BRAVO: Nišlijka najbolji predavač na svetu

Objavljeno: 25 apr 2017

Veliki uspeh Ane Živković, omiljene nastavnice engleskog jezika u OŠ „Čegar“. Pobedila 300 nastavnika iz celog sveta u Torontu.

Ana Živković u Torontu / Foto Iz privatne arhive
Ana Živković u Torontu / Foto Iz privatne arhive

U skromnim uslovima, sa dotrajalom opremom, gde internet postoji u samo dve učionice, jedna nastavnica svojim kreativnim idejama i predavanjima ne prestaje da zadivljuje učenike, ali i kolege i predavače širom sveta.

Zbog svih tih ideja, na primer da sa ograničenim tehničkim uslovima čas engleskog jezika spoji sa svetskom istorijom, geografijom i biologijom, Ana Živković je izabrana za najmaštovitijeg predavača na „Majkrosoftovoj“ konferenciji Global Education Exchange, održanoj u Torontu, kojoj je prisustvovalo 300 nastavnika iz 83 zemlje.

– Već drugi put učestvujem na ovoj konferenciji. Prošli put sam, pre dve godine, bila samo kao učesnik, a sada me je srpski „Majkrosoftov“ tim izabrao kao predavača, jednog od 50 iz celog sveta, sa zadatkom da mentorišemo ostale, njih 300, ali i da na kraju održimo predavanje. Trebalo je kroz prezentaciju od 15 minuta inspirisati ostale nastavnike i ostaviti dobar utisak – priča Živkovićeva za „Večernje novosti“.

Tokom kratke prezentacije, Ana je pred svojim kolegama izlagala probleme s kojima se njena škola svakodnevno bori, ali koji je nisu pokolebali da ove mališane poveže sa celim svetom. Nameštaj iz sredine 20. veka, slabo opremljena škola, nedovoljno računara, internet uveden u samo dve učionice, zbog čega se mesecima unapred pravi raspored ko će kada da ih koristi, gde učenici i dalje sede i gledaju jedni drugima u potiljak, samo su neki od problema u školi „Čegar“ u Nišu o kojima je Živkovićeva pričala u Torontu.

Skajp-čas sa nalazišta Medijana

Foto: Večernje novsti

– Teški su uslovi za rad, ali najlakše je žaliti se. Stvari su takve kakve jesu, pa to što imamo treba iskoristiti na najbolji način – poručuje Ana.

Njeni đaci uživaju, kažu, u svakom času sa profesorkom Anom. Za njih je svaki čas prava avantura, a osim što je ovo dobar način da bolje savladaju engleski jezik, znači im i to što kroz predavanja uče i o drugim stvarima.

– Gledali smo kako se čuvaju pingvini, pogađali ko gde živi i razgovarali sa decom iz Južnoafričke Republike. Preko veb-kamera smo sa drugarima iz Kanade igrali pogađanje životinje, oni su pogađali naše, a mi njihove i bilo je sjajno – kaže Petra Živković, učenica iz „Čegra“.

PROVEŠĆE I DRUGARE

Planiraju, kažu, da im to postane praksa i da virtuelnom turom Medijanom „provedu“ drugare iz celog sveta. Za opremu u te svrhe do sada im je, kako objašnjava Živkovićeva, u susret izlazio „Majkrosoft“, dok ostale kompanije kojima

VIRTUELNA TURA

SVOJE đake Ana Živković je kroz virtuelnu turu, preko „Skajpa“, vodila u američki nacionalni park „Jelouston“, razgovarali su sa ženom koja radi u NASA, kustos muzeja u Nju Orleansu pokazivao im je postavke iz Drugog svetskog rata, a otplovili su i na dno Atlantskog okeana, pravo u podvodnu laboratoriju Fabijana Kustoa, unuka čuvenog Žaka Kustoa.

(Izvor: Večernje novosti, piše: Jelena Ćosin)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

: Vratiti smrtnu kaznu za ubice....
mentor max: Daleko je on od ove pozicije,neće nikada ni biti ...
Marijana: Koju kaznu prepisati licima koja su ubila čoveka?...
Nargilica: Sofija jeste jedno od najpopularnijih imena pogoto...
Oliver: Taman, pred beogradske izbore....
Dragan: Zasto je Darko Bulatovic malo zastupljen u vasem l...
Simfoniski: Sta bre vise maltretirate ove jadne ljude sto rade...
mekani: mnogo strasno izgleda.......
Miroslav: Imate veoma bogat sajt i cak sta vise, imate veoma...
marko deka: Ako sns bude ispod 33% u Beogradu to je veliki usp...