Evidentirano 200 obolelih od morbila

Objavljeno: 06 juna 2015

U Nišu je do sada 200 osoba obolelo od malih boginja ili morbila, a prema rečima epidemiologa Branislava Tiodorovića, može se očekivati da će taj broj i dalje rasti.

Tiodorović je agenciji Beta rekao da će epidemija malih boginja u Nišu, kao i u čitavoj Srbiji trajati sve dok virus malih boginja „ne pronađe“ sve imunološki osetljive osobe.

„Na području Vojvodine epidemija morbila se smanjuje, u Beogradu je takođe u stagnaciji, dok epidemija uveliko traje u Nišu, Leskovcu, Valjevu i čitavoj zapadnoj Srbiji. Zapravo, svuda tamo gde ima osetljivih osoba možemo u narednom periodu da očekujemo i obolele“, kazao je Tiodorović.

Kako je istakao, više od 80 odsto obolelih od morbila nije vakcinisano protiv te bolesti.

„Oni koji su vakcinisani a ipak su oboleli, primili su samo jednu dozu vakcine MMR (morbile, rubeole, zauške) pošto je u periodu od 1971. godine kada je ova vakcina u Srbiji uvedena, do 1991. godine, bila predviđena samo jedna doza“, objasnio je Tiodorović.

On je istakao da ni jedna vakcina ne pruža stoprocentnu zaštitu od bolesti, i to, da li će određena osoba oboleti ili ne zavisi od njenog imuniteta.

„Male boginje same po sebi nisu opasne ali su opasne komplikacije koje mogu da ih prate, a to su pre svega upala pluća i meningoencefalit. Srećom do sada nismo imali obolele od meningoencefalita, ali jesmo sa upalom pluća“, rekao je Tiodorović.

Prema njegvim rečima, zbog upale pluća i otežanog disanja u Nišu su do sada bile hospitalizovane dve odrasle osobe i dva deteta, a trenutno se na Klinici za infektivne bolesti nalazi jedna osoba obolela od malih boginja, ali ona nije životno ugrožena.

(Izvor: Blic)

Povezane vesti
Pročitajte i ovo

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Nis: Mislim da je novinar ovde pre glup ko noc......
Lopovj: Nista ne moze da zameni moju nuteLicu...
Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...