Cela Srbija leti iz Niša! Skoro 80% od ukupnog broja putnika čine stanovnici naše zemlje

Objavljeno: 26 okt 2016

Najnovije analize rađene na niškom aerodromu „Konstantin Veliki“ pokazuju da od ukupnog broja putnika koji je do sada leteo skoro 80% čine putnici iz Srbije. Zanimljiv je podatak da je nekih 7% putnika iz Makedonije i Bugarske, a oko 15% čine strani turisti. Ove podatke prezentovao je direktor aerodroma Vladica Đurđanović na skupu posvećenom otvaranju aerodroma „Ponikve“ kod Užica.

letovi

Najveći broj putnika iz Srbije čine stanovnici Niša i Južne Srbije 22,36%, zatim slede Istočna Srbija 16,1%, Kosovo i Metohija 14,9%, Centralna Srbija 12,9%, a zanimiljivo je reći da ,iako svega 5,9%, čine i stanovnici Zapadne Srbije, Beograda i Vojvodine.

Ovako jeftine letove iz Niša ne koriste samo građani Srbije, već deo njih u manjem broju dolazi iz Makedonije i Bugarske. Zanimljivo je reći da oko 15% putnike iz Niša čine stranci odnosno najveći broj njih dolazi ovde radi turizma(80,4%) pre svega, dok je svega 20% stranaca koristi postojeće letove iz Niša radi posla u ovom delu Srbije.

Kada je reč o strukturi srpskih putnika, skoro pa udedljivo najveći broj putnika sa Kosova i Metohije njih 14,9% od ukupnog broja putnika letove iz Niša koristi 89,7% radi povezivanja sa dijasporom, a oko 10,3% to čini radi poslovnih obaveza. Jake veze sa dijasporom povezujući se preko Niša ostvaruju i putnici iz Istočnog i Centralnog dela Srbije sa skoro 79,1% odnosno 70% udela, dok je svega po 11,5% to turizam i 9,4% posao odnosno 18,8% turizam 9,7% posao.

Aerodrom „Konstantin Veliki“, stanovnici Niša i ovog dela Srbije koriste nešto više od 57,3% letove radi povezivanja sa dijasporom, a skoro 28,8% koristi radi obilaska neke destinacije odnosno 13,9 %poslovnih obaveza.

Iako svega 5,9% od ukupnog broja putnika koji koriste povoljne letove, putnici iz Beograda i Vojvodine koriste 37,7% letove kako bi se povezali sa dijasporom odnosno turističke posete odnosno 27,5% poslovne obaveze.Zapadna Srbija sa istim udelom u ukupnom broju putnika, letove iz Niša pre sve koristi radi povezivanja sa dijasporom 68,4%, turistički to je 5,2%, dok poslovno to iznosi 26,4%.

Veoma zanimljivi su podaci o putnicima iz Makedonije i Bugarske ,iako oni čine svega 7% od ukupnog broja putnika iz Niša. Putnici iz Makedonije više od 92,2% njih ostvaruju veze sa dijasporom, a skoro 7,8% putuju zbog posla. Za razliku od Makedonaca, Bugari iako ih ima u malom broju na letovima iz Niša, njih više od 73,7% putuje radi posla u inostranstvu, dok je 26,3% njih turistički posećuje Evropu.

Podsetimo da putnici iz Niša mogu da koriste usluge za sada dva najveća niskotarfna avio prevoznika, Wizz Air i Ryanair, povezujući se ka 9 gradova širom Evrope. Wizz-om do Bazela, Malmea, Ajndhovena, Dortmunda i Memingena, a Ryanair-om do Diseldorfa (Weeze), Berlina, Milana(Bergamo), Bratislave.

(Izvor: Fly from Niš, Tekst: A.P.)

Slučajne vesti
Jedan komentar

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Edoo: Jedan ovakav lijep dogadjaj ostane bez komentara, ...
Robert: Pozdrav iz skoplja najbolja muzika na radiju vas ...
Barni: Tacno. I ovi sto zele da unakaze tvrdjavu su gola ...
Stanko: Pravi zaljubljenik u istoriska znamenja nikad nebi...
Mica ispektor: Preispitatjte vi to bolje jer svaka nova godina gr...
melanholic: nemoze da se ugleda dok drzava ne reklamira malo s...
baki: jeste ja sam bio, trenutno najbolji prilazni put d...
cale4446: samo nek se razbacuju s parama a sto narod gladan ...
dare83: da vidimo i to čudo...
Deki mercedes: Nema u Nisu ali nema ni u drugim okolnim opstinam...