Gas – energent budućnosti

Objavljeno: 17 nov 2015

Potrošnja prirodnog gasa u Srbiji narednih godina ubrzanije će rasti, a procene rezervi prirodnog gasa ukazuju da će ga biti dovoljno za narednih 100 godina.

gas

tručnjaci ukazuju da će gas biti energetski izvor 21. veka ali i ekološki najprihvatljivije konvencionalno gorivo. Kako se ističe u Strategiji dugoročnog razvoja energetike Srbije u periodu do 2020. godine, sa vizijom do 2050. godine, usklađeni razvoj energije, ekonomije i ekologije prirodnom gasu daje prednost u odnosu na druga konvencionalna goriva. Zato se gas smatra energentom u ekspanziji, tj. energentom 21. veka.

Prirodni gas, uz ugalj i ostala čvrsta goriva, jedini je primarni oblik energije koji se, uz elementarnu pripremu, može neposredno upotrebljavati. Svi ostali oblici energije (sirova nafta, vodena snaga, nuklearno gorivo i sl.) moraju se transformisati u pogodnije oblike (derivate nafte, električna energija, vodena para ili vrela voda).

To zahteva gradnju postrojenja za energetske transformacije, uz određene gubitke i velike investicije. Zbog toga je opravdano nastojanje da se što više prirodnog gasa neposredno upotrebljava.

Neposrednom upotrebom prirodnog gasa u domaćinstvima se može zadovoljiti od 80 do 85 odsto energetskih potreba (grejanje prostorija, kuvanje, priprema tople vode). Upotrebom gasa u pojedinačnim ložištima za grejanje postiže se veća efikasnost nego upotrebom vrele vode iz toplana i kotlarnica.

U poređenju sa centralnim toplovodnim sistemima, razvođenje prirodnog gasa distributivnom mrežom ima i drugih prednosti manje investicije, jer nije potrebna izgradnja toplana i kotlarnica, gasna mreža je jeftinija od vrelovodne, koja mora biti toplotno izolovana i mora imati toplotni vod. Upotreba prirodnog gasa, takođe, ima i prednost što se njime minimalno zagađuje okolina.

Prirodni gas ne sadrži zagađivače, pa se njegovim sagorevanjem dobija samo ugljen-dioksid i vodena para.

U Srbiji se koristi prirodni gas druge grupe (postoje četiri grupe gasovitih goriva, a zemni gasovi iz prirodnih nalazišta, bogati metanom, spadaju u drugu grupu) iz Rusije (Sibira) i iz Banata. Prirodni gas se uvozi preko Mađarske, (ulaz kod Horgoša), a u toku je izgradnja priključka iz Bugarske.

Srbija ima dve interkonekcije sa drugim gasovodnim sistemima (po jednu ulaznu i izlaznu tačku), a to su gasovodi Mađarska-Srbija (Kiškundorožma) – ulazna tačka i Srbija – BiH (Zvornik) – izlazna tačka. Obe interkonekcije su deo transportnog sistema JP „Srbijagas“.

Kako pokazuje izveštaj Agencije za energetiku, u 2014. godini ulazni neprekidni kapacitet na granici sa Mađarskom od 540.000 kubnih metara po času, bio je prosečno iskorišćen 36,5 odsto. Treba pak imati u vidu i da je potrošnja prirodnog gasa sezonski izrazito neravnomerna i da je iskorišćenost kapaciteta znatno niža u letnjim mesecima.

Potrošnja prirodnog gasa u Srbiji, i kada su u pitanju domaćinstva i industrija, narednih godina ubrzanije će rasti, ocena je stručnjaka. Do porasta potrošnje moglo bi doći nakon ublažavanja posledica opšte ekonomske krize, navodi Agencija za energetiku.

– Stope rasta će svakako zavisiti i od cena gasa. Rast potrošnje će biti podstaknut i izgradnjom novih distributivnih mreža u do sada negasifikovanim područjima. Za industriju s velikom potrošnjom prirodnog gasa, pre svega kod industrije koja koristi prirodni gas kao sirovinu, potrošnja prirodnog gasa će zavisiti od cene prirodnog gasa i efikasnosti industrije – objašnjava se u izveštaju Agencije za energetiku.

U situaciji rastućeg tržišta bitna je i sigurnost snabdevanja ovim energentom, a ona je značajno povećana aktiviranjem rada podzemnog skladišta Banatski dvor, s kapacitetom istiskivanja od pet miliona kubnih metara dnevno.

(Blic)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...