Diković: Vojska spremna da zaštiti zemlju i građane

Objavljeno: 14 sep 2015

Vojna policija Vojske Srbije obeležila je svoj dan, 14. septembar, i 60 godina od osnivanja. Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković poručio je da je srpska vojska spremna da zaštiti zemlju i građane.

Specijalci Vojske Srbije

Na svečanosti povodom dana Vojne policije Vojske Srbije, kojoj je prisustvovao ministar odbrane Bratislav Gašić, Ljubiša Diković je rekao da je Vojna policija elita srpske vojske čiji je zadatak da sačuva i unapredi ono što su generacije njihovih kolega stvorile ulažući svoje znanje, rad i život, prenosi Tanjug.

Srbija se, kako je rekao, ponosi svojom vojskom i njenom dugom vojničkom i slobodarskom tradicijom. Dodao je da je ona spremna da u svakom trenutku reaguje i zaštiti živote građana Srbije i obezbedi bezbednost zemlje.

Diković je pripadnicima Vojne policije poručio da na njihovim plećima leže važni zadaci, ali da su iza njih rezultati na koje s pravom mogu da budu ponosni.

„Pripadnost vojnoj policiji zahteva čvrstinu karaktera, visoku moralnost, odličnu osposobljenost, izuzetnu fizičku spremnost i neprikosnovenu vojnu disciplinu. Ko nema te karakteristike, čak i ako privremeno postane pripadnik Vojne policije, pre ili kasnije će je napustiti“, rekao je Diković.

Dodao je da pripadnici Vojne policije treba da nastave da savesno izvršavaju svoju dužnost, dičeći se pripadnosti Vojnoj policiji i Vojsci Srbije.

Zastupnik načelnika Uprave Vojne policije pukovnik Željko Obradović podsetio je da začeci vojne policije datiraju od vremena kneza Milana Obrenovića, koji je naredio formiranje prvih policijskih odeljenja u brigadama tadašnje vojske, ali da je zvanično formirana 1955. Ona je od tada do danas „bila i ostala elitni deo srpske vojske“.

Taj vojnički elitizam predstavlja našu čast, odanost i odgovornost, ljubav prema narodu i otadžbini, istakao je Obradović i dodao da je izvršavajući odgovorno svoje zadatke, stradao veliki broj pripadnika Vojne policije.

„Njima danas iskazujemo najdublje poštovanje i zahvalnost“, naveo je Obradović.

Vojna policija je, istakao je, vrhunski obučen deo Vojske Srbije koji daje pun doprinos na očuvanju i unapređenju funkcionalnih i operativnih sposobnosti srpske vojske.

„Naš cilj će biti dostizanje veće operativnosti i efikanosti rada Vojne policije, razvoju partnerskih odnosa na međunarodnom nivou, unapređenju školovanja kadra Vojne policije, opremanje savremenim naoružanjem i tehničkim sredstivima“, rekao je Obradović.

U Kasarni „Dedinje“ prikazan je i defile jedinica Vojne policije, borilačke veštine pripadnika Bataljona Vojne policije specijalne namene „Kobre“, kao i osposobljenost službenih pasa.

(Izvor: RTS)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...
neimenovano: ja hocu daimam takve oci ja imam svetlo zelene...
Mikica: Bravo za naše mlade Nišlije , svaka čast , treb...