Lepote Crkve Sv. Pantelejmona u Nišu

Objavljeno: 27 sep 2016

Gradska opština Pantelej, bogata je kulturom i turističkim potencijalima, ali takođe, bogata je i verskim objektima, od kojih možemo izdvojiti crkvu Svetog Pantelejmona.

Crkva Sv. Pantelejmon
Crkva Sv. Pantelejmon

Ova crkva podignuta je posle oslobođenja grada Niša od Turaka. Izgrađena je na desnoj obali Nišave pored ostatka crkve Sv. Pantelejmona srpskog župana Stevana Nemanje.

U aprilu 1878. godine postavljen je kamen temeljac, da bi početkom avgusta iste godine ova crkva bila i kompletno izgrađena.

Vredno je istaći da se početkom avgusta, tačnije 9. avusta obeležava Sveti Pantelejmon, pa je crkva, kada je izgrađena, osvećena na sam praznik.


pantelejmonO Pantelejmonu
Sveti velikomučenik Pantelejmon rodom je iz Nikomidije. Inače, Nikomidija je današnji grad Izmit u Turskoj.
Pantelejmon je kao mladić, izučio lekarske nauke. Hristovim imenom izlečio je jednog slepog čoveka, pa su ga lekari optužili caru Maksimijanu pred kojim on izleči i jednog oduzetog čoveka. Tada je Car stavio Sv. Pantelejmona na muke, ali Gospod mu se javljao nekoliko puta i isceljivao ga.

Na kraju, na mestu gde je Pantelejmon trebao biti pogubljen, dželat zamahnu mačem da ga udari po vratu, ali se mač prelomi na pola. Dželat ga nije mogao poseći sve dok Pantelejmon nije završio molitvu i sam rekao da ga poseku.


pantelej-crkva-pantelejPrvi zvonik crkve izgrađen od drveta sa zvonom preuzetim iz turske sahat-kule u Niškoj tvrđavi. Nakon tri decenije sagrađen je zvonik sa tri zvona i postavljen ispred crkve.

Okruženje u ovom delu Panteleja bilo je omiljeno izletište u ranijem periodu, a poznato je po veoma dobroj, pitkoj i hladnoj vodi. Danas se u dvorištu crkve na dan Pantelejmona održava Pantalejski vašar koji je veoma posećen.


Dobar položaj Crkve – prednost za razvoj verskog turizma

ulaz-u-crkvu-sv-pantelejmon

Crkva se nalazi na veoma dobroj lokaciji, na nekoliko kilometara od uključenja, odnosno isključenja sa auto-puta Beograd Niš, odnosno Niš-Sofija. Crkva je okružena stambenim objektima, a ovaj deo gradskog naselja je iz godine u godinu sve veći i veći.

Inače, crkvu u Panteleju posećuju mnogobrojni vernici, kako iz samog Niša tako i iz drugih gradova i opština i zemalja u okruženju.

Na kraju, vredno je istaći da je Pantelejska crkva stavljena pod zaštitu zakona 1990. godine.


(Ovi tekstovi su deo projekta ‚‚Promocija turizma i zdrave sredine opštine Pantelej“ koji je sufinansiran iz javnih sredstava Opštine Pantelej, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese većoj vidljivosti Panteleja i širem informisanju javnosti o ovom kraju).

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Nis: Mislim da je novinar ovde pre glup ko noc......
Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...