Izgrađen spomenik Sovjetskim vojnicima

Objavljeno: 21 maj 2015

Ispred logora Crveni krst otkriven je spomenik Sovjetskim vojnicima koji su poginuli 7. novembra 1944. godine između Niša i Aleksinca, na tada već oslobođenoj teritoriji.

 

Septembra 1944. godine sovjetska vojska došla je u Jugoslaviju. Uz pomoć vazdušnih snaga Sovjetskog saveza 14. oktobra Narodno-oslobodilačka vojska Jugoslavije oslobodila je Niš. Međutim, 7. novembra iste godine, na teritoriji koja je već bila oslobođena od fašista, američki avioni napali su autokolonu vojske Crvene Armije između Niša i Aleksinca. U tom napadu poginula su 23 ruska vojnika. Ove informacije dugo su bile nepoznate, ali 70 godina kasnije njima se odaje priznanje i u Nišu. Za svoju žrtvu dobili su spomenik ispred logora Crveni krst. Čast otkrivanja spomenika pripala je veteranu Otadžbinskog rata Miodragu Tričkoviću, a sa njega su poleteli i golubovi kao simbol mira.

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić rekao je da se nikada ne zaborave žrtve i slavni dani borbe za slobodu, rame uz rame sa ruskim vojnicima. Zato, uloga ovog spomenika je višesturka. Da nas opominje i bude nauk budućim generacijama koliko ljudsko bezumlje može otići daleko, ali i koliko je velika moć i snaga slobodarskih naroda koja od vajkada brane svoje teritorije i svoju slobodu.

Podizanje spomenika inicirale su veteranske organizacije koje su dobile podršku Srpsko-Ruskog humanitarnog centra, Ambasade Ruske federacije, ruskih kompanija, organizacija i građana Rusije.

Nakon otvaranja spomenenika, čula su se imena 23 Sovjetska vojnika a predstavnici grada, vojske, policije, organizacija i građani položili su vence, kako bi odali počast žrtvama.

(Izvor: Grad Niš)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...
neimenovano: ja hocu daimam takve oci ja imam svetlo zelene...
Mikica: Bravo za naše mlade Nišlije , svaka čast , treb...
mira: Poljoprivrednicima je potrebno mnogo da se pomogne...