Depresivni smo, ne kupamo se, mnogo pušimo, a imamo problem i sa seksom

Objavljeno: 23 sep 2016

Srbi definitivno nisu zdravstveno prosvećena nacija. To dokazuju i rezultati najnovijeg istraživanja o zdravlju građana, po kome smo od 188 zemalja zauzeli 65. mesto. Posebno smo loši kada je u pitanju korišćenje kontracepcije, stopi samoubistava, pušenju ali i održavanju lične higijene.

prljav-covek
Ilustracija, foto: match.colaborator.com

Ima li šanse da se promeni svest građana kada je u pitanju zdravlje, pitali smo naše stručnjake.

Problem cele države

Za akademika prof. dr Radoja Čolovića, predsednika Srpskog lekarskog društva, rezultati ovog istraživanja samo su pokazatelji opšteg stanja društva.

– Mnogo pušimo kao nacija, u ekološkom pogledu ne stojimo dobro, a građani su sve depresivniji i nezadovoljniji. Moramo više raditi na kulturnom i zdravstvenom uzdizanju svih nas. Međutim, to nije samo zdravstveni problem, već problem cele države.

Podatak sa kojim raspolože doktor, jeste da 20 odsto dece u našoj zemlji je uhranjeno više nego što bi trebalo.

– To su alarmantni podaci. Ishrana i stil života današnje omladine potpuno se promenila. Više vole da jedu brzu i masnu hranu – ističe akademik Čovolić.

Poslednji podaci istraživanja Instituta “Batut” koji se tiču zdravlja stanovništva pokazuju da je povećan broj gojaznih, kao i onih koji puše i konzumiraju alkohol, dok je depresija bolest koje najčešće muči građane Srbije. Takođe, po tom istom istraživanju građani više vode računa o redovnom pranju ruku, ali je smanjena redovnost kupanja i tuširanja, kao i održavanje oralne higijene. Između ostalog, ne održavanje lične higijene dovelo je do toga da se svake godine povećava broj onih koji dobiju šugu, koja je odraz socijalno-ekonomskog stanja zemlje, ali i veliki zdravstveni pokazatalj.

– Mislim da je istraživanje tačno. To smo mi. Pođite Srbijom da bi videli stanje toaleta po školama, bolnicama. Prvo treba da se obezbede uslovi. Deca od malena treba da se uče da peru ruke, ali u većini škola za to nemaju uslove. Rezultati samo pokazuju da kao zemlja imamo kulturološki, ali i finansijski problem – kaže epidemiolog dr Zoran Radovanović.

Kontracepcija – problem broj 1

U ovom novom istraživanju, Srbija je najniže ocenjena za ispunjene potrebe žena za modernim načinima kontracepcije, gde je dobila ocenu 37 od 100. Ovo je, međutim, problem celog regiona, pa je Makedonija dobila 17 poena, Albanija 10, Hrvatska 34 a Crna Gora 31.

Ginekolog, dr Miima Fazlagić objašnjava da kontracepciju u Srbiji koristi svega šest do sedam odsto žena i da je to razlog zašto imamo veliki broj maloletničkih trudnoća i abortusa.

– Nešto po čemu držimo neslavan rekord su maloletničke trudnoće. Kontracepcija je važna jer sve te prekinute trudnoće, naročito prve trudnoće, za posledicu imaju fertilitet ili nemogućnost rađanja. Sve te devojčice koje su radile prvi prekid trudnoće pre punoletstva su ozbiljni kandidati za nas ginekologe da imaju veliki problem kada budu želele da rode bebu. Zbog toga je za nas veoma važno da se o tome priča, jer od svih u Evropi najmanje koristimo kontracepciju. Potrebno je da se priča o tome i da se istakne da nije štetna kontracepcija već je štetan prekid trudnoće – objašnjava dr Fazlagić.

U Srbiji se, inače, godišnje obavi oko 20.000 abortusa, pokazuju zvanični podaci, ali nezvanično, brojka je deset puta veća.

(Izvor: Blic, piše: Sonja Todorović)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

: Vratiti smrtnu kaznu za ubice....
mentor max: Daleko je on od ove pozicije,neće nikada ni biti ...
Marijana: Koju kaznu prepisati licima koja su ubila čoveka?...
Nargilica: Sofija jeste jedno od najpopularnijih imena pogoto...
Oliver: Taman, pred beogradske izbore....
Dragan: Zasto je Darko Bulatovic malo zastupljen u vasem l...
Simfoniski: Sta bre vise maltretirate ove jadne ljude sto rade...
mekani: mnogo strasno izgleda.......
Miroslav: Imate veoma bogat sajt i cak sta vise, imate veoma...
marko deka: Ako sns bude ispod 33% u Beogradu to je veliki usp...