DANAS POČINJE BOŽIĆNI POST, a EVO ŠTA ON ZNAČI U ŽIVOTU SVAKOG VERNIKA

Objavljeno: 28 nov 2017

Post je odricanje od jela i pića, a znak je unutrašnje pokornosti kojoj je cilj duhovno obraćenje i povratak Bogu svim srcem, raskid s grehom i odvraćanje od svakoga zla. Obraćenje je delo Božje milosti koje otvara srce i vraća Bogu.

Post je izraz poniznosti pred Bogom. Post je, prema Bibliji, zajedno s molitvom i milosrđem čin poniznosti, nade i ljubavi. Otvara vas Bogu.

Svi ljudi u Bibliji, koje je Bog krstio, su se suzdržavali od jela i pića. Sveti Ilija, Mojsije i Jovan Krstitelj su živeli od sasvim skromnih porcija hrane. I sam Isus je postio četrdeset dana pre nego što je započela njegova služba ispunjena čudima. Iz tog razloga je post jako važan u životu svakog vernika.

Značenje posta je da se zavisnost od hrane pretvori u “zavisnost“ od Boga. Duhovno se hranite više, nego uobičajeno. Telesno, pročišćuje telo od štetnih materija i toksina, a može vam i pomoći da doterate liniju.

foto: spiritusmomens.net
foto: spiritusmomens.net

Sve je više naučnika koji tvrde da tri obroka dnevno, uz međuobroke, nisu prirodan način ishrane ljudi, pa mnogi od njih preporučuju povremeni post jer je moćniji od lekova u sprečavanju i preokretanju toka nekih bolesti.

Neki od njih tvrde i da je post ključ dugovečnosti, pa predlažu da se bar na neko vreme smanji unos hrane koja je bogata životinjskim i mlečnim mastima. Post omogućava telu bolji odgovor na stres koji bi mogao da ga oštetiti, pa se dosta koristi u terapsijskoj ishrani za uklanjanje oštećenih molekula i drugih delova ćelija, a može i da ublaži upale.

Verovatno ste imali prlike da primetite da je hrana za većinu pacijenata u bolnicama bazirana na posnim namirnicama.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

albano: vase veeme je proslo mismo vas motkovali kada ste ...
bei: u brate kakva bomba...
: Cepajj...
: Mi sa juga smo spremni ...a nas se samo kad su rat...
milkan: labnite pijenje...
KOSOVO JE SRBIJA: Bravo brat moj udri bagru majku im poljubim...
DekiDeki: Slusam siptarcine kako urlicu kao stoka.Dokle mi d...
Meki: ovo je nedopustivo dokle vise da cutimo?...
Nišlija: Akcija je uspela ponizili su našu Srbiju i na taj...
Maja: Polako vozite. Klizavo....