju da bi sednica SES-a kojoj će najverovatnije prisustvovati i premijer Aleksandar Vučić mogla da bude održana do petka.

Ministar za rad Aleksandar Vulin rekao je ranije da će SES doneti odluku o visini minimalca, a da učesnici u socijalnom dijalogu i javnost treba da budu svesni ekonomskog momenta i celokupne situacije.

– Ja bih najviše voleo da kažem minimalac je 500 evra, a pitanje je da li će to poslodavac moći da plati i da li će hteti da zaposljava ljude po toj ceni. Svi zajedno moramo znati gde se nalazimo, koji nam je ekonomski momenat i na osnovu toga da donesemo odgovarajuću odluku – rekao je ministar pre nekoliko dana.

Vulin nije detaljno komentarisao o tome koja će cena biti.

– To ćemo ostaviti SES-u, zato postoje radne grupe i ne donosi se rešenje ad hoc već postoje tačno podređeni parametri od potrošačke korpe, inflacije, zaposlenosti, stanja na tržištu rada, na osnovu koga se vidi da li ta cifra može da se izdrži“ -naveo je Vulin.

Minimalac u Srbiji sada iznosi 121 dinar po radnom satu i nije se menjao već dve godine.

Procene sindikata pokazuju da u Srbiji oko 300.000-350.000 radnika prima minimalac, a najviše ih je u trgovini – prodavnicma, buticima, kafićima, ali i građevinarstvu.

U septembru prošle godine vlada je donela odluku da minimalna cena rada po radnom satu za 2016. godinu ostane 121 dinar. Ta cena na snazi je već dve godine.

Sindikati su tada tražili da se cena rada po radnom satu poveća na 143,5 dinara, dok su predstavnici poslodavaca i Vlade Srbije bili protiv.

Nova minimalna cena rada trebalo bi da bude doneta do 15. septembra.

(Blic, Tanjug)

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...