DANAS JE SVETA PETKA

Objavljeno: 27 okt 2017

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik posvećen Svetoj Petki – Prepodobnoj mati Paraskevi. Sveta Petka smatra se zaštitnicom žena, bolesnih i siromašnih i nalazi se u vrhu liste najvećih sprskih slava.

Sveta Petka, foto: radiobubamara.com
Sveta Petka, foto: radiobubamara.com

Po predanju, veruje se da je Sveta Petka srpskog porekla. Rođena je krajem X ili početkom XI veka u Epivratu u Trakiji, izmeđi Silinavrije i Carigrada. Nakon smrti roditelja odlazi u Carigrad gde prima monaški čin u crkvi Svete Sofije. Mnogo godina svog života provela je u usamljeničkom asketskom životu u pustinji, sve dok joj se, po predanju, nije javio anđeo i usmerio je da ide i širi hrišćansku veru.  Poslušavši glas anđela, vraća se u Epivrat, gde i umire nakon samo dve godine.

Kult Prepodobne mati Paraskeve stvoren je na osnovu brojih čuda koja je, kako kažu legende, učinila nakon upokojenja, a prema svedočenjima mnogobrojnih vernika – čini ih i danas.

Narod veruje da se na današnji dan događaju brojna čuda, kao što je ozdravljenje bolesnih, a prema predanjima žene bi na današnji trebalo da se uzdržavaju od težih kućnih poslova.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

novoselac: Zasto bre inicijali neka se vidi sramota i ko uzim...
Rajko: Kakav gmaz, kakva miljana gde lumpuje zivi u neku ...
Draža: Bravo mito svetski čoveče...
Brt: Decko je iz Svrljiga, nije iz Nisa :-)...
Milena: Tacnije- Decko iz Svrljiga✨👑✨...
🐈: Momak svetskog glasa, za njim šizi cela masa...
: prelepa si...
Cica: Steta sto je slika pacijenta kome se rade hemoroid...
: preslatka ljubim je ljiljanaaaaaaaa...
: Vratiti smrtnu kaznu za ubice....