Jedan vek od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Danske

Objavljeno: 15 maja 2017

Niška Kuća klastera obeležila je stogodišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Danske. Dve zemlje sarađivale su u različitim oblastima, a posebno u poslednjoj dekadi.

Oko 50-tak korisnika i partnera LEDIB programa okupilo se u niškoj Kući klastera ne bi li se upoznali sa istorijatom odnosa dve zemlje- Srbije i Danske. Učesnici su uzeli učešće na okruglom stolu posvećenom ovom danskom programu koji se uspešno realizovao pet godina. Govornici su istakli kroz plenarnu sesiju dobrobit onoga što je uspostavljeno tokom tog perioda i čiji su rezultati vidiljivi, ali i ostali održivi.

„Kuća klastera je izlazna strategija LEDIB programa. On je program za lokalni ekonomski razvoj na Balkanu koji je bio realizovan na području Nišavskog okrugu od 2007. do 2012. godine. Kuća klastera je sa ovim rezultatima je bila domaćin srpskog dana Klastera koji je podržan od Danske ambasade to pozitivan rezultat LEDIB programa“ , rekla je Dr Danka Milojković predsednica Kuće klastera.

Impresije šefa misije Danske u Srbiji njegove ekselencije gospodina Mortena Hansena su pozitivne i smatra da je Kuća klastera sa misijom i vizijom kojom se bavi-podrška i razvoj malih i srednjih preduzeća kroz klastere, je organizacija koja je potrebna za bolje poslovno okruženje u ovom delu Srbije i neophodna za prekogranično transnacionalno povezivanje.

„Za Dansku je Nišavski okrug važan iz dva razloga. Uspešno su realizovani projekti LEDIB i Fruits and Barries i koji na neki način još uvek traju. Mi Srbiji pomažemo u više aspekata- u pocesu reformi, priključenju u EU, u borbi protiv korupcije kao i reformi sudstva. Zbog toga se i radujem današnjem danu“, istakao je Njegova ekselencija gopsodina Morten Skovgaard Hansen, šef misije danske ambasade u Srbiji.

„Cilj LEDIB programa bio je da se obrazuju nova radna mesta u razvoju malih i srednjih preduzeća. Program je stacioniran u Nišu jer je Danska uradila prethodno istraživanje koje je pokazalo da će se u ovom regionu najviše napredovati. U Danskoj je osnovni razvoj privrede upravo MSP jer 92% zaposlenih dolaze upravo iz tog sektora“, naglasio je Karsten Lund predsednik Saveza LEDIB Kuća klastera sa sedištem u Kopenhagenu.

Tokom boravka u Nišu gospodin Hansen je obiša nišku prehrambenu industriju, kompaniju YUMIS koja postoji od 1991. godine i koja se bavi proizvodnjom praškastih proizvoda, čajeva i preradom kikirikija.

Na Ekonomskom fakultetu je njegova ekselencija prisustvovao predavanju „State of green- the Danish way“.

Kuća klastera će nastaviti sa sprovođenjem transnacionalnih prekograničnih programa koristeći partnere u Danskoj. Za ostvarivanje projektne saradnje dobiće se preporuka ambasade, ali i ovog događaja.

(Piše: Vladana Simić)

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...