Ispisao sina iz škole da se ne ubije kao Aleksa!

Objavljeno: 07 nov 2015

„Skoro mesec i po dana moj sin M. S. (10) trpeo je vršnjačko nasilje u OŠ ‘Sreten Mladenović Mika‘ u Nišu. Prepoznao je sebe u priči o slučaju Alekse Jankovića, a kada me je upitao da li ćemo se sresti na nebu ako se on ubije, hitno sam ga ispisao iz škole.“

slika

Ovim rečima, očiju suznih i zabrinutih, počinje potresnu ispovest Roberto Stojanović, otac učenika petog razreda M. S., koji pohađa istu školu u Nišu koju je išao Aleksa Janković, dečak koji je trpeo višemesečno maltretiranje đaka pre nego što je u maju 2011. godine digao ruku na sebe. Roberto kaže da je ispisao sina jer je nezadovoljan postupanjem škole, koja je „reagovala po procedurama“, ali se svakodnevno maltretiranje nastavljalo.

Jasmina Stanković
Jasmina Stanković, Foto: K. Kamenov

 

Direktorki važnija procedura

Direktorka škole Jasmina Stanković kaže da su preduzeli sve zakonom propisane procedure u slučaju prijava koje je podneo Stojanović. – Obavljeni su razgovori sa decom, upoznat je psiholog, razredni starešina, sve instance. Sve što zakon propisuje u takvim slučajevima. O detaljima ne mogu da govorim jer se radi o deci. Svako ima prava da odluči gde će dete da mu ide u školu – kaže direktorka Stanković. Ona smatra da u slučaju učenika M. S. nema nikakvih dodirnih tačaka sa slučajem Alekse Jankovića.

– Tri puta sam prijavljivao nasilje u školi. Prvi put sredinom septembra razrednom, kada ga je jedan đak presreo na odmoru i pritisnuo uza zid tako da mu je ispao doručak. Taj učenik ga više nije dirao, ali je posle dva dana počeo da ga maltretira drugi đak iz odeljenja.

Šutirao ga je i udarao gde stigne, i to bez razloga. Kada je sin došao uplakan sa fizičkog, prijavio sam slučaj direktorki. Sprovedene su procedure, obavešten je psiholog, razgovarali su sa mojim sinom i sa napadačem… ali se nasilje nastavilo – priča Stojanović.

Prošlog četvrtka isti đak ponovo je napao M. S., baca ga na pod i šutira.

– Ponovo prijavljujemo nasilje direktorki, a sin mi kaže: „Tata, nema od ovoga ništa. Opet će da kaže da sam ga opsovao, pa će da nastavi da me bije.“ Za vikend sin me moli da svakoga dana budem na odmorima u školi kako ga ne bi tukli. U ponedeljak sam bio ceo dan u školi, kao i narednog dana. U utorak je uveče na internetu čitao priče o Aleksi, prepoznavši sebe u njegovim situacijama. Ubeđivao sam ga da ćemo ga zaštititi, da ne brine.

Onda me je pitao da li mislim da je Aleksa sa anđelima i da li se možemo sresti na nebu ako se on bude ubio. Hteo sam da umrem tog trenutka, ne znam kako sam ostao živ. Pola sata sam ga ubeđivao kako ne treba da razmišlja o tome, da će sve biti u redu, a onda sutra odlučio da ga ispišem iz škole. Kada je čuo da smo ga ispisali, ceo se promenio, postao je veseo, razdragan, nismo mogli da ga prepoznamo – kaže Stojanović i dodaje da se, ipak, osećao poraženo. On kaže da je postojeći zakon protiv njega i njegovog deteta, zbog čega bi trebalo doneti „Aleksin zakon“.

Aleksa (14) se ubio  posle višemesečnog  maltretiranja
Aleksa (14) se ubio posle višemesečnog maltretiranja, Foto: Promo

Doneti „Aleksin zakon“

Bojan Janković, otac nastradalog Alekse, kaže da je „Aleksin zakon“, čija je inicijativa pokrenuta, u fazi pisanja prednacrta. – Zakon bi trebalo da precizira odgovornost prosvetnih radnika, ali i roditelja maloletnih nasilnika. Ali u školi nisu poštovali ni postojeći zakon, jer niko nije kažnjen zbog propusta u reagovanju na nasilje koje je trpeo Aleksa, a neki su čak i napredovali, iako je zaštitnik građana dva puta nalagao utvrđivanje odgovornosti. Direktorka Jasmina Stanković bila je predsednik školskog odbora koji je odbio da smeni direktorku škole Suzanu Popović Ickovski. Školski policajac je ostao isti kao i psiholog škole, samo je direktorka Ickovski na kraju podnela ostavku – kaže Bojan Janković.

(Izvor: Alo)

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...