Cela Srbija leti iz Niša! Skoro 80% od ukupnog broja putnika čine stanovnici naše zemlje

Objavljeno: 26 okt 2016

Najnovije analize rađene na niškom aerodromu „Konstantin Veliki“ pokazuju da od ukupnog broja putnika koji je do sada leteo skoro 80% čine putnici iz Srbije. Zanimljiv je podatak da je nekih 7% putnika iz Makedonije i Bugarske, a oko 15% čine strani turisti. Ove podatke prezentovao je direktor aerodroma Vladica Đurđanović na skupu posvećenom otvaranju aerodroma „Ponikve“ kod Užica.

letovi

Najveći broj putnika iz Srbije čine stanovnici Niša i Južne Srbije 22,36%, zatim slede Istočna Srbija 16,1%, Kosovo i Metohija 14,9%, Centralna Srbija 12,9%, a zanimiljivo je reći da ,iako svega 5,9%, čine i stanovnici Zapadne Srbije, Beograda i Vojvodine.

Ovako jeftine letove iz Niša ne koriste samo građani Srbije, već deo njih u manjem broju dolazi iz Makedonije i Bugarske. Zanimljivo je reći da oko 15% putnike iz Niša čine stranci odnosno najveći broj njih dolazi ovde radi turizma(80,4%) pre svega, dok je svega 20% stranaca koristi postojeće letove iz Niša radi posla u ovom delu Srbije.

Kada je reč o strukturi srpskih putnika, skoro pa udedljivo najveći broj putnika sa Kosova i Metohije njih 14,9% od ukupnog broja putnika letove iz Niša koristi 89,7% radi povezivanja sa dijasporom, a oko 10,3% to čini radi poslovnih obaveza. Jake veze sa dijasporom povezujući se preko Niša ostvaruju i putnici iz Istočnog i Centralnog dela Srbije sa skoro 79,1% odnosno 70% udela, dok je svega po 11,5% to turizam i 9,4% posao odnosno 18,8% turizam 9,7% posao.

Aerodrom „Konstantin Veliki“, stanovnici Niša i ovog dela Srbije koriste nešto više od 57,3% letove radi povezivanja sa dijasporom, a skoro 28,8% koristi radi obilaska neke destinacije odnosno 13,9 %poslovnih obaveza.

Iako svega 5,9% od ukupnog broja putnika koji koriste povoljne letove, putnici iz Beograda i Vojvodine koriste 37,7% letove kako bi se povezali sa dijasporom odnosno turističke posete odnosno 27,5% poslovne obaveze.Zapadna Srbija sa istim udelom u ukupnom broju putnika, letove iz Niša pre sve koristi radi povezivanja sa dijasporom 68,4%, turistički to je 5,2%, dok poslovno to iznosi 26,4%.

Veoma zanimljivi su podaci o putnicima iz Makedonije i Bugarske ,iako oni čine svega 7% od ukupnog broja putnika iz Niša. Putnici iz Makedonije više od 92,2% njih ostvaruju veze sa dijasporom, a skoro 7,8% putuju zbog posla. Za razliku od Makedonaca, Bugari iako ih ima u malom broju na letovima iz Niša, njih više od 73,7% putuje radi posla u inostranstvu, dok je 26,3% njih turistički posećuje Evropu.

Podsetimo da putnici iz Niša mogu da koriste usluge za sada dva najveća niskotarfna avio prevoznika, Wizz Air i Ryanair, povezujući se ka 9 gradova širom Evrope. Wizz-om do Bazela, Malmea, Ajndhovena, Dortmunda i Memingena, a Ryanair-om do Diseldorfa (Weeze), Berlina, Milana(Bergamo), Bratislave.

(Izvor: Fly from Niš, Tekst: A.P.)

Slučajne vesti
Jedan komentar

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

Bisera: Hitler je znao da su Jevreji masoni, iluminati i d...
Bisera: Hitler je znao da Jevreji vladaju sveto putem mani...
snežana alic: Vaš komentar unesite ovde..dali važi to za moju ...
S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...