DANAS POČINJE BOŽIĆNI POST, a EVO ŠTA ON ZNAČI U ŽIVOTU SVAKOG VERNIKA

Objavljeno: 28 nov 2017

Post je odricanje od jela i pića, a znak je unutrašnje pokornosti kojoj je cilj duhovno obraćenje i povratak Bogu svim srcem, raskid s grehom i odvraćanje od svakoga zla. Obraćenje je delo Božje milosti koje otvara srce i vraća Bogu.

Post je izraz poniznosti pred Bogom. Post je, prema Bibliji, zajedno s molitvom i milosrđem čin poniznosti, nade i ljubavi. Otvara vas Bogu.

Svi ljudi u Bibliji, koje je Bog krstio, su se suzdržavali od jela i pića. Sveti Ilija, Mojsije i Jovan Krstitelj su živeli od sasvim skromnih porcija hrane. I sam Isus je postio četrdeset dana pre nego što je započela njegova služba ispunjena čudima. Iz tog razloga je post jako važan u životu svakog vernika.

Značenje posta je da se zavisnost od hrane pretvori u “zavisnost“ od Boga. Duhovno se hranite više, nego uobičajeno. Telesno, pročišćuje telo od štetnih materija i toksina, a može vam i pomoći da doterate liniju.

foto: spiritusmomens.net
foto: spiritusmomens.net

Sve je više naučnika koji tvrde da tri obroka dnevno, uz međuobroke, nisu prirodan način ishrane ljudi, pa mnogi od njih preporučuju povremeni post jer je moćniji od lekova u sprečavanju i preokretanju toka nekih bolesti.

Neki od njih tvrde i da je post ključ dugovečnosti, pa predlažu da se bar na neko vreme smanji unos hrane koja je bogata životinjskim i mlečnim mastima. Post omogućava telu bolji odgovor na stres koji bi mogao da ga oštetiti, pa se dosta koristi u terapsijskoj ishrani za uklanjanje oštećenih molekula i drugih delova ćelija, a može i da ublaži upale.

Verovatno ste imali prlike da primetite da je hrana za većinu pacijenata u bolnicama bazirana na posnim namirnicama.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...
neimenovano: ja hocu daimam takve oci ja imam svetlo zelene...
Mikica: Bravo za naše mlade Nišlije , svaka čast , treb...
mira: Poljoprivrednicima je potrebno mnogo da se pomogne...
Lepoja: Mi bolje predsednika nismo imali u poslednje 50 go...