Izgrađen spomenik Sovjetskim vojnicima

Objavljeno: 21 maj 2015

Ispred logora Crveni krst otkriven je spomenik Sovjetskim vojnicima koji su poginuli 7. novembra 1944. godine između Niša i Aleksinca, na tada već oslobođenoj teritoriji.

spomenik

Septembra 1944. godine sovjetska vojska došla je u Jugoslaviju. Uz pomoć vazdušnih snaga Sovjetskog saveza 14. oktobra Narodno-oslobodilačka vojska Jugoslavije oslobodila je Niš. Međutim, 7. novembra iste godine, na teritoriji koja je već bila oslobođena od fašista, američki avioni napali su autokolonu vojske Crvene Armije između Niša i Aleksinca. U tom napadu poginula su 23 ruska vojnika. Ove informacije dugo su bile nepoznate, ali 70 godina kasnije njima se odaje priznanje i u Nišu. Za svoju žrtvu dobili su spomenik ispred logora Crveni krst. Čast otkrivanja spomenika pripala je veteranu Otadžbinskog rata Miodragu Tričkoviću, a sa njega su poleteli i golubovi kao simbol mira.

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić rekao je da se nikada ne zaborave žrtve i slavni dani borbe za slobodu, rame uz rame sa ruskim vojnicima. Zato, uloga ovog spomenika je višesturka. Da nas opominje i bude nauk budućim generacijama koliko ljudsko bezumlje može otići daleko, ali i koliko je velika moć i snaga slobodarskih naroda koja od vajkada brane svoje teritorije i svoju slobodu.

Podizanje spomenika inicirale su veteranske organizacije koje su dobile podršku Srpsko-Ruskog humanitarnog centra, Ambasade Ruske federacije, ruskih kompanija, organizacija i građana Rusije.

Nakon otvaranja spomenenika, čula su se imena 23 Sovjetska vojnika a predstavnici grada, vojske, policije, organizacija i građani položili su vence, kako bi odali počast žrtvama.

(Izvor: Grad Niš)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...
neimenovano: ja hocu daimam takve oci ja imam svetlo zelene...
Mikica: Bravo za naše mlade Nišlije , svaka čast , treb...
mira: Poljoprivrednicima je potrebno mnogo da se pomogne...
Lepoja: Mi bolje predsednika nismo imali u poslednje 50 go...
: NIJE VAZNA SPOLJASNA, VEĆ UNUTRAŠNJA LEPOTA!!! ...