GUČA 2018: Na saboru trubača u Guči rekordni broj orkestara, a zvezda festivala biće Zdravko Čolić

Objavljeno: 29 apr 2018

Ove godine 58. Dragačevski sabor trubača u Guči, biće organizovan od 9. do 12. avgusta. Obeležiće ga trubačka muzika i sadržaji koji će ovu manifestaciju vratiti izvornim korenima. Pored legendarnih trubača, Dejana Petrovića, Bobana Markovića, Ekrema Mamutovića i Saše Krstića, zvezda Sabora biće i Zdravko Čolić čiji je nastup planiran u nedelju 12. avgusta.

Festival u Guči, ilustracija, foto: joffwinks.com
Festival u Guči, ilustracija, foto: joffwinks.com

Na glavnoj bini program će trajati tri dana. U petak, 10.avgusta, planirani su koncerti nosilaca najviše titule ove manifestacije – „Šampion Guče“, Ekrema Mamutović i Saše Krstić, koncert Dejana Petrovića i Big Band, kao i tradicionalni ponoćni koncert finalista ovogodišnjeg Sabora.

Finalno takmičenje najbolje plasiranih orkestara iz predtakmičarskih centara biće održano u subotu 11. avgusta sa početkom u 20 sati, a isto veče i koncert ambasadora Sabora i počasnog građanina Guče Bobana Markovića, majstora trube iz Vladičinog Hana.

– Takmičenje majstora trube za ovogodišnju titulu „Šampion Guče“ biće održano poslednjeg dana, u nedelju 12.avgusta, a još uvek je neizvesno da li će se nakon toga, u 21 sat, po zvaničnom završetku ovogodišnje trubačke fešte, održati i koncert Zdravka Čolića.


Rekordnih 86 orkestara

Prema dospelim prijavama sasvim je izvesno da će ove godine biti održano devet predtakmičarskih centara u kojima je svoje učešće do ovog trenutka prijavilo rekordnih 86 orkestara, od čega 76 u seniorskoj, sedam u omladinskoj i tri u pionirskoj konkurenciji, a u toku su prijave majstora trube za titulu ovogodišnjeg Šampiona Guče pa će taj broj porasti na oko sto orkestara, rekao je predsednik Saborskog odbora Slobodan Jolivić.

Organizator čvrsto ostaje pri stavu da se u vreme Sabora u Guči jedino može čuti truba.

Sabor će po tradiciji biti otvoren prvog dana (četvrtak, 9.avgusta) kod spomenika trubaču u centru Guče uz intoniranje himne „Sa Ovčara i Kablara“ i podizanje saborske zastave, kada je planirano i otvaranje izložbi, saborskog sajma turizma, knjiga, publikacija i privredne izložbe. U večernjim satima na pozornici ispred Kulturnog centra biće priređen kulturno-umetnički program, održano takmičenje mladih orkestara i koncert pobednika 57. Sabora.


Ulaz i parking besplatni?

Još uvek nije doneta definitivna odluka, ali najverovatnije i ove godine ulaz za sve programske sadržaje i parking se neće naplaćivati na javnim površinama.

Organizator najavljuje rekordnu posetu i niz tradicionalnih programskih i pratećih sadržaja među kojima su improvizacija dragačevske svadbe, defile učesnika u programu, program domaćih i inostranih kulturno-umetničkih društava, stranih orkestara, takmičenje zdravičara, izbor najlepše narodne nošnje, narodni višeboj… sa više od hiljadu učesnika u programima.

Izvor: Blic, piše: B. Bojović

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...