Evo kako izgledaju „ljubavni bungalovi“ u niškom zatvoru

Objavljeno: 08 feb 2016

Sobe namenjene takozvanim slobodnim posetama, smeštene u bungalovima, među borovima, na samom ulazu u nišku kaznionu, neveštom oku, mogle bi da zaliče i na kakve banjske depandanse, samo da nisu sa svih strana okovane debelim rešetkama.

zatvor 01

„Ljubavne sobe“ u Kazneno-popravnom zavodu u Nišu mesto su u kojima osuđenici provode intimne trenutke sa suprugama ili vanbračnim ženama.

Sobice od desetak kvadrata su skromne, ali funkcionalne i udobne i više nego dobro služe nameni: jedan jednostavan bračni krevet, stočić sa dva taburea, ogledalo u hodniku i pločicama ozidani toalet sa bojlerom i „čučavcem“ simuliraju udobnost doma. Makar nakratko…

Dva sata, jednom u dva meseca – ili u najboljem slučaju jednom mesečno – mogu da provedu sa lepšim polovinama samo oni osuđenici koji dobrim vladanjem to zasluže.

zatvor 02

– Pravo na posete najbližih rođaka i dece imaju svi osuđenici jednom mesečno. Ali, pravo na posete supruga ili vanbračnih žena je prošireno pravo koje ostvaruju samo oni koji to zasluže disciplinom i zalaganjem. To pravo može i da se izgubi. A koliko to njima znači, najbolje ilustruju reči samih osuđenika da im lakše pada 15 dana u samici nego kada zbog loše discipline izgube ovo prošireno pravo. Kažu da im je to jedna od najtežih kazni – veli načelnik službe za tretman u KPZ Niš Svetozar Šarić.

Osuđenici koji imaju vanbračne supruge su u blagoj „prednosti“ nad formalno oženjenima jer ih može posetiti više vanbračnih supruga, uz adekvatnu potvrdu iz mesne zajednice. Tako je jedan od osuđenika imao desetak vanbračnih supruga koje su ga posećivale.

Dešavalo se i da jedna te ista „vanbračna supruga“ dolazi u posete kod 10 do 20 osuđenika, a zabeležen je i slučaj da je jednog osuđenika posećivala ista ženska osoba i kao tetka i kao vanbračna supruga Aleksandar Grbović, upravnik KPZ Niš.

– Dešavalo se ranije i da jedna te ista „vanbračna supruga“ dolazi u posete kod 10 do 20 osuđenika sa potvrdama iz raznih mesnih zajednica. Mi po zakonu nemamo prava da to proveravamo, a naši zahtevi kod drugih državnih organa da se provere ti podaci nisu nailazili na razumevanje. Ostao je u zatvorskoj praksi zabeležen i slučaj da je jednog osuđenika posećivala ista ženska osoba i kao tetka i kao vanbračna supruga – kaže upravnik KP zavoda Aleksandar Grbović.

Pregledi zbog zloupotreba

zatvor 03

Odsustvo nadzora u ovim sobama, ponekad, osuđenici pokušaju da zloupotrebe da bi uneli u zatvor drogu ili mobilne telefone. Tako je jedan osuđenik pokušao da u analnom otvoru prokrijumčari 97 tableta sintetičke droge, dok je drugi imao „maštovitu“ ideju da u toj telesnoj šupljini sakrije – mobilni telefon.

– Svi sumnjivi pokušaji zloupotrebe završavaju vanrednim lekarskim pregledom telesnih šupljina i podnošenjem krivičnih prijava. Zahvaljujući zakonskim izmenama, imamo prava da zatražimo te preglede – naglašava načelnik službe obezbeđenja Dejan Panić.

Panik-tasteri posle ubistva

Nakon što je 2014. godine osuđenik Ivan Milovanović (37) zadavio bivšu suprugu Bojanu Bačević (27) tokom posete u „ljubavnoj sobi“, ove prostorije dobile su i panik-tastere.

– Nije bilo propusta zatvorskog osoblja jer su po zakonu te posete bez nadzora stražara. Provere su vršili tužilaštvo, zaštitnik građana, centar za ljudska prava i interna kontrola ali nisu utvrđeni propusti. Kao dodatnu meru sigurnosti ugradili smo panik-tastere – kaže Grbović.

„Zatvorske“ bebe

Upravnik Aleksandar Grbović dodaje da je mnogo dece začeto baš u ovim sobama.

– Više od 90 odsto osuđenika koristi ove prostorije za ispravne stvari i na zakonom propisan način. Oni koji se ogluše rizikuju gubitak prava i krivičnu prijavu – kaže Grbović.

(Blic, B.J.)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

: Vratiti smrtnu kaznu za ubice....
mentor max: Daleko je on od ove pozicije,neće nikada ni biti ...
Marijana: Koju kaznu prepisati licima koja su ubila čoveka?...
Nargilica: Sofija jeste jedno od najpopularnijih imena pogoto...
Oliver: Taman, pred beogradske izbore....
Dragan: Zasto je Darko Bulatovic malo zastupljen u vasem l...
Simfoniski: Sta bre vise maltretirate ove jadne ljude sto rade...
mekani: mnogo strasno izgleda.......
Miroslav: Imate veoma bogat sajt i cak sta vise, imate veoma...
marko deka: Ako sns bude ispod 33% u Beogradu to je veliki usp...