Evropa nije tražila ovakvu privatizaciju medija?

Objavljeno: 05 nov 2015

Zbog toga što, kako kaže narodni poslanik “Zajedno za Srbiju” iz Niša Blagoje Bradić, aktuelni zakoni nisu dobri za građane Niša, on je zatražio od Skupštine njihovu izmenu po hitnom postupku, a među njima je i Zakon o javnom informisanju i medijima.

Blagoje Bradić
Blagoje Bradić

On naglašava da ne odustaje od ideje da i uža Srbija ima svoj medijski servis kao što ga ima i Vojvodina i da bi deo novca od pretplate trebalo da idem tom servisu, a deo RTS-u.

Bradić je inače u republičkom parlamentu od 2014. godine, a prema statistikama “Otvorenog parlamenta” jedan je od najaktivnijih poslanika i samo za prvih 6 meseci ove godine imao je 146 obraćanja i čak 257 amandmana.

Poslanik Bradić je, inače, krajem aprila ove godine u parlamentu bio predlagač izmena Zakona o javnim servisima uz koje bi se omogućilo osnivanje RTV „Uža Srbija“ (RTUS), a u cilju ravnomernijeg informisanja i regionalnog razvoja Srbije.

On sada obnavlja ovu inicijativu i traži izmenu po hitnom postupku seta od pet važnih zakona među kojima su i medijski. Bradić kaže da pored postojećih javnih medijskih servisa – Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine, treba da funkcioniše i Radio televizija Uža Srbija, čije bi sedište bilo u Nišu, a koja bi pružala medijske usluge na najmanje dva televizijska i najmanje tri radijska programa.

Inače, pre početka privatizacije medija i odbornička grupa DSS je na jednoj od sednica Skupštine grada Niša, predlagala da niški parlament donese Odluku o pokretanju inicijative za formiranje regionalnog javnog servisa jugoistočne Srbije.

“Osnivači takvog servisa bili bi gradovi i opštine jugoistočnog regiona u skladu sa odlukama njihovih skupština”, navodi se u predlogu.

“Medijski zakoni koji propisuju povlačenje države iz medija i ne dozvoljavaju postojanje regionalnih javnih servisa protivni su Ustavu Srbije, koji propisuje da lokalne samouprave mogu da osnivaju medije, a da su svi građani jednaki. Nije se smelo dogoditi da građani Beograda i Vojvodine imaju pravo na (nacionalne i pokrajinske) javne servise, a manjine na svoje medije, dok građani juga Srbije takvo pravo nemaju. To pravo im upravo sada uskratila aktuelna privatizacija”, kaže potpredsednik DSS, narodni poslanik i šef odborničke grupe ove stranke u Skupštini grada Niša Milan Lapčević.

Bivši direktor Niške televizije Boban Rajković , međutim, smatra  da su ovakvi predlozi i inicijative – ozbiljno kasnili.

“Istovremeno, Skupština grada Niša je donela odluku da NTV bude privatizovana na aukciji, uz uslovni otpust duga predložen od strane Ministarstva privrede. Nije joj smetalo što je prethodnih godina tri puta donosila suprotne odluke, kojima je podržala transformaciju NTV u regionalni javni servis. Nije joj „zasmetala“ ni peticija koju je još 2007. potpisalo 35.000 građana Niša, tražeći da NTV postane regionalni servis, a da se takvi servisi formiraju i u drugim regionima”, kaže Rajković.

U Niškoj televiziji NTV, koja je pre privatizacije postojala 19 godina i Sindikatu novinara Srbije uporno negiraju tvrdnje vlasti da je „EU preporučila privatizaciju svih domaćih medija“, podsećajući da je i OEBS saopštio da je bitno isključivo transparentno vlasništvo i finansiranje.

(Izvor: UNS)

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Nis: Mislim da je novinar ovde pre glup ko noc......
Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...