MEDIJI: Monitoring i posle konkursa

Objavljeno: 21 avg 2015

Posle konkursa za sufinansiranje projekata od javnog interesa u oblasti informisanja, petnaestak medijskih kuća iz grada na Nišavi podelilo je 60 miliona dinara i obavezalo se da na kraju godine podnese izveštaj o utrošku sredstava.

City of Nis

Međutim, Lokalni antikorupcijski forum iz Niša (LAF) i Biro za društvena istraživanja (BIRODI) traže da se meri i koji će mediji imati pristup u izveštavanju, te da li će ostvariti javni interes.

– Procedura je takva da će novinar popunjavati formular u kojem treba taksativno navesti ko su akteri, funkcineri ili građani, šta su teme i koji je „tonalitet“ izveštaja. Mediji će jednom mesečno ove izveštaje dostavljati nama, da ih analiziramo i javnosti predstavimo rezultate – objašnjava ova dugogodišnja novinarka, uverena da se mediji na ovaj način štite od pritisaka političara koji još nemaju svest da su razdelili novac svih poreskih obveznika, a ne vlastita sredstva, pa informisanje ne mogu koristiti za lični i privatni interes.

Zoran Gavrilović iz BIRODI tvrdi da ovo nije deo nekog projekta, već će biti model po kojem će se raditi u čitavoj Srbiji.

– Mediji ne smeju biti sredstva propagande, zabave i kiča, već moraju biti u službi javnog interesa upozorava Gavrilović.

LAF je, inače, i ranije imao zamerke na ovaj konkurs, a najkonkretnija se tiče činjenice da je više od polovine novca raspodeljeno medijima čiji su vlasnici bliski vladajućim strankama. Zato profesor i sociolog Đokica Jovanović ove „instrumente“ ocenjuje kao hrabar i dobar potez… Kaže, problem je to što u Srbiji vlasnici medija, čak i kada dobiju novac iz lokalne kase, misle da ne treba polagati račune građanima, već samo političarima.

– Ove instrumente sigurno treba doraditi, ali nemam ništa protiv da budemo „pod lupom“. Krajnje je vreme da se o kvalitetu medija sudi na osnovu programa, a na osnovu vlasničke strukture – zaključuje Slađana Ostojić, glavna i odgovorna urednica televizije Zona plus.

Misterija

Dragan Petković, član UO portala „Južne vesti“ – kojem je pripalo dva miliona dinara – traži da se obelodani i sadržaj projekta koji su dobili novac, jer je to jedini način praćenja ispunjavanja obaveza.

Zorica Miladinović, međutim, kaže da je Uprava za kulturu, koja je raspisala konkurs, to odbila – uz obrazloženje da su to „autorska dela“ – pa će morati da arbitrira Poverenik za informacije od javnog značaja.

(Izvor: UNS)

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...