HAOS U NIŠU Lančani sudar 30 VOZILA, iz zastoja na auto-putu IZVUČENA BEBA

Objavljeno: 06 jan 2017

Saobraćaj na auto-putu kod Niša kod Trupalskih šuma bio je u zastoju do 13 časova i u kolonama je bilo zarobljeno više autobusa, kamiona, putničkih automobila… Na izlazu iz grada kod kazneno-popravnog doma dogodio se lančani sudar 30 vozila, u kome je lakše povređeno više osoba, među kojima je bilo šestoro dece.

Vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak rekao je da je među blokiranima na autio-putu bio i automobil u kome se nalazila beba, a koju je spasila Hitna pomoć.

Drobnjak kaže da je bio zastoj saobraćaja i od Leskovca ka Nišu zbog jutros oko pola devet i tu je sada krenuo saobraćaj.

– “Kada je tu krenuo saobraćaj desio se zastoj od Niša do naplatne staince Nais. Tu su tri šlepera pretekla kamione koji posipaju so i došlo je do zastoja. Očekujem da i to bude otklonjeno za dvadesetak minuta – rekao je Drobnjak.

On je istakao da su sve službe putarske u pripravnosti – kamioni i druge mašine, a angažovanje je po trećem stepenu. Ka Nišu je krenula i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Satima zarobljeni na auto-putu

Nikola Milenković, koji je jutros od 5 časova bio zarobljen na auto-putu kod Niša, rekao je da je pre pola sata rašćišćena deonica kod Trupalskih šuma u smeru ka Nišu.

– Najzad smo uspeli da prođemo. Došli su pripadnici Sektrora za vanredne situacije u mini kvadovima, a posle toga i mnogo više čistača za sneg. Uspeli su da očiste put i sva vozila iz kolone su uspela da prođu do grada – ispričao je za „ Blic“ Nišlija Nikola Milenković, koji je bio zarobljen na auto-putu kod Niša. On je dodao da ne zna da li je prohodan pravac auto-puta prema Beogradu, jer je video kolonu kamiona kako stoji.

– Čekao sam u koloni od 5 časova jutros. Ispred mene je biloviše od 30 vozila. Stao sam tu kod Trupalskih šuma i ni makac dalje, a samo je 1.000 metara do Niša. Duva olujni vetar koji raznosi sneg, i izuzetno je hladno. Bilo je minus osam, a sad je pet stepeni ispod nule. U autobusima ima i dece, i stvarno je neophodno da se što pre očisti – rekao je Milenković.

On je dodao da su u koloni prvobitno bila i dva čistača za sneg, ali da oni nisu uspeli da očiste put.

– Radnici iz tih kamiona su nam rekli da ne očekujemo u skorije vreme da prođemo, jer su nanosi snega veliki. Bez pomoći dodatnih ekipa moraćemo još dugo da čekamo, a bojim se da li svi u koloni imaju dovoljno goriva, hrane, vode – zabrinut je Milenković.

Kako je Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP rekao za Tanjug, u oba pravca je bio zaustavljen saobraćaj, na lice mesta odmah su upućene patrole saobraćajne policije, ekipe JP „Puteva Srbije“ i Sektora za vanredne situacije, kako bi se obišli svi ljudi koji se tamo u koloni nalaze i čini se sve da se situacija sanira.

– To je trenutna situacija, očekujem da će se stabilizovati stanje na autoputu kod Niša i da se nakon toga zaista još jednom uputi apel svim učesnicima u saobraćaju da prilagode brzinu kretanja i da ne idu na put bez zimskih pneumatika, što je, čini mi se, bio problem i kod ovog lančanog sudara koji je dogodio na autoputu – istakao je Marić.

Lančani sudar na izlazu iz grada

U lančanom sudaru koji se jutros dogodio na autoputu kraj Niša povredjeno je 17 osoba, od kojih troje teže, saopšteno je iz Kliničkog centra u Nišu.

– Od ukupnog broja povredjenih, petoro su deca. Ona nemaju teže povrede, ali je zbog lošeg vremena roditeljima ponudjeno da sa njima ostanu u bolnici – navodi se u saopštenju te ustanove.

Direktor Kliničkog centra u Nišu dr Zoran Radovanović rekao je da u lančanom udesu kod Kazneno-popravnog zavoda povređeno i 11 stranih državljana.

– Povređeno je šestoro. Troje pacijenata je teže povređeno, dvoje je hospitalizovano na Klinici za ortopediju, a jedan je otpušten. Petoro dece je  primljeno na Kliniku za dečiju hirurgiju sa lakim telesnim povredama. Zbog loših vremenskih prilika, svima je ponuđeno bolničko zadržavanje. Roditelji troje dece odbili su hospitalizaciju, dok se za dvoje čeka odgovor roditelja- naveo je Radovanović.

Jedno dete je zadobilo težu povredu glave, a jednoj ženi je teže povređena kičma, dok su ostali povređeni prošli sa lakšim povredama gornjih i donjih ekstremiteta

Načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu Srđan Mitrović izjavio je danas da je u udesu na autoputu kod Niša, kod isključenja Niš – jug, učestvovalo oko 30 vozila i da je povređeno 11 osoba. On je kazao da je na celom području Nišavskog okruga obustavljen saobraćaj teretnih vozila, a da se saobraćaj putničkih vozila obavlja otežano iz pravca Niša ka Sofiji i Skoplju, dok je potpuno obustavljen ka Beogradu.

Razlog za ovaj sudar je izuzetno loše vreme, kao i to da neko od vozača nije koristio zimske pneumatike.

Prema tvrdnjama očevidaca saobraćaj je obustavljen zbog čega je formirana dugačka kolona vozila.

Sneg i smetovi koji na pojedinim lokalnim putevima dostižu visinu do dva metra, uslovili su da u niškom kraju jutros bude skraćen veliki broj prigradskih autobuskih linija.

Kako je agenciji Beta kazao šef niškog Štaba zimske službe Dragan Dimitrijević, skraćene su i pojedine linije gradskog saobraćaja zbog snega na kolovozu.

– Ekipe zimske službe su na terenu, ali su nemoćne u borbi sa vetrom. Na pojedinim deonicama smetovi se formiraju već pola sata nakon čišćenja – izjavio je Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, meštani sela u okolini Niša uglavnom znaju na kojim deonicama se u ovakvim vremenskim prilikama formiraju smetovi tako da od jutros nisu rizikovali da ostanu zaglavljeni u snegu.

Dimitrijević je pozvao vozače da ne kreću na put saobraćajnicama na kojima ima smetova dok vetar ne stane.

On je dodao da je grejder za čišćenje smetova krenuo ka selu Hum, dok će u toku dana bager čistiti smetove ka selu Kravlju.

– Ekipe JKP ‘Medijana’ od noćas neprekidno čiste ulice prvog prioriteta u gradu. Saobraćaj se odvija otežano, ali nema većih problema – rekao je Dimitrijević.

Prema podacima Meteorološke stanice, u Nišu je trenutno minus osam stepeni, a visina snežnog pokrivača iznosi 16 centimetara.

Kako javlja reporter „Blica“ situacija je problematična i na isključenju za stari put, na izlazu iz Niša.

– Sat i po vremena smo pokušavali da izađemo iz grada i krenemo ka Beogradu, zavejano je 30 automobila, i nikoga ne puštaju – javila je čitateljka koja se nalazi na licu mesta.

Sneg na autoputu od Požarevca ka Nišu

Na autoputu od Požarevca ka Nišu ima snežnih nanosa i saobraćaj se odvija usporeno, javlja reporter Tanjuga.

Vetar nanosi sneg na autoput i smanjena je vidljivost, pa se vozila kreću usporeno.

Putarske ekipe su u punom kapacitetu angažovane na čišćenju snega sa autoputa i posipanju soli.

Izvor i pišu: V. Torović , I. Anđelković , Beta , Tanjug , RTS

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...