Gorivo ispod evra – moguće je i u Srbiji

Objavljeno: 28 dec 2015

127640666856810878a212f816743967_w640Kompanija Lukoil saopštila je da neće od Nove godine povećati cene gorivo zbog rasta akciza na naftne derivate.

Šef odeljenja prodaje naftnih derivata Lukoila u Srbiji Ivan Brajovic izjavio je na konferenciji za novinare da ta kompanija neće linearno povećati cene već da će sačekati da vidi kako će tržište reagovati.

U Srbiji će od Nove godine akciza za olovni benzin biti povećana sa 50 na 52,5 dinara po litru, a za bezolovni sa 50 na 54 dinara, za gasna ulja akcize su povećane od četiri dinara po litru, a za tečni naftni gas od jedan dinar po kilogramu.

„Prepustićemo tržištu da samo od sebe reguliše cenu, u jednom periodu od mesec dana, kada se potroše zalihe koje postoje. U svakom slučaju, cenu nećemo linearno podizati“, naveo je on.

Brajović je kazao da su u kompaniji svesni ekonomske situcije u Srbiji, a sa druge strane postoji i efekat pada cene sirove nafte.

Brajović je kazao da treba imati u vidu da su zahvatanja držve u ceni goriva u Srbiji među najvećima u regionu i da to neminovno utiče na visinu cena goriva.

On je naveo da će posle povećanja akcize zahvatanje države u litri benzina i dizela biti oko 60 odsto. Nijedna država u regionu ne uzima toliko po litri dizela dok smo po zahvatanju u litri benzina u vrhu, naveo je on.

Na pitanje da li bi se moglo dogoditi da i kod nas kao u pojedinim zemljama okruženja litar goriva padne ispod evra, Brajović je kazao da se to može desiti ako cena sirove nafte nastavi da pada, ali da bi i u tom slučaju trebalo imati u vidu da su fiskalna zahvatanja u Srbiji izuzetno velika.

(B92)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

novoselac: Zasto bre inicijali neka se vidi sramota i ko uzim...
Rajko: Kakav gmaz, kakva miljana gde lumpuje zivi u neku ...
Draža: Bravo mito svetski čoveče...
Brt: Decko je iz Svrljiga, nije iz Nisa :-)...
Milena: Tacnije- Decko iz Svrljiga✨👑✨...
🐈: Momak svetskog glasa, za njim šizi cela masa...
: prelepa si...
Cica: Steta sto je slika pacijenta kome se rade hemoroid...
: preslatka ljubim je ljiljanaaaaaaaa...
: Vratiti smrtnu kaznu za ubice....