Ljuta papričica produžava život!

Objavljeno: 06 avg 2015

Ljudi koji redovno jedu ljutu hranu ne samo da produžavaju svoj životni vek već imaju manje izgleda da obole od teških bolesti kao što su rak, srčana i respiratorna oboljenja, tvrde naučnici.

Papričice Ljute papričice paprike paprika ljuta

„Naša analiza ukazuje na vezu između konzumiranja začinjene hrane i dužine života, kao i smanjenog mortaliteta“, ističe se u studiji grupe međunarodnih istraživača, objavljenoj u časopisu British Medical Journal.

Višegodišnje posmatranje navika oko 500.000 Kineza starosti od 30 do 79 godina pokazalo je da su osobe koje su skoro svakodnevno jele začinjenu i ljutu hranu živele duže, te ređe oboljevale od smrtnih bolesti.

„Naši rezultati potkrepljuju dosadašnja istraživanja koja su ukazivala na potencijalni zaštitni uticaj začinjenje hrane na ljudsko zdravlje“, ističu istraživači kineske Akademije medicinskih nauka i Univerziteta Oksford i Harvard.

Oni pretpostavljaju da glavnu ulogu ima kapsaicin, aktivna supstanca koja se nalazi u ljutim papričicama i koja ima antioksidantno i antiupalno dejstvo što pomaže u borbi protiv gojaznosti i pojave raka.

(Izvor: Alo)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.




Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...
neimenovano: ja hocu daimam takve oci ja imam svetlo zelene...
Mikica: Bravo za naše mlade Nišlije , svaka čast , treb...
mira: Poljoprivrednicima je potrebno mnogo da se pomogne...