BRAVO: Nišlijka najbolji predavač na svetu

Objavljeno: 25 apr 2017

Veliki uspeh Ane Živković, omiljene nastavnice engleskog jezika u OŠ „Čegar“. Pobedila 300 nastavnika iz celog sveta u Torontu.

Ana Živković u Torontu / Foto Iz privatne arhive
Ana Živković u Torontu / Foto Iz privatne arhive

U skromnim uslovima, sa dotrajalom opremom, gde internet postoji u samo dve učionice, jedna nastavnica svojim kreativnim idejama i predavanjima ne prestaje da zadivljuje učenike, ali i kolege i predavače širom sveta.

Zbog svih tih ideja, na primer da sa ograničenim tehničkim uslovima čas engleskog jezika spoji sa svetskom istorijom, geografijom i biologijom, Ana Živković je izabrana za najmaštovitijeg predavača na „Majkrosoftovoj“ konferenciji Global Education Exchange, održanoj u Torontu, kojoj je prisustvovalo 300 nastavnika iz 83 zemlje.

– Već drugi put učestvujem na ovoj konferenciji. Prošli put sam, pre dve godine, bila samo kao učesnik, a sada me je srpski „Majkrosoftov“ tim izabrao kao predavača, jednog od 50 iz celog sveta, sa zadatkom da mentorišemo ostale, njih 300, ali i da na kraju održimo predavanje. Trebalo je kroz prezentaciju od 15 minuta inspirisati ostale nastavnike i ostaviti dobar utisak – priča Živkovićeva za „Večernje novosti“.

Tokom kratke prezentacije, Ana je pred svojim kolegama izlagala probleme s kojima se njena škola svakodnevno bori, ali koji je nisu pokolebali da ove mališane poveže sa celim svetom. Nameštaj iz sredine 20. veka, slabo opremljena škola, nedovoljno računara, internet uveden u samo dve učionice, zbog čega se mesecima unapred pravi raspored ko će kada da ih koristi, gde učenici i dalje sede i gledaju jedni drugima u potiljak, samo su neki od problema u školi „Čegar“ u Nišu o kojima je Živkovićeva pričala u Torontu.

Skajp-čas sa nalazišta Medijana

Foto: Večernje novsti

– Teški su uslovi za rad, ali najlakše je žaliti se. Stvari su takve kakve jesu, pa to što imamo treba iskoristiti na najbolji način – poručuje Ana.

Njeni đaci uživaju, kažu, u svakom času sa profesorkom Anom. Za njih je svaki čas prava avantura, a osim što je ovo dobar način da bolje savladaju engleski jezik, znači im i to što kroz predavanja uče i o drugim stvarima.

– Gledali smo kako se čuvaju pingvini, pogađali ko gde živi i razgovarali sa decom iz Južnoafričke Republike. Preko veb-kamera smo sa drugarima iz Kanade igrali pogađanje životinje, oni su pogađali naše, a mi njihove i bilo je sjajno – kaže Petra Živković, učenica iz „Čegra“.

PROVEŠĆE I DRUGARE

Planiraju, kažu, da im to postane praksa i da virtuelnom turom Medijanom „provedu“ drugare iz celog sveta. Za opremu u te svrhe do sada im je, kako objašnjava Živkovićeva, u susret izlazio „Majkrosoft“, dok ostale kompanije kojima

VIRTUELNA TURA

SVOJE đake Ana Živković je kroz virtuelnu turu, preko „Skajpa“, vodila u američki nacionalni park „Jelouston“, razgovarali su sa ženom koja radi u NASA, kustos muzeja u Nju Orleansu pokazivao im je postavke iz Drugog svetskog rata, a otplovili su i na dno Atlantskog okeana, pravo u podvodnu laboratoriju Fabijana Kustoa, unuka čuvenog Žaka Kustoa.

(Izvor: Večernje novosti, piše: Jelena Ćosin)

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Najnovije na portalu

Poslednji komentari


podelite mišljenje sa drugima.

S76: Ovde nije bilo meštana već samo naprednjaka...
Saradžogla: Ko dobacuje?Glupa bosanska ...
CRISTIANO SAMARDZICH: DA LI JE TETKA DRAGICA RISTIC IZ SVRLJIGA IMENOVAN...
detes: Miliju za predsednika SRBIJE...
maximilian: neko je izracunao pre neki dan. kvadrat ciscenja ...
Lopov: Kao i drug mu Bane banana...
CRISTIANO: PRAVILNO IME BI BILO ''ALBANSKA REPUBLIKA MAKEDONI...
neimenovano: ja hocu daimam takve oci ja imam svetlo zelene...
Mikica: Bravo za naše mlade Nišlije , svaka čast , treb...
mira: Poljoprivrednicima je potrebno mnogo da se pomogne...